Tvrd pristup

Tko je kontroverzni slovenski špijun koji vodi tim za arbitražu i kritizira 'bizantizam Hrvatske'

Foto: Twitter/Duško Marušić/PIXSELL
Tko je kontroverzni slovenski špijun koji vodi tim za arbitražu i kritizira 'bizantizam Hrvatske'
05.10.2018.
u 13:55
Črnčec, nekadašnji savjetnik Janeza Janše za sigurnost, poznat je i po vrlo oštrim, pa i netolerantnim izjavama o migrantima i muslimanima
Pogledaj originalni članak

Na čelo slovenske skupine za implementaciju arbitraže s Hrvatskom tamošnja je vlada imenovala Damira Črnčeca, bivšeg šefa slovenske tajne službe koji je vrlo oštro prozivao Hrvatsku te je njezinu politiku nazivao nemoralnom i makijavelističkom, a Zagreb optužio da se preko Ljubljane prošvercao u EU i NATO.

Crnčec je inače državni tajnik u kabinetu slovenskog premijera Marjana Šareca, a njegovo postavljanje za šefa skupine koja bi se trebala baviti granicom daje naslutiti da bi Šarec preko svog jastreba mogao zagovarati tvrđu politiku prema Zagrebu. Črnčec, nekadašnji savjetnik Janeza Janše za sigurnost, poznat je i po vrlo oštrim, pa i netolerantnim izjavama o migrantima i muslimanima te je zbog njegova imenovanja u Šarecov kabinet vlada gotovo izgubila podršku stranke Ljevica u parlamentu.

Svoj veliki ekspoze o Hrvatskoj i hrvatskoj politici Črnčec je iznio u članku u ljubljanskom tjedniku Reporter nakon izbijanja afere o makinacijama slovenskih aktera u arbitražnom postupku.

Tad je napisao da “Hrvatska pokušava srušiti arbitražni sporazum svim sredstvima bizantinske realpolitike” jer je postala svjesna da će rezultat arbitraže, koja je bolan kompromis, ići u korist Slovenije.

– To je realpolitika koja koristi silu, trikove, nemoralnost i makijavelizam u vanjskoj politici. Hrvatska je takav odnos prema Sloveniji iskazivala cijelo vrijeme nakon 1991. – navodi Črnčec.

Nekredibilnost Hrvatske, pisao je, vidi se u tome da je Franjo Tuđman zaboravio na dogovor o pomoći kad je Sloveniju napala bivša JNA. Slovenija je po njemu prevarena i onda kad je potpisala “za nju štetan” sporazum o nuklearki Krško.

– Slovenija ima mogućnost da u Europi i zapadnom demokratskom svijetu ogoli bizantizam hrvatske politike koja se i uz našu pomoć prošvercala u EU i NATO – pisao je tada Črnčec.

I dok Slovenija i dalje inzistira na primjeni arbitraže, što je potvrđeno i imenovanjem Črnčeca, Hrvatska i dalje rješenje vidi u bilateralnom dogovoru.

>> Pogledajte postrojavanje slovenske paravojne milicije za nadziranje granice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

SO
SoloHan
14:01 05.10.2018.

U Zloveniji će ionako uskoro Bosanci bit većina, pa ćemo se s njima dogovarat, evo recimo EU Janez i njegov tata Safet.

DU
Deleted user
14:12 05.10.2018.

Što se tiče bizantizma, ajd čitajte: " Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku."

DU
Deleted user
14:11 05.10.2018.

Lik mi uopće nije jasan, naime Janša tvrdi da je arbitraža skončala nepovoljno za SLO, uostalom progooglajte sami za izjavu njegovog šefa o arbitraži. Dakle, objektivno - HR je winner duž cca 70 % spornih točaka kopnene granice, a na moru nisu ni otprilike dobili ono što su zacrtali u snovima. Znači, nema dvojbe što je lik - oštri istupi i krivi zaključci...