WorldSkills Croatia 2022.

Na velesajmu najveće natjecanje učenika strukovnih škola

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021.
03.05.2022.
u 14:58
Glavna svrha ovakvog događanja jest i promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja
Pogledaj originalni članak

Čak 360 najboljih učenika koji pohađaju dvjesto strukovnih škola okupit će se od utorka 10. svibnja na najvećem državnom natjecanju strukovnjaka koji će se održati na zagrebačkom Velesajmu -  WorldSkills Croatia 2022.

U dva dana natjecanja učenici će svoje vještine pokazati u više od 40 disciplina, a koje obuhvaćaju od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo, suvremenih - poput administracije IT sustava i pomorske nautike, pa do interdisciplinarnih disciplina - poput robotike.

- Bez strukovnih vještina nema nijednoga modernoga društva te svijet i život kakav poznajemo bez njih ne bi funkcionirao. Godine obilježene pandemijom COVID-19 pokazale su nam više nego ikada važnost upravo tih vještina koje su nam osiguravale normalan život u teškim i novim uvjetima – donosile su nam hranu na stol, osiguravale virtualna okruženja za rad, medicinsku skrb kad je bila potrebna, poštu i dostave bez kojih, ponekad, i ključne stvari ne bi dospjele na svoje odredište. Ne vidimo uvijek posao koji ovi vješti stručnjaci rade, ali kad je cijeli svijet stao – oni su nastavili raditi - poručili su iz Agencije za strukovno obrazovanje koja organizira ovo najveće natjecanje strukovnjaka u ovom dijelu Europe.

Između ostalog glavna svrha ovakvog događanja jest i promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole zato su kroz dva dana natjecanja i više nego dobrodošli i učenici osnovnih škola, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

- Strukovno obrazovanje usmjereno je na gospodarstvo te ovakav događaj služi i kao platforma za povezivanje s poslodavcima. Broj partnera koji je prepoznao važnost i značaj ovakvoga događanja povećava se iz godine u godinu. WorldSkills Croatia natjecanja dosad je podržalo više od 70 gospodarskih subjekata koji imaju priliku povezati se sa strukovnim školama, promovirati svoje proizvode i usluge te pronaći svoje buduće zaposlenike. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti poslodavci iskazuju svoju društvenu odgovornost za razvoj obrazovnoga sustava, a sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne dugoročni cilj - povećanje zapošljivosti učenika koji završavaju strukovne škole - poručuju iz Agencije za strukovno obrazovanje.

>> VIDEO Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.