Susjedi hvale obojicu

Zločin na Rabu: Uz kalašnjikov imao i pištolj

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Zločin na Rabu: Uz kalašnjikov imao i pištolj
04.07.2017.
u 20:55
Policija je danas provela očevid u stanu Srđana Smojvera
Pogledaj originalni članak

Vesna Salopek Rakić, supruga psihijatra Siniše Rakića kojeg je u nedjelju u Barbatu na otoku Rabu ubio susjed Srđan Smojver, oporavlja se na odjelu traumatologije bolnice u Rijeci.

Od sumanute pucnjave iz kalašnjikova kojim je ubijen njezin suprug, ona se spasila skokom s četiri metra visokog balkona. Polomljenih nogu i sva izubijana od pada, kažu očevici, dva je sata čekala pomoć, dok je policija kroz dvorišta nije u nosilima iznijela do rive odakle je helikopterom prevezena u bolnicu.

Nalaz obdukcije

Očevid na mjestu zločina, u kući u kojoj je ukupno pet stanova (Smojver je bio u prizemlju, a Rakići su imali stan na katu koji su iznajmljivali turistima), proveli su policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske uz nazočnost zamjenika županijskog odvjetnika u Rijeci Darka Karlovića. Danas su istražitelji, nakon što su policijski pirotehničari pregledali Smojverov stan koji se nalazi u prizemlju kuće, ondje pronašli automatsku pušku i pištolj. Na naše pitanje odgovorila je Tea Radovani, glasnogovornica i zamjenica u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci:

“Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci 2. srpnja 2017. provelo je dokaznu radnju očevida na otoku Rabu u Barbatu u povodu dojave da je počinjeno kazneno djelo ubojstva. Provedenim očevidom utvrđeno je da je 48-godišnji hrvatski državljanin vatrenim oružjem usmrtio hrvatskog državljanina (1966.) te nakon toga počinio samoubojstvo aktivirajući eksplozivnu napravu. U stanu počinitelja kaznenog djela ubojstva očevidom je pronađena automatska puška i pištolj”, navodi tužiteljstvo u odgovoru.

Kalašnjikov je Smojver imao “pospremljen” u vreći. U proteklih deset godina – od 1. rujna 2007. do 30. travnja ove godine – u sklopu akcije “Manje oružja – manje tragedija” policija je po dojavama građana prikupila 4363 komada vatrenog oružja. No, sasvim je sigurno, a potvrđuje to i zločin na Rabu, da građani po kućama i stanovima imaju još oružja ostalog iz Domovinskog rata.

Obdukcijom Siniše Rakića i Srđana Smojvera potvrđeno je ono što se znalo od nedjelje – liječnik je ubijen rafalom iz kalašnjikova, a Smojver se raznio ručnom bombom. Svjedoci tvrde da su, kad je Vesna Rakić skočila i kad su je ostavili u zaklonu iza betonskog zidića, još jedno vrijeme čuli zapomaganje njezina supruga i pozive u pomoć. Zatim se začula rafalna pucnjava i vapaj Siniše Rakića je utihnuo... Zločin kakav Rab ne pamti i dalje se prepričava na ulicama. Susjedi i prijatelji na Rabu obojicu hvale i o njima govore kao o dobrim ljudima.

I Siniša Rakić i Srđan Smojver bili su branitelji. Prema podacima u sudskom registru, Smojver je u borbenom sektoru bio 455, a Rakić 156 dana. Rakić je podrijetlom iz okolice Benkovca. Posljednjih dvadesetak godina radio je u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Živio sa sedam mačaka

Zamjenik ravnateljice dr. Gordan Bošković opisuje ga kao izuzetnog i požrtvovnog kolegu, uvijek spremnog pomoći. Glavna sestra Zorica Vujić govori pak da su zadnji sastanak s dr. Rakićem imali u petak. Nitko nije mogao ni pomisliti da se više neće vidjeti... Za Srđana Smojvera susjedi i prijatelji govore da im je uvijek bio voljan pomoći i da ni po čemu nisu mogli naslutiti da može učiniti zlo. Otkako je lani u travnju završio na čekanju jer se talijanska tvrtka za koju je radio na platformi u Egiptu našla u financijskim poteškoćama, često su ga viđali kod kuće gdje je, nakon razvoda, živio sa sedam mačaka.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MI
mihaljevac
01:04 05.07.2017.

Nema posla za ljude koji su branili ovu zemlju...za njih nema kruha i nemaju nikakva prava...

Avatar patkovic
patkovic
22:47 04.07.2017.

Smojver mu je, kako se navodi u optužnici, opsovao "majku srpsku", kazavši mu "j... ti majku četničku, ubit ću te, sravnit ću te sa zemljom, ovo je moja Hrvatska i moja zemlja".

DU
Deleted user
21:41 04.07.2017.

Susjedi hvale obojicu???? Jel se meni cini ili je narod u hrvatskoj ekstra glu*p... tko hvali covjeka koji doma drzi bombu i automat i pistolj? Ne treba mi diploma iz psihijatriej da vidim i znam da je covjek koji drzi doma takav arsenal jendsotavno bolesnik. Psihicki... Ćovjek u afektu može narpaviti svakakv uglupost. I imati doma oruzje (da ne pricam o bombi) je jednostavno nenormalno.