EU parlamentarci

Traže istinu o Đinđićevu ubojstvu kao uvjet Srbiji za ulazak u EU

Foto: Screenshot YouTube
Traže istinu o Đinđićevu ubojstvu kao uvjet Srbiji za ulazak u EU
23.01.2014.
u 20:13
U pismu zastupnici izražavaju zabrinutost zbog nagađanja da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu.
Pogledaj originalni članak

Četvorica istaknutih zastupnika Europskog parlamenta uputila su pismo Europskoj komisiji u kojemu traže da se tijekom pregovora o pridruživanju Srbiji postavi kao uvjet rasvjetljavanje političke pozadine ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003., javljaju mediji u Srbiji.

U pismu povjereniku za proširenje EK Christianu Donaldsonu, šefovi četiriju najjačih zastupničkih klubova, Aaron Degen (EPP), Maria Elena Koppa (Socijaldemokrati), Jelko Kacin (Liberali) i Marie Cornelissen (Zeleni)  u EP traže da se rasvjetljavanje političke pozadine postavi kao uvjet prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u postupku pridruživanja.

– Držimo kako je od izuzetnog značaja da se u poziciju EU uvrsti referenca na zločine režima Slobodana Miloševića, a posebno rasvjetljavanje političke pozadine Đinđićeva ubojstva – navodi se u pismu EU parlamentaraca.

U pismu zastupnici izražavaju zabrinutost zbog nagađanja da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu u zamjenu za suradnju s tužiteljstvom te drže da bi "ugrađivanje klauzule o rasvjetljavanju pozadine atentata na Đinđića i ostalih zločina iz Miloševićeva vremena otklonilo opasne mane u sustavu državne sigurnosti, koji je još povezan s organiziranim kriminalom", a to bi, ocjenjuju parlamentarci, doprinijelo neovisnosti pravosuđa Srbije.

>>Srbiju u EU vode Slobin i Šešeljev đak

>>Srbija će formalno ili neformalno morati priznati Kosovo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GE
generalsaosnovnom
10:26 24.01.2014.

S obzirom da su se Đinđićeve ubice posle atentata dugo šetale po hrvatskoj sa hrvatskim dokumentima to pitanje parlamentarci trebaju slati na zagrebačku adresu a ne beogradsku, mnogo više odgovora na sva takva pitanja ima Zagreb jer je logistika uglavnom stizala iz njega!