WAGNER GRUPA

Šef ruskih plaćenika nakon objava da traže dobrovoljce u Srbiji: 'Ja ne regrutiram Srbe'

Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
Funeral for a Wagner Group fighter in Saint Petersburg
Foto: POOL/REUTERS
FILE PHOTO: Russian businessman Prigozhin looks on before a meeting at the Kremlin in Moscow
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
Wagner private military group centre opens in St Petersburg
21.01.2023.
u 00:15
Ranije ovog tjedna srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz snage Wagnera
Pogledaj originalni članak

Ruska paravojna formacija Wagner grupa u petak je negirala da je regrutirala Srbe za borbu protiv ukrajinskih snaga, dan nakon što su aktivisti podnijeli kaznenu prijavu protiv organizacije u Beogradu. Među prijavljenima su i ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko te Aleksandar Vulin, šef Srbijanske sigurnosno-informativne agencije (BIA).

"Ja ne regrutiram Srbe", poručio je priopćenjem osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin, dodajući da do sada nikada nije čuo za Bocan-Harčenka i Vulina.

Ranije ovog tjedna srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz snage Wagnera. Dodao je da ruske mrežne stranice i grupe na društvenim mrežama objavljuju oglase na srpskom jeziku u kojima Wagner grupa traži dobrovoljce.

Sjedinjene Države priopćile su u petak da uvode nove sankcije Wagner grupi, optužujući je da kupuje sjevernokorejsko oružje za rat u Ukrajini, što Wagner poriče, te za regrutiranje ruskih zatvorenika.

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

XA
xaron
01:45 21.01.2023.

Neče ih Wagner jer nisu dovoljno dobri.

JO
johnny16
19:57 21.01.2023.

naravno da regrutiraju, srbi oduvijek bili rusofili

Avatar Bošnjak42
Bošnjak42
19:01 21.01.2023.

fake news