Komentari analitičara

'Milanović i njegova vlada na putu su prema dolje i nitko ih ne može spasiti'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zoran Milanović
11.06.2014.
u 15:45
– Osnovno pitanje koje opterećuje hrvatsko društvo jest ekonomija, a ne rekonstrukcija Vlade – poručuju analitičari nakon današnje smjene dvojice ministara
Pogledaj originalni članak

Siniša Varga i Vedran Mornar novi su ministri u Vladi premijera Zorana Milanovića koji je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio smjene Rajka Ostojića s čela Ministarstva zdravlja te Željka Jovanovića iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Njihove smjene Milanović je objasnio preopterećenošću poslom, ali je dodao i kako će Ostojić i Jovanović pojačati snage SDP-a u Saboru.

Iako se nagađalo da će Milanović smijeniti i Branka Grčića s mjesta potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, to se nije dogodilo.

''Tipična milanovićevska smjena''

Današnju rekonstrukciju Vlade analitičar Davor Gjenero nazvao je politikantskim potezom. – Vidi se da je ovo potpuno nepripremljen i politikantski potez. Bilo je najavljivano jačanje ekonomskog sektora u Vladi, ali potpuno je očekivano da nitko ozbiljan u ovoj situaciji neće preuzeti bilo kakvu poziciju u vladi Zorana Milanovića. To se i dogodilo tako da nisu uspjeli naći nikoga tko bi umjesto Grčića figurirao kao potpredsjednik Vlade za ekonomiju – rekao je Gjenero za Večernji list.

Za smjenu bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića Gjenero kaže da je to očekivana situacija. – Riječ je o političkoj kazni koja, međutim, ima veće reperkusije na Vladu nego na uglednog profesora medicinskog fakulteta, to je tipična milanovićevska smjena gdje obrazovanog, iskusnijeg i boljeg upravljača zamjenjujete s lošijim koji pripada vladarevu povlaštenom krugu. Dakle, tu će se dogoditi kao i s Ministarstvom financija, iako su mnogi imali zamjerke na način upravljanja Ministarstvom u vrijeme Slavka Linića jasno je da je Linić bio ozbiljniji i kvalificiraniji upravljač nego osoba koju je predsjednik Vlade postavio za zamjenskog manistra financija – kaže Gjenero.

Gjenero: Jovanovićevu smjenu je trebalo napraviti odavno

Dodaje kako je isto tako moglo biti primjedbi na način upravljanja u vrijeme Ostojića, ali da je Ostojić daleko kvalificiranija osoba koja je iskusnija u upravljanju sistemima, nego osoba koju iz svog kruga dovodi Milanović. – Što se tiče Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tu smjenu je trebalo napraviti odavno, ne postoji nitko ni u građanskom društvu ni među stakeholderima ni sindikalistima, pa čak ni u sektoru tko bi zagovarao opstanak nekvalificiranog ministra, gospodina Jovanovića, tako da čak i ako bude loš ministar u komparaciji s ministrom na odlasku, gospodin Mornar će ostaviti sasvim sigurno dojam vrlo uspješnoga. Očito je on jedini među ekspertima koji se dao nagovoriti na preuzimanje dužnosti ministra i treba mu odati priznanje zbog hrabrosti jer preuzimati resor u Vladi koja je izgubila svaki kredibilitet i koju vode osobe koje su nekvalificirani upravljači izrazito je hrabar potez – zaključio je Gjenero.

Na pitanje hoće li ova rekonstrukcija utjecati na rejting Milanovićeve vlade ili je za to prekasno, Gjenero kaže: "Za Milanovića je sve prekasno!"

On nije trenutačno ni dirnuo u resor koji građani percipiraju kao najgore vođen, a to je ekonomski resor. Gospodin Mornar vjerojatno ima kapacitete da u mandatu napravi nekakav iskorak u sustavu obrazovanja, znanosti i visokog školstva, međutim, u tih nekoliko mjeseci koliko će trajati još ova Vlada to sasvim sigurno neće postati vidljivo – tvrdi Gjenero i kaže kako ne postoji mogućnost da bi novoizabrani ministri mogli popraviti sve lošiji rejting Vlade u javnosti.

– Milanović i njegova vlada na putu su prema dolje, od toga ih više nitko ne može spasiti – zaključuje Gjenero.

– Da je ekonomija osnovno pitanje koje opterećuje hrvatsko društvo, a ne rekonstrukcija Vlade, naglašava i profesor Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti. – Osnovni problem hrvatskog društva jest kako pokrenuti ekonomiju, a o tome ova rekonstrukcija ne govori – kaže Caratan koji smatra da su današnje smjene očekivana reakcija na ono što se događalo u subotu na Glavnom odboru SDP-a. – To je pokušaj da se Vlada osvježi i da na neki način popravi imidž.

Govoreći o sada bivšem ministru Ostojiću, Caratan kaže kako je primjedbi bilo, ali da je bio kompetentan za obavljanje svoje funkcije. – Ministar Ostojić imao je sve kompetencije za vođenje resora, a najviše primjedbi dobio je od udruženja kojem je na čelu bio čovjek optužen za lažni invaliditet – rekao je Caratan.

>> Pusić: Promjene imaju smisla isključivo ako u oba resora nastupe bitni pomaci

>> Rajka Ostojića članovi Vlade ispratili pljeskom

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

EC
exe_co
16:28 11.06.2014.

Ako želimo ekonomske rezultate, onda je logično tražiti rješenja i reforme u resorima koji su najveći teret. Prvog analitičara je suvišno komentirati.

GO
google385
16:13 11.06.2014.

ko visoko leti nisko pada tako ce biti i sa bebanom(milanovic)

SO
soks1960
16:11 11.06.2014.

HVALA cijenjenom VL na izbrisanim komentarima. CENZURA -i dalje kao u SFRJ