Vatikan o terorizmu

'Ovo nije vrijeme za zaustavljanje Godine milosrđa niti za strah'

Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
17.11.2015.
u 22:00
Danas kada papa Franjo govori o “trećem svjetskom ratu u dijelovima”, potrebna je poruka milosrđa da budemo odvažni voljeti
Pogledaj originalni članak

“Ne Jubileju milosrđa“, „Izbrišimo Svetu godinu kako bismo izbjegli novi pokolj“, „Rim je osjetljiv kao i Pariz“, „Zašto s Jubilejem pozivati teroriste“, samo su neke od poruka objavljenih na društvenim mrežama. Iz Vatikana poručuju, a s time se slaže i većina talijanskih političara, da ovo nije vrijeme za strah, unatoč pokolju u Parizu i prijetnjama džihadista drugim zemljama, uključujući i Italiju.

Iskušenje nepovjerenja

Prije terorističkog napada u Parizu Sveta Stolica na svoju je web-stranicu www.im.va 13. studenoga postavila obrazac koji oni koji žele proći kroz Sveta vrata Godine milosrđa na bazilici sv. Petra, koja će papa Franjo otvoriti 8. prosinca, mogu skinuti i ispuniti.

Kad bi se odustalo od otvaranja Svete godine milosrđa, to bi zapravo značilo pobjedu terorista kojima je cilj uvođenje straha u živote Europljana. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je kako „ovo nije vrijeme za zaustavljanje Godine milosrđa ili vrijeme za strah“.

– U ovim žalosnim danima, u kojima se očituje ubojito i suludo nasilje, mnogi se pitaju kako na njega odgovoriti. Neki već pitaju kako živjeti ove posljednje dane uoči Jubileja milosrđa, a upravo teroristi, obuzeti bezumnim nasiljem, žele širiti strah. Ako dopustimo da nas zastraše, onda su već ostvarili svoj prvi cilj. Stoga je to još jedan razlog da se odlučno i hrabro odupremo iskušenju straha – kazao je Lombardi.

Dakako, potreban je oprez i uvođenje razumnih mjera, ali se ne smije pasti u zamku i zaustaviti normalno odvijanje svakodnevnog života zbog terorističkih prijetnji.

– Moramo nastaviti živjeti gradeći mir i međusobno povjerenje. Stoga se Jubilej milosrđa pokazuje još potrebnijim. Poruka da Božja ljubav vodi ljubavi prema bližnjemu i pomirenju naš je odgovor u vremenu kad ne smijemo upasti u iskušenje nepovjerenja – kazao je Lombardi. Ivan Pavao II. govorio je kako je poruka milosrđa bila Božji odgovor na teško i mračno vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem su totalitarni režimi počinili masovna ubojstva te se širila mržnja među narodima i osobama, podsjetio je Lombardi, a kada danas papa Franjo govori o “trećem svjetskom ratu koji se vodi u dijelovima”, potrebna je poruka milosrđa koja će nas osposobiti da budemo graditelji mostova i, unatoč svemu, da budemo odvažni voljeti.

Veće mjere sigurnosti

– Jubilej milosrđa potrebniji nam je nego ikad prije – ponovio je Lombardi i ponovio riječi pape Franje o terorističkom napadu u Parizu rekavši da je to „napad na mir cijelog čovječanstva koji zahtijeva odlučan i solidaran odgovor svih nas kako bismo se suprotstavili širenju ubojite mržnje u svim njezinim oblicima“.

Osim što se svi vjernici moraju upisati ako žele proći kroz Sveta vrata, što se moglo, ponovimo, i prije napada u Parizu, predviđene su (negdje su i uvedene) posebne mjere sigurnosti u Rimu, ali i u drugim talijanskim i europskim gradovima.

>> Papa Franjo: To je jedan dio trećega svjetskog rata

>> 'Vjerujemo u toleranciju. Znamo da je naša sloboda jača od bilo koje vrsta terora'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MO
mozdaznam
23:43 17.11.2015.

daj ne kenjaj vise

SA
samoborka
05:43 18.11.2015.

Blablabla Papa...I onda opet blabla. Ovaj Papa je za nista. Sumnjiv i nedorecen tip.

BR
Branko102
08:49 18.11.2015.

Ovaj papa se estradizirao.Ponaša se isto kao i današnji političari,odnosno kao estradne zvijezde iza kojih je spektakl kao zaštitni znak .Ne kužim vjernike koji od njega očekuju nešto konkretno i suvislo u doba velike krize.Za RKC se zna da im Rothschildi oplođuju novac i da su u istom talu.Da je suprotno nikad ne bi pristali da se iz europskih ugovora izbaci kršćanstvo kao najveća tekovina zapadnokršćanske civilizacije.Njima lova,a vjernicima molitva .