ispovijest bivše prostitutke

Klijent iz Rusije nudio mi je brak, ali sam se bojala jer je uvijek nosio oružje

Foto: VL
Klijent iz Rusije nudio mi je brak, ali sam se bojala jer je uvijek nosio oružje
21.12.2014.
u 12:07
U posao me uveo dečko, imala sam 17. A kad mi je nakon tri mjeseca veze rekao što želi, usprotivila sam se pa me prebio
Pogledaj originalni članak

Nakon što smo prošli tjedan objavili priču o vlč. Dragutinu Goričancu koji je s ulice izbavio 13 prostitutki, javila nam se jedna od njih. Tridesetsedmogodišnja Katarina (pravo ime i prezime poznato je redakciji), danas majka četvero djece, poželjela nam je ispričati svoju dramu jer se nada da će mlade i naivne djevojke, kakva je nekada bila i sama, to pročitati i time će ih upozoriti. Dok sam je čekao u jednom zagrebačkom kafiću očekivao sam atraktivnu, visoku, našminkanu damu. Međutim, crnokosa Katarina došla je u staroj garderobi, ponizna i spuštene glave, bez šminke.

– Sigurno ste očekivali pravu kurvu, vitku, utegnutu, našminkanu... Takva sam bila prije. Sada sam ovakva – rekla je tihim glasom, osvrćući se oko sebe.

Stidljivo je sjela, naručila kavu i tijekom četiri sata, koliko smo razgovarali, nijednom me nije pogledala u oči. Cijelo je vrijeme gledala oko sebe i nervozno pušila.

Kad je počela pričati, nakratko se prisjetila kako je još kao djevojčica sanjala o odvjetničkom uredu. No, završila je na ulici. Kako? Evo njezine priče.

"U prostituciji sam završila sa 17 godina. U posao me uveo dečko. O njemu nisam znala ništa osim da ima novca i puši skupe cigarete. Bio je naočit, visok i vitak. Tada je već imao cure koje su radile za njega, što ja nisam znala. Kako smo izlazili svaku večer, sve smo bliže išli kolodvoru gdje su mu one davale novac. U početku nisam o tome previše razmišljala, no poslije tri mjeseca veze rekao mi je kako je vrijeme da mu i ja donosim novac. Mislila sam da se šali, ali me nakon moga protivljenja prebio i zaprijetio mi da će pobiti svu moju rodbinu. Koju je upoznao dok smo hodali. Shvatila sam da misli ozbiljno.

Nikada neću zaboraviti svog prvog klijenta. Bila je to noćna mora. Sjedneš, okreneš glavu, plačeš i moliš se da što prije završi. Tako je bilo prvi put, drugi put, treći put... A onda, da biste preživjeli, počnete gledati na to kao na bilo kakav drugi posao. S vremenom se jednostavno pomirite da to morate odraditi. Sav novac davala sam svom "dečku", koji ga je nemilosrdno trošio u kockarnicama i narodnjačkim klubovima. Ja nisam imala kad trošiti. Noću sam radila, a danju spavala. Izlaz nisam vidjela, jer kome da se obratim? Većina njegovih prijatelja bili su policajci. Kamo da odem sa 17 godina? Gdje početi? Ubrzo sam počela piti. Napila bih se i radila i jednostavno čekala da noć završi. U međuvremenu je moj "dečko" uhićen zbog prostitucije i preprodaje droge pa je završio u zatvoru.

Tada sam upoznala drugoga, za kojeg sam se i udala. Mislila sam da sam se izvukla i da ću početi normalno živjeti. Dobili smo djecu. Ali moja noćna mora se nastavila. Kako je bio policajac, znao je za moj dosje i to je iskoristio. Prisilio me da se ponovno vratim tom poslu. I tako sam se opet našla u tom paklu. Često sam se znala tući za radno mjesto. Najbolja zarada bila je u Gajevoj ulici i na Marulićevu trgu. U zimskim danima cupkale smo u onoj bljuzgi i molile da što prije netko naiđe, da zaradimo i maknemo se. Za takvog vremena klijenti su to pokušavali iskoristiti. Stali bi, otvorili prozor da osjetim ugodnu toplinu iz auta i pokušali se cjenkati. Željeli su me dobiti za 100 kuna. Ali nije im uspijevalo.

Ni sama ne znam koliko su me puta uhitili. Nakon noći u pritvoru, vodili bi me sucu koji bi mi odredio kaznu. Većinom sam znala dobiti 10 do 15 dana zatvora. Za to vrijeme plaćala sam ženu koja mi je čuvala djecu. To mi nije bio problem jer sam dobro zarađivala.

Moji klijenti bili su od običnih muškaraca do političara i estradnih zvijezda. Jedna od boljih mušterija bio mi je danas poznati voditelj na jednoj komercijalnoj televiziji. Kad ga vidim na ekranu, dođe mi da povratim. Bio je pravi bolesnik i jedan od onih koji su tražili izrazite perverzije. Kao i jedan poznati glumac, danas u godinama. Seksualne sposobnosti su mu oslabile i davao mi je veliki novac samo da me dira. Jedna od redovnih mušterija bio mi je i vozač jednog bivšeg ministra koji je dolazio po mene službenim vozilom i hvalio se da posao obavlja u ministrovu autu. Većina ih je bila oženjena. Sjećam se jednoga koji mi je rekao: "Hajde mala, obavi to brzo, žena mi je u rađaonici". Imali su razne zahtjeve. Kakve su bile želje, takve su bile i cijene.

Bilo je i džentlmena

Najgori trenutak u životu mi je bio kad me moj muž prebio. Tukao me bilijarskim štapom i slomio ga na mojim leđima. Nekoga kao njega ne možete ostaviti. Ako ga ostavim, on ne gubi mene već novac koji mu donosim. Zbog njega sam se čak tri puta pokušala ubiti. Ulica mi je bila jedini siguran dom. Svaku večer prije odlaska na posao molila sam se da naiđe jedan od bogatijih klijenata, da dobro zaradim i ne moram puno raditi. Sjećam se jednog svog klijenta s kojim sam zapela u snijegu. Toliko me zaprskao dok smo se izvlačili iz snijega da sam bila sva mokra i više nisam mogla tu noć raditi. No, on me pitao koliko košta cijela noć, otišao na bankomat i platio mi. Među klijentima su bili i strani kriminalci. Bio je tu i jedan Rus koji mi je čak bio i drag. Nudio mi je brak i da odem s njim živjeti u Rusiju. Bojala sam se jer je radio s drogom, uvijek je nosio oružje i imao pratnju koja ga je čuvala i dok smo obavljali posao. Bio mi je najdraža mušterija. Brzo bi završio i dobro platio. Zagrepčani ni sami ne znaju u kakvom gradu žive. Čim padne mrak, osim nas prostitutki, na ulice izlaze lopovi, kriminalci, dileri...

Danas u Zagrebu više nema svodnika. Cure su same preuzele posao. Nakon cijele noći rada, sa zaradom često idu u kockarnice i nadaju se velikom dobitku kako barem nekoliko dana ne bi morale raditi. Nažalost, većina ponovo završi praznih džepova.

Na prekretnicu u životu potaknula me sutkinja nakon mog zadnjeg uhićenja. Svi bi me uvijek gledali podrugljivo, no ona je bila ljubazna, osjećajna, dobra. Bila je prelijepa, lijepo odjevena, našminkana, a miris njezina parfema osjećam i danas. A ja prljava, nenaspavana, polugola i smrdljiva. Kad je vidjela da imam temperaturu, donijela mi je čaj i tabletu. Pomilovala me po kosi i pitala je li mi bolje i trebam li što. Rekla mi je da se ne brinem i da ću za pola sata biti vani. Svojim postupkom probudila je u meni osjećaj srama. Prvi put osjetila sam nekakvu ljubav i pažnju. Nikada me nitko nije tako pomilovao kao ona. Do tog trenutka znala sam samo za grubosti. Upitala sam se zašto i ja ne bih mogla biti kao ona? Nije mi tada odredila ni pritvor ni novčanu kaznu. Oslobodila me i rekla: "Čuvajte se racija". Kao da mi je htjela poručiti da se nikada neću izvući. Izišla sam na ulicu i razmišljala. Ta noć bila mi je grozna. No sljedeću noć Bog mi je poslao sadašnjeg muža koji me izvukao iz tog pakla. Pokazao mi je poštovanje, dobrotu i ljubav.

Nisu opsjednute seksom

Iako je otad prošlo četiri godine, još se nisam potpuno vratila u normalan život. I ne znam hoću li ikada i moći. Iako se ne bavim više tim poslom, teško je živjeti s tim pečatom. Kamo god idem osvrćem se i pitam hoću li naići na nekog bivšeg klijenta. To mi se jednom i dogodilo u knjižari. Od srama nisam znala ni po što sam došla. Pognula sam glavu i izjurila van. Drugi put, u trgovini sam naišla na policajca koji me nekoliko puta privodio. To je užasan osjećaj. Moj muž ima veliku obitelj i bojim se ići na svadbe ili krštenja upravo zbog toga. Radije ostajem sama kod kuće, što me ubija i otežava mi povratak u normalan život. Imam osjećaj da me svi gledaju kao da mi na čelu piše "bila je kurva".

Teško mi je sada. Muž ne radi, a tko će zaposliti bivšu prostitutku? Dani kada sam mogla kupiti sve što sam željela su iza mene. Bilo je noći kada sam znala zaraditi 10-15 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, a poslije i do pet tisuća eura. Sada ima dana kada nemam što djeci staviti na stol. I bila sam u velikoj dilemi vratiti se na ulicu ili ne. I onda bih se sjetila velečasnog Dragutina Goričanca koji me u nekoliko navrata pokušao nagovoriti da se maknem s ulice. Kako me nije uspio nagovoriti, dao mi je broj mobitela i rekao da će on moliti za mene, a da ga ja mogu uvijek nazvati. Sada, ponekad ga nazovem i kažem mu da su mi djeca gladna. Uvijek brzo reagira, sjedne u auto, donese hrane, slatkiše i nešto novca. Što god bilo, samo se nemoj vraćati na ulicu, govori mi. Iako se nisam prilagodila okolini, našla sam svoj mir. Imam obitelj koju volim najviše na svijetu. Većina cura s ceste nije tamo zato što su opsjednute seksom. Naprotiv, niti ga osjete, niti uživaju u njemu. Svaka od njih ima svoju tužnu životnu priču zbog koje je prisiljena raditi taj posao. Jedino što ih može spasiti je dobrota i pažnja.

>> Uhitili 17-godišnju 'madam'. Organizirala prostituciju u srednjim školama

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

Avatar Canada
Canada
12:48 21.12.2014.

Pa trebala si sparati novce

SE
sestrićna
14:24 21.12.2014.

zna hasan pogoditi temu prije božića..da mi znati jel takav za svoje blagdane...

MA
malaval
15:53 21.12.2014.

Katarina,svaka ti cast!Nenoj misliti da te ljudi preziru,vec da ti se dive jel si ipak uspela da se izvuces iz pakla.Ostani I dalje dobra I ponosna majka,vazno je sta ce tvoja deca nauciti od tebe I da te oni cene a za druge ne daj pet sitni sta misle!