PREMIJER NAKON SASTANKA KOALICIJE

'Ideja je da se zabrani rad trgovina nedjeljom, uzeli bi u obzir turističku sezonu'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla
Autori Vecernji.hr, Hina
06.05.2021.
u 16:45
Uzeli bi u obzir turističku sezonu. Još će se održati neke konzultacije i doći će na dnevni red, kazao je Plenković
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković danas je nakon sastanka s vladajućom koalicijom na kojem se razgovaralo o obnovi nakon potresa, ali i zahtjevom za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša, dao izjavu za medije. 

Najavio je zabranu rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini. 

- Uzeli bi u obzir turističku sezonu. Moramo još napraviti konzultacije i ubzro bi se ta tema stavila na dnevni red, kazao je Plenković.

Kazao je i da su raspravili mogućnosti pomoći pojedinim sektorima koji su se našli u poteškoćama zbog pandemije covida-19 te su odlučili da se donese program mjera za sektore poput povremenog prijevoza, brodarskog, organizacije događaja i za turističke agencije.

- Išlo bi se s određenim programom mjera financijskog karaktera, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti, izjavio je Plenković.

- Što se tiče Hrvatske gospodarske komore, manji subjekti unutar HGK bili bi oslobođeni plaćanja propisane članarine od 42 kune, pri čemu bi došlo do smanjenja prihoda od 60-ak milijuna kuna. Taj prihod bi se nadomjestio ili aktivnostima i uslugama koje pruža HGK ili sredstvima pak pojedinih državnih resora, no to bi značilo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK, najavio je. 

Što se tiče procedure za imenovanje predsjednice Vrhovnog suda, stajalište HDZ-a je nepromijenjeno.

- Nećemo ju podržati jer je ona prije mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na kojeg se propustila javiti, a kao profesorica ne vjerujem da nije znala za njega. Pristala je iću u protuzakonitu proceduru i to je potvrdio Ustavni sud. Nije čelno mjesto predsjednika Vrhovnog suda izbor za higijeničara u prvom razredu osnovne škole, govori.

Što se tiče Subotice i izmjene zakona kojim je omogućen bunjevački jezik, Plenković govori kako je veleposlanstvo već reagiralo. 

- Za nas je to neprihvatljivo  i ministarstvo vanjskih poslova će prosvjedovati prema vlastima protiv ove odluke. Ovo pridonosi slabljenju Hrvata u Srbiji. Trenutno ih je tamo 50-ak tisuća, a prije 40 godina ih je bilo 200-tinjak tisuća. Mislim da ovakve odluke nisu dobre za odnose sa Srbijom, kaže te smatra kako to može biti i tema prilikom ulaska Srbije u Europsku uniju. 

Podignutu optužnicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića odbio je komentirati. 

 

Burno sučeljavanje - Tomašević zaprijetio Filipoviću tužbom, Škoro prozvao HDZ, a Klisović gradsku upravu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

YE
Yeah
17:35 06.05.2021.

Nikakva zabrana. Samo kontrola obracuna place jesu li radnici placeni kako treba za nedjelje i praznike, za nocni rad i sl.po propisu.

JP
josip.pivar11
17:04 06.05.2021.

Evo još jednog pokazatelja blizine izbora - lažna obećanja. A i turiste bi se trebalo nedjeljom usmjeriti na restorane a ne u trgovine - a tko si to ne može priuštiti ili ne želi tako činiti: jednostavno si hranu nabavi subotom i sam si dalje priprema. To bi se jednostavno i brzo riješilo da npr. žene političara rade u trgovini.

MA
markec555555
17:30 06.05.2021.

racionalizaciju broja zaposlenih u HGK ahahahahaha ak se to desi režem kitu na 10 djela, osim ako ih samo neće premjestiti u agencije ili ministarstva i glumiti kao da je došlo do racionalizacije......