Foto: DPA/Pixsell Posljedice loše demografske politike dolaze na naplatu, oko 100 škola ostalo bez prvašića

Posljedice loše demografske politike dolaze na naplatu, oko 100 škola ostalo bez prvašića

28. 08. 2018. u 14:11 4
Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika

Ove je godine u Hrvatskoj upisano petstotinjak prvašića manje nego prošle, a stotinjak škola od ukupno 2600 nije upisalo prve razrede, rekla je u utorak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

demografske mjere u općinama Vrtić nema 146 općina, nekima više neće ni trebati jer djece nema

"Naši podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu na razini Hrvatske petstotinjak prvašića manje, što nije iznenađenje jer znamo kakvi su nam demografski trendovi. Međutim, ove je godine zatvoreno samo šest područnih škola od njih 1100", rekla je Divjak odgovarajući na pitanja novinara uoči predstavljanja rezultata pilot projekta e-Škole.

Kako je istaknula, ove godine prve razrede nije upisalo stotinjak od ukupno 2600 škola u Hrvatskoj.

Priprema za školu Besplatne su knjige, ali na pribor odu tisuće kuna

"To znači da ćemo u suradnji s osnivačima raditi na tome da se promotre trendovi u određenoj sredini te da se donesu odluke je li za te učenike bolje da im se osigura prijevoz u veće škole, koje su redovito bolje opremljene ili je, kao primjerice na otocima, imperativ da se male škole očuvaju jer ostaju kao zameci razvoja i društvenog života", istaknula je ministrica.

Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika te je, na poticaj same škole i roditelja, uvrštena u eksperimentalni program Škola za život.

'ŠKOLA ZA ŽIVOT' Divjak zadovoljna pripremama za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme

U nekim sredinama, dodala je Divjak, ako je u pitanju nekolicina učenika, treba procijeniti koliko se blizu nalazi matična škola te koliko je ona dobro opremljena da bi se učenicima omogućili bolji uvjeti rada.

Inače, broj prvašića smanjuje se iz godine u godinu. I prošle je godine u prve razrede osnovne škole upisano petstotinjak učenika manje nego prethodne, a 2016. godine upisano je čak 1375 učenika manje nego 2015.

 

 

VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:03 28. kolovoza 2018.

    Jesenti milu bigulicu, kao da je važno to što u školama ima sve manje učenika! Bitno je da ih ministarska gospoja Divjak dr. Blažica informatizira sve do posljednje u roku odmah, i to po mogućnosti najskupljom opremom, kako bi nešto ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".