OFFSHORE RAČUNI

Ministarstvo financija: Porezna uprava koristit će se eventualno podacima dobivenima iz Pandorinih dokumenata

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ministar Marić o rastu hrvatskog gospodarstva za 16,1 posto
05.10.2021.
u 10:50
Resorno ministarstvo ističe kako na temelju tako razmijenjenih podataka sve uključene države, pa tako i RH, dobivaju unaprijed dogovoreni set podataka potreban za provjeru ispunjenja poreznih obveza u državi rezidentnosti
Pogledaj originalni članak

Sadržaj Pandorinih dokumenta, koje su ovog vikenda objavili Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara u suradnji sa 150 medija, otkrio je financijske tajne političara i bogataša. Iako offshore računi i kompanije u poreznim oazama diljem svijeta nisu ilegalni, često su korišteni upravo kako bi se manje platilo poreza u domicilnoj zemlji ili sakrio ilegalno stečen novac.

Iako u ovom trenutku nije poznato koliko je Hrvata odlučilo biti financijski kreativno, priupitali smo Ministarstvo financija što oni u tom slučaju mogu napraviti. 

– Republika Hrvatska kao država članica EU i članica Globalnog foruma OECD razmjenjuje, između ostalog, informacije o stanjima na računima. Razmjena informacija provodi se godišnje automatski i to u ovom trenutku između 105 država članica – EU, SAD-a i trećih zemalja. Popis država obuhvaćenih razmjenom informacija dostupan je na mrežnoj stranici Porezne uprave (područje: Europski i vanjski poslovi, rubrika: Automatska razmjena informacija, podrubrika: CRS.) – naveli su nam u svom odgovoru. 

VIDEO: Prema podacima portala Oštro, na hrvatskom su jeziku 532 Pandorina dokumenta.

Ministarstvo ističe kako na temelju tako razmijenjenih podataka sve uključene države, pa tako i RH, dobivaju unaprijed dogovoreni set podataka potreban za provjeru ispunjenja poreznih obveza u državi rezidentnosti te da svaka država samostalno odlučuje na koji način i u kojem će opsegu koristiti navedene podatke. 

Svi oni koji u ovom trenutku s grčem u želucu grizu nokte u nemilom iščekivanju hoće li njihova imena biti objavljena, imaju razloga za brigu s obzirom na posljednji ulomak odgovora koje nam je poslalo resorno ministarstvo. 

– Porezna uprava u svojim poreznim postupcima koristi se svim podacima kojima raspolaže pa tako koristi i koristit će eventualno dobivene podatke iz Pandora papersa – zaključno su nam rekli iz Ministarstva financija. 

Podsjećamo, ranije se doznalo kako se u 2,94 terabajta podataka nalaze 532 dokumenta na hrvatskom jeziku. Među milijunima dokumenata riječ Croatia spominje se 7571 put, a Hrvatska 394 puta. Zagreb se navodi 1976 puta, Dubrovnik 266 puta, a Rijeka 256 puta. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZH
zeljko.hajster
14:38 05.10.2021.

ništa se nikome neće dogoditi u našoj Lijepoj.zna se tko krade državu ,to nije sirotinja.ne može se naplatiti porez ni u našoj državi jer je to kriminalna organizacija pod patronatom d