BRUXELLES

Slovenski premijer: Za izostanak dogovora EU-a krive su Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Slovenski premijer: Za izostanak dogovora EU-a krive su Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska
21.02.2020.
u 23:51
Zbog država koje su inzistirale na tom ograničenju pregovori su se prekidali i odgađali cijeli dan i do dogovora nije došlo, rekao je Šarec.
Pogledaj originalni članak

Odgovornost za neuspješan sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a na kojemu u petak u Bruxellesu nije došlo do kompromisnog dogovora o višegodišnjem proračunu, slovenski premijer pripisao je čelnicima Austrije, Danske, Nizozemske i Švedske. 

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu. Ni najnoviji prijedlog Europske komisije da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika. 

Marjan Šarec je nakon neuspješnog samita novinarima kazao da su se te četiri zemlje, koje u zajednički proračun više uplaćuju nego iz njega primaju, zalagale da se uplate u zajednički proračun EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. limitiraju na najviše 1 posto.

Zbog država koje su inzistirale na tom ograničenju pregovori su se prekidali i odgađali cijeli dan i do dogovora nije došlo, rekao je Šarec.

"S manje (sredstava) se ne može napraviti više", kazao je novinarima nakon sastanka slovenski premijer u ostavci, dodavši da se neformalna skupina Prijatelja kohezije, u kojoj je Slovenija, kao i Hrvatska, zalaže za ambiciozniji financijski plan, i veći od prijedloga koji je iznijela Europska komisija.

Šarec nedostatnim smatra prijedlog Europske komisije i tvrdi da bi Slovenija u tom slučaju izgubila 24 posto sredstava za kohezijsku politiku u odnosu na iznos koji joj je odobren  zadnjim višegodišnjim proračunom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NK
Najam krova
06:10 22.02.2020.

Mi i druga sirotinja je odredila da ovi neki moraju plaćati više... Ja ću svom susjedu odrediti da mora financirati moj godišnji odmor...

Avatar zločinačkaorganizacija
zločinačkaorganizacija
15:33 22.02.2020.

Zbog love se i Jugoslavija raspala...