ZAHTJEV ZA POMILOVANJEM

Nobilo: Nikoga ni Perković ni Mustač nisu ubili. Čak ni Đurekovića nisu ubili

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo dao je izjavu medijima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Odvjetnik Anto Nobilo
19.04.2022.
u 10:54
Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke - dodao je.
Pogledaj originalni članak

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji će predsjednik RH Zoran Milanović danas primiti. Zajedno s tim zahtjevom će biti i molba za puštanjem koju su potpisali istaknuti hrvatski generali.

- Taj prijedlog je zakonska obveza, formalno počinje procedura ispitivanja i donošenja odluka o pomilovanju zahtjevom ili osuđene osobe ili bliskog srodnika. Kad ministarstvo zaprimi takav podnesak obitelji, ministarstvo prikuplja dokumente od zatvora, suca izvršenja i sa svim tim dokumentima i nekim svojim stavom šalje cijeli spis predsjedniku, ali jedino i isključivo predsjednik donosi odluku hoće li ih pomilovati ili ne - objasnio je Nobilo za N1.

Naveo je da su potpisi generala prikupljeni tjedan dana prije podnošenja zahtjeva, te je dodao da je on sam autor teksta, a generali su sami “oblikovali” tekst.

- Jedan od generala bio je sa mnom u kontaktu. Priupitao sam ga bi li htio biti svjedok karaktera Perkovića i Mustača jer znam da je s njima radio ’91. godine. On je rekao ‘da’, ali da vjeruje da i drugi generali koji su s njima radili bi isto mogli posvjedočiti. U tom trenutku se u meni rodila ideja da bi oni mogli biti objedinjeni na jednom dokumentu, a ne 6-7 svjedoka karaktera - naveo je Nobilo.

VIDEO: Pogledajte dokumentarac iz 2015. godine: Lex Perković: Tajna udbaškog ubojstva

Potvrdio je da se može pomilovati nekoga za kazneno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj.

- Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke - dodao je.

Podsjetio je da se ne utvrđuje krivica te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi – godine života, zdravstveno stanje, ukupni život okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države.

- Nikoga ni Perković ni Mustač nisu ubili. Čak ni Đurekovića nisu ubili. Da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo ni HDZ-a ni Hrvatske, govorio je Tuđman - rekao je Nobilo za N1.

Nobilo je komentirao i tvrdnje HDZ-a da bi bio presedan kad bi Milanović pomilovao Perkovića i Mustača navodeći "da postoje kada jedino institutom pomilovanja možete ispraviti nepravdu koju je pravosuđe nanijelo".

- Milanović će ulaziti u škare – da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; pošto su suđeni u Njemačkoj a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine”, rekao je Nobilo, dodajući da postoji neusklađenost u sustavima i da se nepravda ne može ispraviti pravnim putem.

ANALIZA DAVORA IVANKOVIĆA

Kako i zašto je Hrvatska dobila rat? Tuđman je znao da ne možemo pobijediti sa 'časnim sestrama'. Danas se okreće u grobu

Gledajući sve strahote rata u Ukrajini, mnogi u Hrvatskoj, pa i oni koji su se borili u Domovinskom ratu, čude se kako smo mi mogli uspjeti. Sami, bez ičije pomoći, pod međunarodnim embargom, s trećinom Hrvatske pod velikosrpskom okupacijom, a pobijedili. Kako, zašto? Pa zato što su Hrvati prvi put u svojoj novijoj povijesti ratovali svi na istoj strani, zato što je na djelu bila ostvarena politika nacionalnog pomirenja Franje Tuđmana. Zato što su sinovi i kćeri hrvatskih ustaša i partizana ratovali zajedno protiv istog neprijatelja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar horuk
horuk
11:22 19.04.2022.

Kada se vidi koga su uzeli za odvjetnika tesko pomisliti da nisu teski zlocinci. Makar pomogli i u osamostavljivanju HR. Na kraju su to iskoristili i postavili ljude na sve vazne pozicije u medijima, ekonomiji, kulturi itd. Tako da su bili nedodirljivi i mogli drustvu mnogo zla nanjeti svojim ydbasko korupcijskim radnjama. Mislim da ih pomoc u obrani HR ne moze dovoljno oprati od ostalih zlocina i stete koje su ucinili.

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
11:13 19.04.2022.

Ni Putin ni Adolf ni Staljin nikoga nisu vlastoručno ubili koliko znamo.

DU
Deleted user
11:16 19.04.2022.

Možda bi nam gospodin Nobilo mogao malo obrazložiti ovo: "da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; pošto su suđeni u Njemačkoj a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine”, rekao je Nobilo". Tko je bio njihov odvjetnik i zašto ih onda nije savjetovao da izdržavaju kaznu u Njemačkoj umjesto da dođu u Hrvatsku na izdržavanje kazne? Jesu li okrivljeni svjesno prihvatili da odsluže kaznu u Hrvatskoj znajući da će ona biti duža nego u Njemačkoj ili im je odvjetnik propustio spomenuti taj vrlo bitan podatak?