KOJA SREĆA!

Kupio crtež za manje od 200 kuna, a sad će zaraditi desetke milijuna dolara

Foto: Pixabay/ilustracija
Kupio crtež za manje od 200 kuna, a sad će zaraditi desetke milijuna dolara
25.12.2021.
u 18:46
Čovjek, čiji identitet nije otkriven, napravio je jedno od najneobičnijih otkrića renesansnih umjetničkih djela posljednjih godina, rekli su stručnjaci
Pogledaj originalni članak

Nakon što je 2016. godine kupio crtež za 30 dolara, odnosno za oko 190 kuna, muškarac je nedavno saznao da bi on mogao biti vrijedan čak nekoliko desetaka milijuna dolara

Nije znao odakle dolazi crtež Djevice Marije, kojeg je godinama držao pospremljenog u kući, no nešto oko njega bilo je intrigantno. Skupina stručnjaka ovog je mjeseca došla do zadivljujućeg odgovora - da je riječ o neotkrivenom umjetničkom djelu "Djevica i dijete s cvijetom na travnatoj klupi" Albrechta Dürera, poznatog njemačkog umjetnika rođenog 1471. godine. 

Čovjek, čiji identitet nije otkriven, napravio je jedno od najneobičnijih otkrića renesansnih umjetničkih djela posljednjih godina, rekli su stručnjaci. Ustvrdili su da bi crtež mogao biti vrijedan nekoliko desetaka milijuna dolara, piše The New York Times

Istragu o podrijetlu crteža pokrenuo je Clifford Schorer, poduzetnik i trgovac umjetninama iz Bostona. Naime, on je do vlasnika crteža došao nakon slučajnog razgovora s njegovim prijateljem koji mu je kazao za postojanje tog neobičnog i nepoznatog djela. 

Schorer je platio vlasniku crteža 100.000 dolara unaprijed za prodaju te krenuo u pohod za dokazivanjem autentičnosti. Dogovor s vlasnikom bio je da će obojica dobiti novac kada se crtež proda, a Schorer bi izgubio predujam ako se dokaže da je riječ o krivotvorini. 

Njegovom istragom potvrđeno je da je crtež nacrtan na posebnom papiru, specifičnom za tog umjetnika. Kroz dvije godine provjere autentičnosti, svi osim jednog stručnjaka složili su se da je riječ o originalu. 

Fritz Koreny, viši istraživač na Institutu za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču, vjeruje da ju je izradio Dürerov šegrt, Hans Baldung. Procjenjuje se da bi, ako bi Baldung napravio crtež, njegova vrijednost bila četvrtina onoga što bi vrijedio da ga Dürer nacrtao.

Crtež se sada nalazi u galeriji Agnews u Londonu, a bit će izložen sljedeći mjesec u galeriji Colnaghi u New Yorku.

Schorer i vlasnik crteža će zaraditi značajan prihod kada crtež krene u prodaju sljedeće godine. Schorer je odbio špekulirati o njegovoj vrijednosti, ali je rekao da bi to moglo biti najvrjednije djelo renesansnog majstora koje se pojavilo na tržištu otkako je Raphaelova skica kredom prodana za gotovo 48 milijuna dolara 2012. godine.

Galerija Agnews planira zatražiti "osmoznamenkasti iznos" za crtež, navodi se u priopćenju galerije prošlog mjeseca.

VIDEO Prvi SMS na svijetu prodan je kao NFT nepoznatom kupcu za 107 tisuća eura: Aukcijska kuća očekivala i dvostruko višu cijenu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar crazy_bat
crazy_bat
02:26 26.12.2021.

A što je Dürerov crtež radio u Massachussetsu?

DU
Deleted user
18:13 26.12.2021.

Kako se to meni nikad ne dogodi, ...

MO
modovisisajteMaraschino
14:13 26.12.2021.

znači, jedan stručnjak misli da je fake... onda najvjerojatnije i je