BOŽIĆNA PORUKA

Kardinal Bozanić: Društvo pokazuje nesnošljivost prema obiteljima s brojnom djecom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Josip Bozanić na Mirogoju predvodio misu na blagdan Svih svetih
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Josip Bozanić na Mirogoju predvodio misu na blagdan Svih svetih
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Josip Bozanić na Mirogoju predvodio misu na blagdan Svih svetih
17.12.2021.
u 15:01
- Vapimo Gospodinu molbama da nas oslobodi od pošasti uzrokovane koronavirusnom bolešću. Čuvajmo zajedništvo molitvom, jer je u njoj Bog s nama, Emanuel - poručuje u ovogodišnjoj božićnoj poruci zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić
Pogledaj originalni članak

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je svoju tradicinalnu božićnu poruku za Božić u kojoj ove godine naglasak stavlja na brigu hrvatskog društva o djeci i životu u pandemiji.

-Ispunjeni smo brigama i problemima, osjećamo svu težinu naših ranjenosti i padova, upuštamo se u bezbroj žučljivih rasprava koje nas umaraju, oduzimaju nam životnu radost i ostavljaju nas u izgubljenosti. Stoga, možda je danas više nego ikada potrebno otvoriti se evanđeoskim vrlinama kojima su obdarena djeca: radost, povjerenje, zajedništvo, spontanost, dobrohotnost koja u bližnjemu vidi najprije prijatelja. Dijete je istinoljubivo i sve u životu doživljava kao dar; ono je spremno za radost, veselje, igru i slavlje.

Dijete u svojoj spontanosti i neposrednosti živi od budućnosti. Dijete je odgovor na naša traženja i lutanja, na naš pesimizam i umor. Božić nas poziva da pođemo u školu djece, kako bismo u naš život unijeli više vedrine i radosti, pouzdanja i nade, što smo kao kršćani pozvani živjeti i svjedočiti - napisao je u svojoj poruci kardinal Bozanić, naglašavajući kako „dijete u odrastanju traži blizinu i zajedništvo, kako roditelja i obitelji tako i društvene zajednice, a osobito vjernika, počevši od župe“.

- Odgoj i briga za dijete već po sebi zahvaća ne samo brigu obitelji, nego i šire zajednice. Božić postavlja pred nas pitanje: Je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci? Raduje nas što se grade vrtići i brine se o dječjim bolnicama, ali stanovita nesnošljivost pokazuje svoje pravo lice u nekom sve prisutnijem nemaru i omalovažavanju obiteljskoga života, u stanovitu prekrivenu prijeziru prema obiteljima s brojnom djecom, u došaptavanju kako je dijete samo nov i dodatan teret, u propagandi i borbi protiv nerođene djece.

Sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajima prema obiteljima i s brigom punom potpore roditeljima i djeci, pripada upućenosti ljudskih bića jednih na druge koji su u konačnici povezani suosjećanjem i ljubavlju - poručio je kardinal Bozanić.

On kaže kako „pandemijske uvjetovanosti u kojima proslavljamo drugi Božić zaredom ne trebamo živjeti isključivo kao nemogućnosti, nego treba i njih prihvatiti u svjetlu Božje Riječi, Božjega govora koji uvijek nudi novost“.

- Dok svijet potrošnje naglašava ograničenosti, mi molimo milost da vidimo prilike za snažnije življenje duhovne vrijednosti Božića. Budimo posebno pozorni prema djeci, nemojmo na njih prenositi svoje strahove, zbunjenost, nesnalaženje i gorčinu - poručio je kardinal Bozanić i dodao kako je ovo „vrijeme iznimna prilika da stvorimo nova zajedništva ljubavi; da obnovimo narušene odnose; da oprostimo i da tražimo oproštenje; da ohrabrimo klonule i obradujemo osamljene“.

- I ne zaboravimo – molitvu. U nju uključimo sve. Molimo za bolesnike i zdravstveno osoblje; za one koji žaluju zbog gubitka svojih najbližih. Vapimo Gospodinu molbama da nas oslobodi od pošasti uzrokovane koronavirusnom bolešću. Čuvajmo zajedništvo molitvom, jer je u njoj Bog s nama, Emanuel - poručuje u ovogodišnjoj božićnoj poruci zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
banini
17:27 17.12.2021.

Nije točno. Društvo pokazuje nesnošljivost prema onim obiteljima koje su pokušale graditi svoj život i egzistenciju na mnogobrojnosti svoje obitelji, a ne na radu !

CJ
cjepljeni
15:32 17.12.2021.

Nitko se ne brine vise o djeci nego svecenici.

DU
Deleted user
18:24 17.12.2021.

E moj Bozaniću, sve je to lijepo i dobro dok se oni mogu brinuti o svojoj djeci. Ali kada odgoj te djece postaje društveni problem i odvija se na naš račun, onda razumijevanja nemam!!!