Sporne kamate

Prva pobjeda udruge Franak: Prihvaćena tužba protiv banaka

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Prva pobjeda udruge Franak: Prihvaćena tužba protiv banaka
10.12.2012.
u 15:33
Tužba udruge Franak protiv osam banaka danas je prihvaćena u "procesnopravnom" smislu što je stvorilo temelje za nastavak procesa.
Pogledaj originalni članak

Tužba udruge Franak protiv osam banaka danas je prihvaćena u "procesnopravnom" smislu što je stvorilo temelje za nastavak procesa.

U svom priopćenju naslovljenom "Udruga Franak osigurala prvu pobjedu – suđenje protiv banaka se nastavlja" iz udruge su podsjetili da je tužbu u njihovo ime podnio Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – Potrošač.

Sporna valutna klauzula i kamatna stopa

"Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesnopravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su savez Potrošač i udruga Franak osigurali nastavak pravne bitke", izvijestili su iz udruge Franak i dodali da će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim za predmet spora uz izvođenje dokaza.

Podsjetimo, udruga Franak i udruga Potrošač u travnju su podnijele tužbu protiv osam banaka. Žele dokazati nedopuštenu i nepoštenu primjenu valutne klauzule u švicarskim francima te primjenu ugovora o kamatnoj stopi.

Prema tužiteljima banke su propustile ispoštovati Zakon o obveznim odnosima (ZOO) i Zakon o zaštiti potrošača (ZZP) kada su povisile kamatu u vrijeme rasta švicarskog franka. Smatraju i da nije poštovana transparentnost ugovora koja je obvezna prema Zakonu o zaštiti potrošača.

>>Otplatili pola glavnice, 
a ona porasla 12 tisuća eura

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

CI
cinbenik
17:52 10.12.2012.

Trebaju odati priznanje vladarima HDZea koji je dopustio bankama da izvrse prevaru gradjana...............Slazem se da ih takodje nitko nije natjerao i da su mogli birati u kojoj valuti ce uzeti kredit,ali je ta ,uglavnom,njihova stranka HDZe trebala zastiti zaslijepljene birace HDZea od ovakve pljacke...............Valjda ce se jednom nauciti i birati vlast, i znati donijeti odluku u sta se upustaju.....................

NE
neobicni
17:45 10.12.2012.

BRAVO !

MA
majorglory86
17:44 10.12.2012.

ajmo prvo s***po državi, uzet kredit u francima jer mislimo da smo pametniji od drugih, pa molit da nas država vodi za rukicu i žalit se