POZAMAŠNA SVOTA

Kuće, umjetnine, računi... Evo što je Sanaderu i obitelji blokirano već devet godina

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Sanader
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Sanader
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ivo Sanader
06.04.2019.
u 09:16
Prema presudi za Planinsku, Sanader s Fiolićem i njegovim tvrtkama solidarno mora u proračun uplatiti 15 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Ivo Sanader, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, u četvrtak poslijepodne vratio se u Remetinec, nakon tri godine i četiri mjeseca slobode. Završio je iza rešetaka zbog afere Planinska, jer mu je Vrhovni sud, povisio kaznu za godinu i pol dana zatvora. Drugim riječima, Ivo Sanader je sada pravomoćno osuđen, kao što je već jednom bio pravomoćno osuđen u aferi Ina - MOL. No kao što je poznato, tu je presudu u srpnju 2015. ukinuo Ustavni sud, a ponovljeno je suđenje u tijeku na zagrebačkom Županijskom sudu. Kako je Vrhovni sud obrazložio povišenje Sanaderove kazne, još se ne zna i vjerojatno se neće ni znati dok se ne napiše pisano obrazloženje te presude.

Financijski problem

Osim zatvorske kazne od šest godina, za Sanadera bi problem mogao biti i onaj financijski dio te presude. Naime, presudom je bilo određeno da on, Stjepan Fiolić i dvije Fiolićeve tvrtke solidarno u proračun moraju uplatiti 15 milijuna kuna. Za toliko je, prema presudi, oštećena država zbog malverzacija sa zgradom u Planinskoj. Sanaderu je uz to presudom oduzeto 17 milijuna kuna, koliko je, prema optužnici, iznosila “provizija” koju mu je dao Fiolić, kao neku vrstu “zahvalnosti” jer je svoju zgradu prodao Ministarstvu poljoprivrede.

Video - Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta

U situacijama kao što je ova, protupravno stečena imovinska korist oduzima se 15 dana od pravomoćnosti presude. Kako pisani otpravak presude još nije napravljen, do oduzimanja 17 milijuna kuna Sanaderu proći će još neko vrijeme. Praksa je da se okrivljenika pozove da uplati taj novac, a ako se to ne dogodi, DORH ima mehanizme za pokretanje ovrhe.

I sada dolazimo do potencijalnog problema u ovoj priči. Naime, imovina bivšeg premijera i njegove obitelji mjeri se u milijunima kuna i većina toga je blokirana od 2010. No problem je što je blokada provedena u aferi Fimi media, a ne i u aferi Planinska. Blokadom u Fimi mediji htjela se osigurati kasnija moguća naplata u prvom predmetu koji je protiv Sanadera pokrenut i zbog kojeg je nakon neuspjelog pokušaja bijega uhićen u Austriji te izručen Hrvatskoj. Sve što je država Sanaderu i njegovoj užoj i široj obitelji blokirala, država mu je privremeno i oduzela, a toga je popriličan broj.

Sanader je tako ostao bez 370.000 kuna koje je imao na računu u Hrvatskoj. U Austriji je imao više računa, koji su glasili na ime njegova punca Ive Šarića, a Sanader je na te račune imao punomoć. Na austrijskim računima, kao i u jednom austrijskom sefu, Sanaderu i njegovu puncu blokirano je i privremeno oduzeto oko 529.000 eura. Bivši šef HDZ-a u Austriji bio je vlasnik RBA obveznica, dionica te banke i saveznih obveznica, čija je nominalna vrijednost u vrijeme kada su blokirane ukupno bila 450.000 eura. I to mu je blokirano i privremeno oduzeto. Blokiran je i račun Mirjane Sanader na kojem je bilo oko 220.000 kuna, a pod blokadom su se našli i računi Sanaderovih kćeri Petre i Brune. Jedna i druga imale su po tisuću švicarskih franaka, a Petra i oko 40.000 dolara.

Brojne nekretnine

Petri Sanader blokirani su računi s ukupno 57.000 eura, a Bruni Sanader računi s 23.000 eura. Na meti istražitelja našla se i Karmela Šarić, sada pokojna punica Ive Sanadera kojoj je bio blokiran devizni račun s 38.000 eura te Sanaderova majka Iva, kojoj se pod blokadom našlo oko 110.000 eura.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: N1
Sanadera odvodi policija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
IVO SANADER
Foto: Robert Anic/PIXSELL
IVO SANADER
Foto: Robert Anic/PIXSELL
IVO SANADER
Foto: Robert Anic/PIXSELL
IVO SANADER
Foto: Robert Anic/PIXSELL
IVO SANADER
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Josip Regović/Pixsell
Sanader
Foto: Josip Regović/Pixsell
Sanader
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Počelo ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sanader je za ratno profiterstvo dobio 2,5 godine zatvora, pola godine više nego H. Luksetić, oboljeli od multiple skleroze koji je uzgajao marihuanu
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Sanader

Drugim riječima, Sanaderu i njegovoj užoj i široj obitelji na računima u Hrvatskoj i Austriji blokirano je ukupno 757.000 eura, 40.000 dolara, 2000 švicarskih franaka i 590.000 kuna. Što je pozamašna svota, čije je porijeklo doista teško suvislo objasniti. No osim novca Sanader je ostao i bez bogate kolekcije umjetnina. Slike koje je policija oduzela iz vile u Kozarčevoj procijenjene su na 830.000 kuna.

Osim tih slika Sanaderu su oduzete i slike koje je skrivao kod Stjepana Fiolića, slike koje je držao u jednom od splitskih stanova te slike koje su krasile zidove njegovih konzultantskih tvrtki koje je osnovao nakon naprasnog odlaska s premijerske funkcije. Vrijednost tih slika procijenjena je na 418.000 eura, što ne čudi jer je među njima bilo i nekoliko djela Vlahe Bukovca. Osim u novcu i slikama, obitelj Sanader bogata je i u nekretninama. Osim vile u Kozarčevoj u kojoj žive Sanader i njegova supruga, imaju nekretnine i u Splitu te zemljišta u Zagrebu, Kutini i na Braču. Vrijednost tih nekretnina ukupno je procijenjena na 8,4 milijuna kuna. Obitelji Sanader ukupno je blokirano osam nekretnina, kuća, stanova i zemljišta.

Sanaderova blokirana imovina je impozantna, a tijekom suđenja za Fimi mediju morao je dokazivati da ju je stekao zakonito. S obzirom na to da je u tom postupku bio nepravomoćno osuđen, prije no što je presudu ukinuo Vrhovni sud, u tom obrazlaganju očito nije uspio. Ta imovina mogla bi biti dovoljna da država osigura naplatu protupravno stečene imovinske koristi u toj aferi, a kako će se država naplatiti u aferi Planinska, tek se treba vidjeti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:49 06.04.2019.

Ako je kriv neka kazne i s dozivotnom ali ne vjerujem pravdi "Ranka Ostojica i Mladena Bajica, ne vjerujem placenim kriminalcima koje se nagradjuje slobodom ako terete Sanadera !! Ne vjeruju im ni EU instance, zato smo izgubili arbitrazu INA MOL. Sanaderu i svakom Hrvatskom gradjanu zelim jedino pravedno sudjenje, nema li ga doma ima u EU i UN.

EU
eugenkak
09:38 06.04.2019.

moze mi neko reci kaj je blokirano Valenticu, Greguricu, Prki, Mesicu, i da ih ne nabrajam ja molim vas svi koji toliko puno pljujete po lopovu Sanaderu molim vas nabrojte mi i ostale jer Sanader je lopina koja je pobrala sirutku a oni prije njega su pokrali vrhnje

VO
vorda400
09:22 06.04.2019.

A od čega žive djeca u New Yorku???