SISAK

Podignuta optužnica protiv krijumčara ljudi koji su bježali od policije petrinjskom šetnicom

Foto: Goran Stanzi/Pixsell/Ilustracija
Policija
Foto: Ilustracija/Pixabay
Policija - Ilustracija
03.04.2020.
u 15:45
Svim je optuženicima, uz iznimku prvooptuženiku, produljen istražni zatvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.
Pogledaj originalni članak

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je podnijelo Općinskom sudu u Sisku optužnicu protiv petorice albanskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Optužnicom im se stavlja na teret da su 22. siječnja 2020. na području Petrinje, nakon prethodnog dogovora i u zajedničkoj nakani pribavljanja neutvrđene novčane naknade, prvookrivljeni 26-godišnjak upravljao osobnim automobilom u kojem se kao suvozač nalazio drugookrivljeni mlađi punoljetnik, a u koji su prethodno na neutvrđenoj lokaciji uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine preuzeli pet državljana Egipta znajući da se oni ilegalno nalaze na području Republike Hrvatske.

Ispred njih su se u automobilu kao tzv. prethodnica kretala ostala trojica okrivljenika koji su upozoravali prvu dvojicu na raspored policijskih ophodnji u cesti. Uputili su se tako u smjeru Zagreba, ali su ih u mjestu Gora pokraj Petrinje zatekli policijski službenici. Prvookrivljenik se sa svojim vozilom nije zaustavio na nalog policije već je zaobišao policijsko vozilo i nastavio te ubrzao vožnju odbijajući zaustaviti se.

Pristajući da ovakvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu, prvookrivljenik je pri brzini od oko 130 km/h pretjecao druga vozila na nepreglednim mjestima i mjestima gdje je takvo kretanje zabranjeno, kretao se prometnom trakom namijenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smjera te takvom vožnjom nastavio nakon skretanja na popločanu stazu Šetališta Katjana Knežića u Petrinji koja je namijenjena samo za kretanje pješaka i na kojoj je u tom trenutku bio veći broj građana.

Prvookrivljenika se tereti da je pristajući da ih ugrozi povećao brzinu kretanja vozila i nakon dvjesto metara vozilom udario u metalno drvenu klupu uslijed čega se vozilo zaustavilo. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Sud je potvrdio predmetnu optužnicu  te donio presudu na temelju sporazuma stranaka kojom je prvooptuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, a drugooptuženi mlađi punoljetnik na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uz izricanje sporedne novčane kazne.

Trećeoptuženik i četvrtooptuženi su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci uz izricanje sporedne novčane kazne, dok je petooptuženi osuđen na kaznu zatvora u trajanju jedne godine uvjetno na pet godina uz izricanje novčane kazne kao sporedne.

Svim je optuženicima, uz iznimku prvooptuženiku, produljen istražni zatvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.