skup HOS-ovaca u Splitu

Ministarstvo branitelja: Obraćanje Raosa kao izaslanika nije bilo predviđeno; Vlada: Ograđujemo se

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a
10.04.2022.
u 17:21
Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske"
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo hrvatskih branitelja ogradilo se od izjave njihovog izaslanika Matka Raosa na obilježavanju HOS-ove obljetnice u Splitu kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.", te su poručili da njegovo obraćanje nije ni bilo predviđeno.   

"Ističemo kako je g. Raos izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva te se ograđujemo od iste", ističe se u reakciji resornog ministarstva.

Raos je ranije danas prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu, izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

Iz Ministarstva dodaju da je Raos poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

"Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno", poručili su.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Obilježena godišnjica 9. bojne HOS-a

SDP osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, u kojima navodi kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine", stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

"Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni", poručio je Ostojić.

"Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa", navodi se u priopćenju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

TI
TihomirMajić
18:44 10.04.2022.

Hrvati su u 20. vijeku, dva puta proglašavali nezavisnost, prva, 1941., je slomljena pobjedom SSSR i Jugoslavije. Druga, 1991., se obranila..

TI
Tragač istine
17:55 10.04.2022.

Hvala i Slava našim hrabrim HOSovcima !!!!@

TU
Turbokockasti
22:33 10.04.2022.

Vječna slava i hvala svima koji su 1990ih doprinijeli obnovi i obrani neovisne hrvatske države!!