nevrijeme

Stiže opasna fronta, evo za koja je područja Meteoalarm izdao upozorenja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
pljusak
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pljusak u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pljusak u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pljusak u Zagrebu
12.05.2019.
u 10:10
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, DHMZ je putem Meteoalarma izdao niz upozorenja.
Pogledaj originalni članak

Nakon kraćih sunčanih razdoblja, Hrvatsku ponovno očekuje pogoršanje vremena.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u zemlji prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će biti i obilne kiše, osobito u gorju i na Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjereno do jako jugo koje će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 16 i 21 °C, u gorju osjetno niža.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, DHMZ je putem Meteoalarma izdao niz upozorenja.

Foto: Meteoalarm
Meteoalarm 12.05.2019
Foto: Meteoalarm

Narančasto upozorenje

Za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Istru, Liku i Gorski kotar te sjeverno primorje na snazi su narančaste uzbune zbog olujnog vjetra i obilne kiše

Crveno upozorenje

Za podvelebitsko područje izdan je crveni alarm zbog orkanske bure, a u ostatku Hrvatske na snazi su žuta upozorenja zbog kiše i vjetra.

I na prognostičkom modelu ICON mogu se uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više!

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine! Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti “do daljnjega”, odnosno barem još 10-ak dana, navode u Istrametu.

Vjetrovito vrijeme očekuje nas u ponedjeljak, prognoza je DHMZ-a za sutra. U unutrašnjosti oblačno s kišom, lokalno i obilnom, a gorju ponegdje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.

Upozorenja i za ponedjeljak ostaju manje-više ista kao i za nedjelju, s tim da je narančasta uzbuna proširena i na Slavoniju i Baranju.

Pogledajte i video Grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom pogodilo je Rakovicu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Idler 3
Idler 3
20:30 12.05.2019.

"...koje se predviđaju u dijelovima Balkana..."....prosil bi avtora teksta pojašnjenje di je to, koji dijeli i kakšne veze to ma z nami ???

PR
protuudar
12:25 12.05.2019.

ono, jel jako opasna fronta? hagahahagha...Di je taj ubrzani tečaj za meterologa...ima nas dvadesetak koji bi pokušali aghaa hahaha

TU
Tulipann
00:07 13.05.2019.

Di je taj Balkan u p. m.