EPIDEMIOLOŠKO DRUŠTVO

Miroslav Venus: 'Izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo procijepiti oko 300.000 stanovnika više'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca
24.02.2021.
u 14:24
Poručuje i kako za postizanje kvalitetne zaštite nakon cijepljenja koja štiti od najtežih kliničkih oblika bolesti i eventualnog smrtnog ishoda
Pogledaj originalni članak

Prijedlog kako ublažiti trenutnu nestašicu cjepiva protiv koronavirusa iznijelo je Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora.

- Naš prijedlog je da se službeno odobri administriranje "sedme" doze iz bočice Pfizer cjepiva, odnosno,"jedanaeste" doze iz bočica cjepiva Moderne i AstraZenece. S obzirom na ugovoreni broj doza, odnosno više doznih bočica sva tri navedena cjepiva, koje je ugovorila Republika Hrvatska, izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo procijepiti oko 300.000 stanovnika više od planiranog broja. To, radi usporedbe, odgovara cjelokupnoj populaciji Zagrebačke županije – stoji u priopćenju kojeg potpisuje prim.mr.sc. Miroslav Venus, čelnik Hrvatskog epidemiološkog Društva HLZ-a.

Dodatno, promjenom i produženjem intervala između administriranja dvaju doza Pfizer cjepiva s trenutnih najmanje 21 dan, na najduže 42 dana, nastavlja on, dobili bismo "dodatne" doze cjepiva za cijepljenje većeg broja stanovnika prvom dozom, "što je u kontekstu potrebe što ranijeg postizanja kolektivnog imuniteta također značajno".

- Naime, javno su publicirani podaci u kojima se ističe visoka učinkovitost nakon primijenjene prve doze, te ne tako značajno dodatno podizanje imunosti administriranjem druge doze u sadašnjem intervalu od 21 dan – pojašnjava dr. Venus.

Poručuje i kako za postizanje kvalitetne zaštite nakon cijepljenja koja štiti od najtežih kliničkih oblika bolesti i eventualnog smrtnog ishoda, sva nama trenutno dostupna cjepiva pružaju podjednaku zaštitu. Ne postoji, ističe, niti jedan opravdani razlog da se ponuđeno cjepivo odbije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
16:13 24.02.2021.

Sad neka mi netko matematičkom formulom prikaže kao dobiti 300k iz 0

SP
Split71
16:01 24.02.2021.

Autorice,slusas li sebe ili druge skolovane ljude i sta kazu za 'procjepiti:

DU
Duslikr
15:52 24.02.2021.

A da smanjite postojeće doze za 0,1 ml? Ne znate ni što ste platili, ni što ste dobili😂