Konferencija HORECA

Osim što sve više piju pivo i kavu, Hrvati postaju i – vinska nacija

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Osim što sve više piju pivo i kavu, Hrvati postaju i – vinska nacija
28.11.2016.
u 18:30
Uspješna ovogodišnja turistička sezona rezultirala je rekordnom potrošnjom u gotovo svim segmentima pića
Pogledaj originalni članak

Ove je godine u Hrvatskoj popijena rekordna količina kave, piva i vina – moglo se čuti među zaključcima druge HoReCa konferencije, održane u Opatiji proteklog vikenda. Na konferenciji, koja je okupila vodeće hrvatske distributere i proizvođače pića, analizirani su trendovi i stanje u HORECA kanalu te je vođena rasprava o očekivanjima za 2017. Svi sudionici konferencije složili su se kako je 2016. obilježila iznimno uspješna turistička sezona koja je rezultirala rekordnom potrošnjom gotovo svih vrsta pića.

Pivari su istaknuli da je zbog europskog nogometnog prvenstva ova godina bila rekordna i u pivarskoj industriji. Uz tradicionalno visoku potrošnju piva, Hrvati sve više postaju vinska nacija približavajući se tako trendovima u Italiji i Francuskoj, dok jedno od tradicionalnih obilježja hrvatskog identiteta – opušteno ispijanje kave – postaje zarazno čak i među turistima, a trendovi pokazuju kontinuiran porast potrošnje i u tom segmentu, navode u HORECA-i. Unatoč pozitivnim rezultatima, sudionici konferencije istakli su kako su demografska kretanja, ponajprije iseljavanje, te promjene koje će donijeti povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, događaji koji će imati značajan utjecaj u sljedećim godinama i da se naznake toga mogu osjetiti već danas.     

>> Česi najveće pivopije u Europi sa 160 litara godišnje, Hrvati u sredini

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.