Koronavirus u Hrvatskoj

Odlične vijesti: 20 županija nema novozaraženih

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Bolnica u vrijeme koronavirusa
15.05.2020.
u 14:48
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je jako dobrom jer se broj novooboljelih zadržava na jednoznamenkastoj brojci
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj imamo samo jedan novi slučaj zaraze, što je ukupno 2222 oboljelih od COVID-19. Konferencija za medije Nacionalnog stožera održat će se tek u ponedjeljak, 18. svibnja u 14 sati, a Stožer će preko vikenda poslati priopćenje. Razlog tomu je dobra epidemiološka situacija, kazao je Davor Božinović.

14:20 - Nema novozaraženih u Varaždinskoj niti u Međemurskoj županiji.

14:15 - U Hrvatskoj je zabilježen samo jedan slučaj zaraze koronavirusom. Više pročitajte OVDJE.

13:47 - U Krapinsko – zagorskoj županiji sedamnaesti dan zaredom nema novih oboljelih od koronavirusa. Ozdravile su još dvije osobe, što znači da je trenutno 118 oporavljenih osoba i još 20 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 18 osoba, piše Zagorje International.

13:14 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako trenutno nema novooboljelih od bolesti COVID-19 te da je na području županije od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla je kazala kako je trenutno 46 aktivno oboljelih osoba. Zabilježeno je i jedno novo ozdravljenje pa je ukupan broj osoba koji su preboljeli COVID-19 infekciju trenutno 29, kazala je ravnateljica Vadla te izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminula osoba starije životne dobi, štićenik Doma za starije i nemoćne osobe sa značajnim komorbiditetom.

Što se tiče epidemiološke situacije u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, ravnateljica Vadla je rekla kako je stanje stabilno i pod nadzorom napomenuvši da je svih 59 testiranih uzoraka zaposlenika Doma negativno što pokazuje da se uz primjenu postojećih protokola i pojačanim mjerama ide u dobrom smjeru. „Ovo je dobar pokazatelj da sve što poduzimamo daje rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Naravno, moguće je očekivati regrutaciju još ponekog slučaja, no ključno je da su mjere implementirane i svi oni kontakti koji su bili u doticaju s pozitivnim osobama u izolaciji. Intenzivno radimo u svim segmentima i vjerujem kako će se u prvoj polovici idućeg mjeseca vidjeti rezultati naših napora“, zaključila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

13:07 - Ni u Gradu Zagrebu nema novooboljelih. Više pročitajte OVDJE.

13:05 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od srijede su svi negativni, a na obradi su 22 uzorka poslanih na analizu u četvrtak. Imamo 3 nove izliječene osobe, 1 iz Metkovića te 2 osobe iz Župe dubrovačke (Centar za rehabilitaciju Josipovac), priopćili su iz Stožera.

13:00 - Na području Sisačko-moslavačke županije ni danas nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Trenutačno su na županijskom području još četiri pacijenta s ovom zaraznom bolesti. 

12:58 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirana 61 osoba. Do sada je pristiglo  40 nalaza koji su negativni. Čeka se još 20-tak nalaza. Ukupno su testirane 2123 osobe. Tijekom dana bit će testirano oko 30 osoba.
U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 1, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 28 osoba. U OB Karlovac kroz redovni ambulantni pregled je primljeno 1300 osoba.
Pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe. S nacionalne razine stigla je veća količina opreme, a podjela će se vršiti sljedeći tjedan iz skladišta Stožera CZ Karlovačke županije (prvenstveno prema centrima za socijalnu skrb, domovima za starije i nemoćne, Crvenom križu...- kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.

12:57 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19) te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 13 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 823 osobe.

12:56 - U Ličko-senjskoj županiji 27. dan zaredom nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 h provedeno je dodatno testiranje nad 14 osoba, pristiglo je 7 negativnih rezultata testiranja te  se čekaju rezultati za ukupno 10 uzetih uzoraka.

12:55 - Na području Primorsko-goranske županije ozdravila je još jedna osoba, a nema novih slučajeva zaraze, objavio je županijski Stožer.

12:46 - Svi danas pristigli nalazi u Brodsko-posavskoj županiji bili su negativni, tako da na području ove županije nema novooboljelih osoba od COVID-19. Međutim, tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije iznosi 32, ozdravilo je 15 osoba, a uz jednu ranije preminulu, broj aktivnih oboljelih osoba iznosi 16.

U karanteni se nalazi još samo jedna osoba koja će sutra napustiti karantenski objekt te će isti biti u potpunosti spreman za prihvat i samoizolaciju 20-ak radnika Đuro Đaković, Montaže čiji se dolazak iz Švedske očekuje sljedeći tjedan.
U posljednja 24 sata izvršene su 462 kontrole provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti od strane lokalnih stožera civilne zaštite, a za 11 utvrđenih nepravilnosti izdana su upozorenja radi otklanjanja istih.

12:00 - Na području Zagrebačke županije do petka do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije sedamnaesti dan za redom nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 115 osoba, a četiri su preminule.

11:51 - U splitskomu KBC-u preminula je ženska osoba stara 97 godina, korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju. To je 95. žrtva COVID-19 u Hrvatskoj.

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 160 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas  nema novooboljelih osoba. Od 160 obrađenih testova 28 uzoraka je sa otoka Brača. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je ukupno izliječeno 414 osoba, 38 osoba je hospitalizirano. 103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 3 Splitsko-dalmatinske županije i 2  iz Šibensko-kninske županije. 5 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

11:45 - Danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije. Nakon pozitivnog nalaza jedne štićenice Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik od prije dva dana, svi do sada testirani štićenici i osoblje Doma su negativni. Testiranja se vrše i dalje, rezultate još 90 briseva očekuju se sutra.
 
Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih je jedan na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 82 osobe i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2026 uzoraka.

11:40 - Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije nema novooboljelih osoba na području Zadarske županije, i stanje je isto kao i proteklih dana. Jučer su testirana 34 uzorka, a od početka epidemije 2310 uzoraka. Aktivni nadzor provodi se nad 30 stanovnika, a istekao je za 3809 osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Video - Koronavirus ušao u šibenski Dom za starije i nemoćne

 

11:06 - U Osječko-baranjskoj županiji testirana su 162 uzorka i nema pozitivnih na koronavirus.

10:29 - Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je već 30. dan zaredom kako u toj županiji nema novooboljelih.

9:56 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji već 17 dana nema novooboljelih osoba od virusa COVID-19 te se tako vodi da je ukupan broj oboljelih bio 40. Od četvrtka se svi oboljeli vode i kao izliječeni tako da na popisu zaraženih više nema niti jedne osobe. U protekla 24 sata testirano je 40 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1629. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 55 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19    

8:56 - Na području Virovitičko-podravske županije, trinaesti dan zaredom nema novozaraženih osoba od koronavirusa javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U zadnjih 24 sata, testirano je 20 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja županije, testirano 905 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od koronavirusa, od čega se petero oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19.

8:49 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 71 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

7:31 - "Dolazak u Hrvatsku omogućen je svima onima koji imaju potrebe doći. Zemlje koje imaju dobru epidemiološku situaciji, ne vidim zašto ne bi razmjenjivali ljude. Mi se tek pripremamo za sezonu. Dolazit će prvo oni koji imaju nekretnine, oni koji imaju brodove, oni koji su vezani za gospodarstvo. Mi želimo da oni iz zemalja koji imaju situaciju kao mi da nam dođe. Svi ti ljudi dobit će upute. Svi su oni prošli ovu situaciju, ne treba dramatizirati i treba osigurati svi našim gostima da dođu", kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

"Mi ćemo pratiti to kako se mjere razvijaju. Sve držimo pod kontrolom, žarište nam se može dogoditi da izbije. Sada sve više znamo o virusu", dodala je.

Slovenija proglasila kraj pandemije

"Nema nekoga pravila za proglašavanje 'corona free' zone, treba proći za to neko vrijeme. Za svakog od naših zaraženih epidemiolozi znaju od kuda je došao, znaju njihove kontakte.... Čudim se malo Sloveniji, ali dobro", kazala je Grba Bujević.

"Nisam zadovoljna što ne nosimo maskice u trgovinama, javnom prijevozom, a šteta je da utječemo na ovako dobru epidemiološku situaciju. Maske u zatvorenom da, kada imaš ti masku, a vidiš kada netko drugi ima onda te podsjeti da je korona tu", dodala je. 

7:00 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je jako dobrom jer se broj novooboljelih zadržava na jednoznamenkastoj brojci.  

Dodao je da se pažljivo prati nova situacija nakon što je omogućen normalan život građana i gospodarske aktivnosti, a u ovom trenutku nema indicija da ćemo se vraćati na stare mjere.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

6:55 - Govoreći o prelascima granica i ulasku u Hrvatsku, ministar Davor Božinović je kazao da Hrvatska slijedi preporuku Europske komisije da se do 15. lipnja produži zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij EU-a, osim u nekim taksativno navedenim izuzecima.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako je dosadašnje serološko testiranje među zaposlenicima klinike pokazalo da nitko nije zaražen virusom.

Dodala je kako to govori o iznimnoj profesionalnosti u radu i ponašanju zaposlenika Klinike jer su u radu s bolesnicima proveli sve mjere zaštite, a i u privatnom životu su se ponašali profesionalno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
07:34 15.05.2020.

Što je sigurno, sigurno je. To je moto. Kao da ubijamo muhu atomskim oružjem. Poslije bi vikali, mrtva je muha. I mudri narod bi odahnuo nakon što atomska uništi sve oko sebe. Primjer kad je lijek gori od bolesti tj. problema.To smo mi. Do korone sam smatrao da su ljudi razumna bića. Sad mi je to duboko poljuljano. Samo su Švicarci prokuzili da ih netko.... u glavu.

SC
schwertransport
14:26 15.05.2020.

Laž kao i do sada.......sezona mora biti pod cijenu smrti!

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
12:17 15.05.2020.

Žao mi svake žrtve. Ali ovde se postavlja pitanje. Koliko je drugih štićenika doma za starije , umrlo od posledice običnog gripa ili od drugih bolesti ili starosti. Ovde se svaka smrt prepisuje corone .Štićenici umiru od tuge jer nemogu da ih posećuju najbliži.