EPIDEMIJA

U Sloveniji 6. potvrđeni slučaj, WHO poziva na globalnu akciju protiv koronavirusa

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: REUTERS
koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
05.03.2020.
u 23:08
U svijetu je zabilježeno više od 95.000 oboljelih i više od 3200 umrlih od koronavirusa. Virus se proširio na 79 zemalja i teritorija
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je deset osoba zaraženo koronavirusom, petero u Rijeci, troje u Zagrebu i dvoje u Varaždinu. U svijetu je zabilježeno više od 95.000 oboljelih i više od 3200 umrlih od koronavirusa. Virus se proširio na 79 zemalja i teritorija.

22:45 - Slovenski mediji Delo i Dnevnik.si javljaju da je potvrđeno šest slučajeva zaraženih koronavirusom u toj zemlji. Do 18 sati u četvrtak Slovenci su testirali 433 osobe, a zasad ih je 6 pozitivno. Stanje zaraženih je dobro. Nekoliko novih slučejava nisu povezani s prvim zaraženima. Jedan muškarac i žena su putovali po Italiji pa se pretpostavlja da su se tamo zarazili. I njihovo je stanje stabilno. Šesti slučaj je mlađi muškarac iz Štajerske, a također nije poznato je li povezan s skupinom motorista koji su prvi slučajevi s koronavirusom u Sloveniji. 

22: 38 - Prema posljednjim informacijama u Kini je danas bilo 160 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Južnoj Koreji 467, Italiji 769 i Iranu 591.

U Italiji je od ove bolesti do sada sveukupno umrlo 148 osoba, u Iranu 108, Južnoj Koreji 40, Francuskoj 7, SAD-u 12 i Japanu 6

22:07 - Slovenski epidemiolozi izvijestili su kako je u toj državi trenutno 5 ljudi zaraženo koronavirusom.

21:09 - Širenje epidemije koronavirusa diljem svijeta iz Kine može se suzbiti i kontrolirati, ali samo zajedničkim naporima svih svjetskih vlada, priopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a prenose novinske agencije.

"Pozivamo svaku zemlju da djeluje brzo, opsežno i s jasnom odlučnošću", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u sjedištu organizacije u Ženevi.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što "neke zemlje ili to ne smatraju dovoljno ozbiljnim ili su zaključile da ne mogu ništa učiniti" i poručio da nije vrijeme za odustajanje niti za izgovore, nego za djelovanje. 

20:25 - U Sloveniji je službeno potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom.

18:15 -  Prvi slovenski pacijent zaražen koronavirusom, koji je jučer hospitaliziran, boravio je prije toga desetak dana u Maroku u skupini turista u kojoj su se nalazila i tri hrvatska državljana, navodi u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

Bila je to grupa od 15 turista koji su u Maroko otputovali u organizaciji jedne slovenske turističke agencije, njih 12 iz Slovenije i tri iz Hrvatske, doznaje STA od jednog sudionika putovanja.

16:05 - Na presici Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu rečeno je kako je ministar zdravstva Vili Beroš trenutno na putu za Bruxelles, a gdje će se u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom sastati s kolegama iz resora zdravstva. Naglašeno je i to kako je ministar Beroš potpisao odluku o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom. To je, objašnjeno je, administrativna mjera koja omogućuje bolju raspodjelju ljudstva i tehnike na terenu u potencijalno kritičnim situacijama.

Novinarima se zatim obratila Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević.

"Na sreću danas nema nikakvih bitinijih promjena. Stanje svih zaraženih je stabilno. Trenutno nam je danas pristiglo 280 uzoraka za testiranje, 273 su obrađena i svi su negativni dok rezultate za 7 uzoraka još čekamo. Lijepa vijest je i to što je gospodin koji je s kruzera bio upućen u našu karantenu zdrav i uskoro će biti poslan kući kad mu istekne rok za ostanak u karanteni", istaknula je Markotić. 

16:53 - Dvojica muškarca iz Varaždinske županije koja su zaražena koronavirusom dobro su i imaju blagu kliničku sliku, rečeno je u Stožeru Civilne zaštite Varaždinske županije.

15.48 - Zdravstvene ustavove u Bosni i Hercegovini trenutačno nadziru nešto više od 400 osoba zbog sumnje da bi mogli biti nositelji koronavirusa, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj su razmatrane mjere poduzete kako bi se zemlja suočila s mogućom epidemijom, Ilić je pred novinarima ustvrdio kako je BiH spremno dočekala prve slučajeve zaraze koji su se pojavili u Banjoj Luci.

"Sada provodimo dogovorene mjere i pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kazao je je ovaj dužnosnik.

Mjere koje su ranije planirane podrazumijevaju i pojačani nadzor nad osobama koje bi mogle biti zaražene virusom, a u razdoblju su inkubacije.

Pojačanom su nadzoru podvrgnute osobe koje su doputovale iz država u kojima je već izbila epidemija prouzročena koronavirusom poput Kine, Japana ili Italije.

"Trenutačno je više od 400 osoba pod nadzorom, a provedeno je 26 testiranja (na virus)", kazao je Ilić.

15.23 - Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je u četvrtak odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije koronavirusom. Odluka stupa na snagu odmah.

Kako je ministar objasnio za Jutarnji list, riječ je o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažira sve resurse. Primjerice, da dekretom rasporedi zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mjestu u drugu gdje su potrebni.

14.52 -  Južnoafrička Republika u četvrtak je potvrdila svoj prvi slučaj koronavirusa, a radi se o muškarcu koji je bio u posjetu Italiji.

“Nacionalni institut za infektivne bolesti potvrdio je da se potencijalni slučaj virusa Covid-19 pokazao kao pozitivan”, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

“Pacijent je 38-godišnji muškarac koji je sa svojom suprugom putovao u Italiju. Bili su dio grupe od 10 ljudi, a u Južnoafričku Republiku vratili su se 1. ožujka”, dodano je.

14.40 - Rast gospodarstva eurozone u 2020. godini vjerojatno će biti slabiji od projiciranih 1,2 posto zbog negativnog utjecaja koronavirusa, izvijestila je u četvrtak Europska komisija.

13:10 – U Sloveniji je, nakon jučerašnjeg prvog, zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istoga dana po povratku iz Italije bio je na urgentnom odjelu bolnice u Ljubljani, no tamo su ga uputili kući. Već tada je imao znakove bolesti, koje je najprije pripisivao ozljedi koju je prije toga zadobio u Maroku.

Slovensko ministarstvo zdravstva prikuplja podatke o tome s kime je sve oboljeli bio u kontaktu od polaska na put u Maroko i pozivaju sve koji su bili u kontaktu s njim, u avionu ili čekaonici hitne pomoći, da im se jave.

Video: Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

11: 48 – Raste broj oboljelih od koronavirusa u Europi i Sjedinjenim Državama koje su za borbu protiv bolesti namijenile više od 8 milijarda dolara. 

Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a riječ je o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.

Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jedan dan te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, pogođena je pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom odlučio je u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta, u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na 95.371, s 3284 preminulih u 84 zemlje.

Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6.088, što je najviše izvan Kine. Potvrđena su tri nova smrtna slučaja, pa je ukupan broj umrlih 35, objavili su korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je, prema službeni podacima, umrlo gotovo 100 osoba.

Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze zadnjih dana. No u srijedu je epidemija zbog virusa Covid-19 odnijela živote u toj državi od 40 milijuna stanovnika u kojoj vlada kronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.

11:46 – Svjetski kongres zračnog prometa (World ATM Congress), koji se trebao održati idući tjedan u Madridu, otkazan je zbog širenja koronavirusa, priopćili su u četvrtak organizatori.

„Zbog putnih restrikcija uvedenih izlagačima i sudionicima, kako s nacionalne tako i međunarodne razine, odlučili smo otkazati World ATM Congress 2020. Smatramo da je ovo otkazivanje sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te u najboljem interesu javnog zdravstva i sigurnosti sudionika“, stoji u priopćenju.

11:27 – "U Hrvatskoj od 251 testiranoga, zasad je 10 pozitivnih – u Zagrebu tri, u Rijeci pet, u Varaždinu dva. Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Riječ je o importiranim bolesnicima tako da su njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor", kazao je ministar Beroš na sjednici Vlade. Više pročitajte OVDJE.

11:18 – Švicarska je zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa, javlja CNN. Riječ je o 74-godišnjoj ženi koja se zarazila prije dva dana. Škotska je zabilježila tri nova slučaja zaraze.

10:00 – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je alternativne načine obrazovanja u slučaju da se situacija s koronavirusom pogorša. Više pročitajte OVDJE.

9:33 – U BiH zaražen je muškarac koji radi u Italiji i njegovo dijete. Više pročitajte OVDJE.

9:13 – Italija, prvo žarište u Europi, koja je u srijedu prešla prag od stotinu umrlih (107 umrlih od 3089 oboljelih), uvela je nesvakidašnje mjere i u četvrtak zatvorila sve škole i sveučilišta do 15. ožujka. Više pročitajte OVDJE.

9:00 – Ministar zdravstva Vili Beroš nije želio govoriti o zatvaranju škola, ali je rekao da epidemiološka situacija nije takva da bi se to uvelo. "Niz je drugih mjera spremno za aktivaciju ako bude potrebno. Eskalira li situacija, reagirat ćemo", kazao je. Osigurali su alternative načine praćenja nastave, dodao je.

"Nadam se da će ova kriza trajati što kraće i da će toplo vrijeme utjecati na to da epidemija padne. Nema potrebe uznemiravati javnost", kazao je. "Ljudi trebaju biti oprezni na javnim događajima. Generalne zabrane nema. Za svaki pojedini slučaj obraćaju se Stožeru civilne zaštite koji procjenjuje rizik", kazao je Beroš.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

"Ako je riječ samo o hrvatskim građanima, smatramo da nema potrebe. Epidemiološka situacija je u redu", dodao je.

"Vozači su potencijalna opasnost. Vidjeli ste da se moraju javljati epidemiolozi. Iz sata u sat pratimo situaciju i reagirat ćemo na adekvatan način", dodao je. 

08:37 – Broj žrtava koronavirusa u kontinentalnoj Kini premašio je broj od 3000, s 31 novom smrću, objavile su u četvrtak kineske vlasti. Najmanje 3012 osoba umrlo je u Kini (bez Hong Konga i Macaoa) od izbijanja epidemije u Wuhanu, glavnome gradu središnje pokrajine Hubei. Većina žrtava te epidemije u Kini, njih 2305, umrla je upravo u Wuhanu.

Karantena uvedena u Wuhanu i pokrajini od kraja siječnja te ograničenje putovanja čini se da su dali rezultate jer zadnjih tjedana opada broj mrtvih. Međutim, broj novozaraženih je 139, što je u porastu u odnosu na jučerašnji dan (srijedu) kada je bilo 119 novozaraženih. Ukupno je u Kini potvrđeno 80.409 slučaja koronavirusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

08:26 – U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom poslali su molbu roditeljima da što manje osoba koje nisu zaposlenici škole ulazi u školske prostore. Roditelji svoje dijete mogu ujutro dovesti do škole te ga ostaviti na ulazu. Djecu će puštati kući na sporedni ulaz škole u 15.30 i 16 sati. 

Također napominju da će se svi učenici, koji ostaju nakon 16 sati kada je produženi boravak, nalaziti u hodniku prvih razreda. Vrata će biti otključana, a jedna će učiteljica uvijek biti na hodniku i vidjeti roditelja koji je došao po dijete te će pozvati učenika. Iz škole su zamolili da se ne ulazi u prostore škole.   

08:09 – U Bosni i Hercegovini potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, javlja Vecernji.ba. Slučaj je zabilježen na području Republike Srpske, što je potvrdilo ministarstvo zdravstva Republike Srpske.

08:07 – Prva dva pacijenta u Austriji zdrava su i dopušteno im je napustiti bolnicu u Innsbrucku nakon deset dana.

8:00 –  U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvoga" ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Još uvijek je deset oboljelih. Zadnji je vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. Beroš je rekao da postoji još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za desetak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98 posto pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar. 

Naglasio je da je u Hrvatskoj 2600 osoba pod nadzorom i da je to rezultiralo dobrom epidemiološkom slikom u Hrvatskoj jer u deset dana imamo samo deset oboljelih te da može reći da je epidemiološka situacija vrlo povoljna.

"Nastojali smo ništa ne prepustiti slučaju, biti promišljeni, organizirani i pokazati svoju volju da se nosimo s time na najbolji mogući način", rekao je Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

7:43 – Na današnjoj sjednici Vlade, među ostalim, bit će riječi o aktualnom stanju i poduzetim mjerama koje se odnose na suzbijanje koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu

06:45 – U kontinentalnoj Kini zabilježeno je više od 80.400 novih slučaja koronavirusa i više od 3000 smrtnih slučajeva, najviše  u provinciji Hubei. Kako se zaraza u Kini usporava, virus se brzo širi po cijelom svijetu. U svijetu je zabilježeno više od 95.000 oboljelih i više od 3200 umrlih od koronavirusa. Virus se proširio na 79 zemalja i teritorija CNN.

Izvanredno stanje u Kaliforniji

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u srijedu je proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja. Ranije u srijedu zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi.

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Washington, gdje je umrlo 10 osoba.

Japanska zapadna prefektura Shiga izvijestila je o svojoj prvoj koronavirusnoj infekciji nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da će Olimpijada u Japanu početi prema rasporedu u srpnju. Muškarac u 60-ima bio je pozitivan na virus, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u prefekturi Shiga, rekao je dužnosnik na brifingu za medije u četvrtak, prenosi Reuters.

Potvrđenih je koronavirusnih infekcija u Japanu više od tisuću od srijede, kada je otkriveno 36 novih slučajeva. To je najveći jednodnevni porast u Japanu gdje je u epidemiji, prema podacima ministarstva zdravstva, umrlo 12 osoba.

Brzo širenje epidemije postavilo je pitanje može li Tokio biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. srpnja. Predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da riječi "otkazivanje" ili "odgoda" nisu spomenute tijekom dvodnevnog sastanka oko priprema za igre u Tokiju 2020.

Na pitanje zašto misli da se igre mogu održati, Bach je rekao da su organizatori dobili stručne informacije, uključujući i upute Svjetske zdravstvene organizacije. Istodobno je u kontinentalnoj Kini u srijedu, nakon tri dana pada, porastao broj novih potvrđenih slučajeva koronavirusa zbog novih infekcija u Wuhanu, epicentru epidemije.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

Avatar southman
southman
09:06 05.03.2020.

Opreza nikad dosta, ali panika je nepotrebna.

AU
austrougarskigeneral
10:07 05.03.2020.

trebao si prije 15 dana zatvorit granicu a ne da mnogi ulaz i zlaze i šir koronu, svima koji su bili u italiji trebalo je ODMAH u karantenu

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:20 05.03.2020.

Imbex reže vene, još nema mrtvih u RH.