izmjene Zakona

Traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu i uzgoj tigrova

Foto: Pixabay
Traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu i uzgoj tigrova
25.10.2021.
u 13:54
Kako Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, a nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u velikom je porastu, zatražili su, vele, i donošenje tzv. Pozitivne liste, popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci.
Pogledaj originalni članak

Udruga Prijatelji životinja traži izmjene Zakona o zaštiti životinja i predlaže potpunu zabranu držanja pasa na lancu, držanja i nastupa životinja u cirkusima, držanja tigrova i drugih pripadnika reda zvijeri u zatočeništvu privatnih osoba... Prijedlozi su poslani Ministarstvu poljoprivrede, a iza inicijative stoje sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede, Prijatelji životinja i više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja. Važeći Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. Udruge sad traže da se briše riječ „stalno” jer postojeća nejasna odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

 - Obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede jer ono jedino može zakonskim izmjenama donijeti potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju brojne institucije, veterinarska struka i više od 57.000 građana koji su potpisali peticiju, s obzirom na to da psi na lancu iznimno pate, izloženi su svim vremenskim nepogodama, najčešće su slabo ili nikako hranjeni i lošeg su zdravstvenog stanja, bez veterinarske skrbi te onemogućeni u prirodnoj potrebi za kretanjem i socijalizacijom. Nužno je da se zakonske odredbe usuglase s etičkim standardima držanja pasa u 21. stoljeću. Naša i druge udruge svjedočile su i dokumentirale brojne slučajeve i patnje i umiranja pasa na lancu, o čemu redovito izvještavamo inspekcije i općinsko državno odvjetništvo - napominju Prijatelji životinja.

Kako Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, a nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u velikom je porastu, zatražili su, vele, i donošenje tzv. Pozitivne liste, popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci. Traže i zabranu držanja tigrova u privatnom aranžmanu. - Apsurdno je i okrutno namjerno pariti i uzgajati tigrove znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu. Stoga je njihovo držanje u zatočeništvu psihičko zlostavljanje i te životinje pokazuju vidljive znakove zoopsihoza - zaključuju.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
08:49 26.10.2021.

Tko zeli drzati tigrove je psihicki bolesnik. Inace drzanje borbenih pasa kao Dobermana Pitbulla, Rotweilera i sl. je isto tako znak za psihicke probleme gazde. Ako im se vec dozvoli drzanje tih pasmina onda jedino pod uvjetom da imaju uvjetze za to. Znaci psihicki pregled i solidna ograda oko dvorista. Inace su napadi na malu djecu tj sakacenje i teska unakazavanja vec isprogramirani.

FR
franc251
14:24 25.10.2021.

Da su neki dan u Dubravi , na lancu bila ona dva mješanca Stafforda što su izletili iz dvorišta jedne kuće , napali stariju ženu. Izgrizli ju i odgrizli jedan prst. Da su ta dva psa bila na lancu ne bi ju mogli napast. Baš zato treba propisat zakonom da Svaki srednje velik ili veći pas koji se nalazi u dvorištu kuće Mora biti na lancu ili u za to uređenom žičanom boxu. Takodjer, pas bilo koje veličine dok je u šetnji s vlasnikom mora biti na dovoljno jakom povodcu. Tko se toga ne drži plaćat velike kazne i žrtvama napada isplatit sve troškove liječenja, duhovne boli itd.

PI
Pitagora
10:32 26.10.2021.

Niti jedna životinja ne zaslužuje da živi na lancu, to je mučenje . Životinja sa lanca je i nanfrustriranija najviše se boji čovjeka i grize.