šarm i bogata povijest

Od Grgura Ninskog do modernog Muzeja soli iz kojeg se ne odlazi bez suvenira

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Zadar
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Grgur Ninski
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Grgur Ninski
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Grgur Ninski
11.05.2018.
u 12:00
Nadaleko poznati spomenik biskupu Grguru Ninskom, koji krasi Nin, rad je znamenitoga kipara Ivana Meštrovića. Turisti ga vole i već su davno svojim dodirima ulaštili njegov palac. Grgur, naime, prema vjerovanju ispunjava želje svima koji mu dotaknu nožni palac
Pogledaj originalni članak

Spomenici bogate ninske povijesti savršeno se uklapaju u modernu sadašnjost tog gradića nedaleko od Zadra. Namjernici dolaze sa svih strana svijeta razgledati romantičnu krunidbenu crkvu sv. Nikole, kip kneza Branimira, kameni most pored kojeg se nalazi Condura Croatica, replika starohrvatskog broda iz 11. st., te, dakako, spomenik biskupu Grguru Ninskom.

Ninske su atrakcije i crkva sv. Anselma, kapela Gospe od Zečeva, crkva sv. Ambroza, najmanja katedralu na svijetu – crkva sv. Križa, spomen-park književnika Petra Zoranića Ninjanina, muzej starina i muzej Zlato i srebro Nina. Posebnost je Nina i tradicija prikupljanja soli, a Nin, osim solane, ima i Muzej soli iz koje se ne odlazi bez atraktivnog suvenira.     

Zadar s novim pristaništem postaje matična luka za luksuzne ploveće hotele     

Dovršeni putnički terminal nove luke Zadar u Gaženici trebao bi postati matična luka za luksuzne ploveće hotele. Terminal za domaći trajektni promet, terminal za kruzere te schengenski prijelaz sa smještajem za carinu i policiju smješteni su na ukupno 24.000 četvornih metara korisne površine. Povezanost Gaženice s autocestom i zračnom lukom u Zemuniku, poručuju domaćini, prednost je kakvu nema nitko na Jadranu, stoga su uvjereni da će nova luka Zadar postati novo prometno žarište na istočnoj obali Jadrana.   

U kompleksu zadarske crkve i samostana sv. Marije još 1972. formiran je reprezentativni postav – stalna izložba crkvene umjetnosti, jedna od najvrednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno zvana “Zlato i srebro Zadra”.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.