Makedonija

Oporbi u Skoplju vlast s Albancima

Foto: Reuters/PIXSELL
Oporbi u Skoplju vlast s Albancima
22.02.2017.
u 10:10
Socijaldemokrat Zaev prihvatio uvjete svih albanskih stranaka, čelnik VMRO-a Gruevski ogorčen – autonomija je korak prema velikoj Albaniji
Pogledaj originalni članak

Makedonskom dvogodišnjem bezvlašću došao je kraj – vođa oporbe, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev dobio je potporu svih albanskih stranaka i sada u Sobranju ima 69, a za formiranje vlade potrebna je 61 ruka.

Šovinistička kampanja

Nakon albanskih stranaka Bese i Alijanse za Albance, i najveća albanska stranka DUI podržala je prozapadno orijentiranog socijaldemokrata Zaeva za formiranje Vlade pa, uz 49 socijaldemokratskih mandata, sada ima podršku i 20 Albanaca. Analitičari u Makedoniji smatraju da je neuspjeh Nikole Gruevskog da formira vladu, iako je dobio najviše mandata na izborima (51), zapravo poraz ruske politike u toj zemlji. Ako Zaev formira vladu, to bi značilo i konačni pomak te države prema euroatlantskim integracijama.

Čelnik najjače makedonske stranke, konzervativnog VMRO-DPME-a Nikola Gruevski bio je siguran kako će formirati vladu, no u zadnji trenutak leđa mu je okrenula najveća albanska stranka DUI koja ima 10 mandata (s njima bi imao potrebnu većinu od 61 zastupnika).

Albanci su odustali od već dogovorene koalicije nakon što Gruevski nije htio prihvatiti reviziju Ohridskog sporazuma koji je, prema mišljenju stranke VMRO-DPMNE, korak prema stvaranju velike Albanije.

Dr. Arben Taravari, glavni tajnik Alijanse za Albance, koja je osvojila pet zastupničkih mjesta, potvrdio je kako su albanske stranke potpisale zajedničku deklaraciju prema kojoj daju podršku Zoranu Zaevu jer je “prihvatio njihove uvjete”.

– Gruevski je cijelu predizbornu kampanju vodio šovinistički i antialbanski. Tražili smo i reviziju Ohridskog sporazuma i još neke promjene u Ustavu. Gospodin Zaev za sada neće imati dvije trećine u parlamentu, ali je obećao promijeniti Ustav čim se steknu uvjeti – rekao je Taravari.

Etnička ravnopravnost

Albanci traže reviziju Ohridskog sporazuma, koji im nije dao autonomiju, već pojačao lokalnu samoupravu. Između ostalog, traže promjenu Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama... Isto tako, zahtijevaju i raspravu o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije kako bi “državni simboli reflektirali multietničnost i etničku ravnopravnost.

>> Makedonska agonija – nema nove vlade bez albanske autonomije 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

SV
svojaja
10:45 22.02.2017.

Ovi gdje god dodju prave drzavu u drzavi. Jeste sve ceka Europa vas sa vasim leglom dzihadista sto odlaze na ratista da im se vi uselite u kucu. Rasirenih ruku vas cekaju.

Avatar nekakav
nekakav
12:34 22.02.2017.

i tako su propali ruski planovi.. divota, a? a gdje su tu makedonski interesi? radi amerikanaca su makedonci morali pristati na sramne uvjete albanaca, i tako je narod kojeg nema ni 25% prigrabio pola vlasti u zemlji. sad žele i ostatak. jasna je trgovina, i jasno je da je ovo račun bez krčmara. bez 2/3 u parlamentu neće moći nitko ništa mijenjati u ustavu, pa je ovo samo prilika jednu stranu privremeno izgurati s vlasti. mogu ustav mijenjati kroz referendum. ali onda, kad to padne, pada i vlada. a vlast je slast, i neće je se nitko odreći. u svakom slučaju, ovo je poraz makedonaca. i kraj makedonije ko mlade države. imat ćemo treću albansku državu u europi, koje će se ujediniti u stvarnu veliku albaniju, i plan iz početka 20. stoljeća, će biti ostvaren. makedonci očito i nisu narod, već prije neki srpski i bugarski otuđenici. da dvije nacionalne stranke nisu u sudbonosnom trenutku mogle prevladati razlike, e to ne mogu probaviti.

KA
Kameni
15:49 22.02.2017.

Neka budu islamisti samo ne Rusi. E to ce vas jarani moji ukopati u cijeloj Europi, kad ostarite za 20-30 godina Muhamed ce vas hraniti po Europi posto nemate vlastite djece, tooooooo tako vam treba, jos gore.