Dodatak za 2. stup

Paviću manje mirovine nisu diskriminacija, veće bi bile!?

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Marko Pavić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ivana Vukorepa
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Danijel Nestić
21.10.2017.
u 19:40
Čemu mirovinska reforma, ako Vlada ne želi rješenje koje bi dovelo do rasta mirovina iz 2. stupa. Prijedlog rješenja pomiče se na iduću godinu
Pogledaj originalni članak

Obavezni osiguranici 2. stupa koji su dosad ostvarili uvjete za mirovinu ne trebaju računati na brzo rješenje problema njihovih 27 posto umanjenih mirovina. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da Vlada neće žuriti s prijedlogom rješenja jer se tek 2019. očekuje veći priljev novih umirovljenika iz dvostupnog sustava. No, ministrovo pojašnjenje zbog kojeg Vlada uzima dodatno vrijeme za analize ne zvuči obećavajuće.

– Moramo analizirati utjecaj dodatka da se ne bi dogodilo da umirovljenici iz 2. stupa uz dodatak dobiju veće mirovine od onih u 1. mirovinskom stupu – kazao je ministar Pavić. Kada je Hrvatska prije dva stoljeća kretala u mirovinsku reformu, upravo su veće mirovine bile glavni razlog zbog kojih 5 posto radničkih doprinosa odlazi u individualnu kapitaliziranu štednju u kojoj je dosad prikupljeno 88 milijardi kuna.

Što to znači u praksi

Slično objašnjenje Vlada je navela i u odbijenici SDP-ova prijedloga da se po hitnom postupku isplata dodatka od 27 posto proširi i na drugi stup, jer bi to rješenje diskriminiralo i dovelo u neravnopravan položaj korisnike mirovina iz prvog stupa!

– Proširenjem dodatka na sve buduće umirovljenike ne uvodi se nova diskriminacija, već bi se riješila postojeća. Ne vidim zašto bi mogućnost da zbrojene mirovine iz prvog i drugog stupa budu nešto veće od mirovina temeljem osiguranja samo u prvom stupu bio problem. To je bio smisao mirovinske reforme i ako se to dogodi, znači da je reforma uspjela – prokomentirao je najnovija Vladina objašnjenja Danijel Nestić, stručnjak za mirovinski sustav.

– Ovakvim se razmišljanjem negira smisao mirovinske reforme – kaže Nestić.

Što nepriznanje dodatka znači u praksi? Osoba koja je u 2. stupu za prosječnu plaću ostvarenu prije 2002. godine (kad još nije bilo 2. stupa) ima mirovinu od 63,29 kuna po godini staža, a osoba s istom plaćom koja nije član 2. stupa za tu istu godinu ima mirovinu od 80,38 kuna. Ivana Vukorepa, docentica s Pravnog fakulteta upozorava da Vlade prečesto “petljaju” po propisima te čine nove greške ispravljajući stare.

Vratiti staru formulu

– Širenje dodatka i na dvostupaše bila bi mjera kojom bi se ispravila nepromišljeno stvorena nepravda, ali je i veliko pitanje je li nam takvo rješenje financijski dostupno i kako bi to dugoročno utjecalo na održivost 1. stupa – kaže Vukorepa. Predlaže da se dodatak na mirovinu prenese na 2. stup tek nakon što se vrati prethodna formula za izračun mirovine.

– Odluku o uvođenju dodatka na mirovinu i za dvostupaše treba promatrati u kontekstu pravičnosti, ali i financijske održivosti s obzirom na već promijenjenu formulu za osnovnu mirovinu – ističe Vukorepa. Dodatak na mirovine državu ove godine stoji oko dvije milijarde kuna. Uz to što je veće mirovine iz 2. stupa nazvao diskriminacijom, ministar Pavić je najavio i mogućnost dizanja stope za taj isti 2. stup iznad 5%.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MX
Mister X
21:50 21.10.2017.

mirovine manje - naravno to je čisto sr*nje . Manje mirovine nisu diskriminacija, naravno da nisu; to je zločin..,

DU
Deleted user
19:48 21.10.2017.

Ako pavic dokonca mandat Imat ce 150 kg zive vage On minimalnu mirovinu pojede za rucak Tipicni mladji uhljeb na kvadrat

DU
Deleted user
19:55 21.10.2017.

Slažem s docenticom Vukorepa; najveći problem je što se propisi mijenjaju prečesto i uglavnom po žurnom postupku, a bez prethode studiozne analize i snimanja stanja te savjetovanja sa strukom . Upravo učestalost izmjena zakona i podzakonskih propisa, ukazuje da nesigurnu i loše uređenu pravnu državu. O primjeni; provedbi tih zakona i propisa, da i ne govorim. Provode se kada kojoj skupini odgovara i kako odgovara. Strašno.