Kanonizacija

Predsjednik Nikolić 
i patrijarh Irinej ne žele svetog Stepinca

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Predsjednik Nikolić 
i patrijarh Irinej ne žele svetog Stepinca
03.07.2014.
u 08:26
Pismo Papi – 
Kao "zajedničku mudrost" Nikolić sugerira odustajanje od kanonizacije.
Pogledaj originalni članak

Srbijansko lobiranje protiv kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, koje se već mjesecima valja po vatikanskim lobijima, prelilo se u javnost pa su protiv budućega sveca Katoličke crkve otvoreno progovorili s najviših vrhova u Srbiji.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čak je uputio pismo papi Franji i, kao usput, zahvaljujući na podršci u poplavama, napisao da se “zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvrijedio, pogotovo u vezi s odnosom prema povijesti, Drugom svjetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu”. Pohvalivši Vatikan kako nije priznao neovisnost Kosova, Nikolić je papi Franji izravno sugerirao da će i odustajanjem od Stepinčeve kanonizacije biti od koristi “zajedničkoj mudrosti”.

Vrh Srpske pravoslavne crkve pisao je vatikanskom ministru vanjskih poslova Dominiqueu Mambertiju protiv Stepinčeve kanonizacije, a stav SPC-a u nedjeljnom intervjuu “Politici” ponovio je patrijarh Irinej. “Da bi netko bio svetac”, kako kaže, “on zaista mora biti svijetla i sveta osoba, koju kao takvu prihvaćaju i drugi kršćani”.

"To je izuzetno delikatno pitanje"

Patrijarh Irinej prije dva mjeseca je izjavio kako Stepinčeva kanonizacija neće ugroziti odnose SPC-a i Vatikana. – To je izuzetno delikatno pitanje. Dovoljno znamo o Alojziju Stepincu, a na djelu imamo pokušaj da se on prikaže u boljem svjetlu nego što je de facto to bio. Možda je to donekle i razumljivo jer je on u svoje vrijeme  bio značajna osoba u Hrvatskoj. Izgledno je da naši odnosi s Vatikanom neće biti ugroženi njegovom kanonizacijom, ali će to baciti sjenku na  Rimokatoličku crkvu. Dobro je poznato kakve su osobe u prošlosti  proglašavane za svece. Svi drukčiji potezi Crkvu bi činili više političkom organizacijom, a manje Kristovom crkvom, s naslijeđem koje je dobila od  svojih osnivača svetih apostola – rekao je patrijarh Irinej.

U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj sigurni su da ništa neće ugroziti Stepinčevu kanonizaciju, koja se očekuje do kraja godine.

– Čuli ste što je kardinal Bozanić rekao u svojoj uskrsnoj propovijedi, a to je da su “desetljećima pokušavali zatrti i sam spomen Stepinčeva imena, ali nitko i ništa Crkvu nije moglo i ne može zaustaviti na putu prema svetačkome naslovu blaženog Alojzija” – rekli su nam neslužbeno na zagrebačkom Kaptolu.

>>Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije kardinala Stepinca

>>Srpski predsjednik zahvalio papi Franji na potpori i spomenuo Stepinca

>>'Blaženi Alojzije Stepinac bit će proglašen svetim do kraja 2015.'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 75

ZA
zagorjedotokia
08:55 03.07.2014.

Opet bi se reda pravilo u tuđem dvorištu ili se to dvorište još uvijek svojata, možda? Vatikan je jedna od najstarijih, ali i najmudrijih diplomacija i sigurno zna tko je i što je bio Stepinac, te da li ima osnova za proglašenje svetim. A susjedi nek čiste u svojem dvorištu! Hrvate je jako uvrijedila činjenica da je Draža Mihajlović rehabilitiran i da je od čovjeka pod čijom su rukom stradavali ne samo Hrvati nego i Srbi i u Hrvatskoj i Srbiji postao antifašist i narodni heroj maltene.

Avatar Navajo
Navajo
08:47 03.07.2014.

Ništa novo na Istoku! Vodeći ljudi Srpske pravoslavne crkve i dalje ne prihvaćaju stvarnost nego žive u mitovima. Takve su božićne i uskrsne poruke patrijarha Ireneja i dugih.

CR
crocro
08:43 03.07.2014.

Kakve oni veze imaju sa Hrvatskim svecima, niti ih oni kanoniziraju a niti ih oni slave? Mi niti ne očekujemo da će oni slaviti Stepinca a niti oni ne trebaju očekivati da će mo mi svaiti svetog savu.