OSLOBOĐENJE

Kalifat je prošlost, džihadisti ISIL-a pridružit će se Al-Qa’idi

Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Mosul
01.07.2017.
u 17:19
Al-Qa’ida je ostala netaknuta i u punoj snazi s uporištima u Iraku, Siriji, Libanonu, Afganistanu, Jemenu, dijelu Palestine te u Somaliji
Pogledaj originalni članak

“Vidimo kraj lažne Islamske države. Nećemo popustiti, naše hrabre snage donijeti će pobjedu”, kazao je irački premijer Haider Al-Abadi proglasivši kraj samoproglašenog kalifata terorističke organizacije Islamska država, nakon što su iračke snage zauzele prostor poznate džamije Al-Nuri u Mosulu, čiji je kosi minaret dignut u zrak prošlog tjedna.

Preuzimanje džamije Al-Nuri predstavlja veliku simboličku pobjedu s obzirom na to da je vođa Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr Al-Baghdadi na tom mjestu u lipnju 2014. proglasio islamski kalifat na osvojenim dijelovima teritorije Iraka i Sirije.

Oslobođenje za dan-dva

Glasnogovornik zajedničke operacije admiral Yahya Rasul, kazao je za Večernji list da će Mosul biti vrlo brzo potpuno oslobođen

– Oslobađanje Mosula trajalo je dulje nego što smo očekivali, punih osam mjeseci, iako smo planirali završiti borbu u četiri mjeseca. Međutim, zbog upotrebe civila kao živog štita i gustih naselja, naša se operacija produljila. Ali sa sigurnošću vam poručujem da će Mosul potpuno biti oslobođen za dan-dva – kazao je admiral Yahya Rasul.

I dok iračke snage čiste zadnje kvadratne metre u Mosulu, borci sirijskih demokratskih snaga, koje čine kurdski i arapski borci, potpuno su opkolili borce terorističke organizacije Islamske države u sirijskom gradu Raki blokirajući im jedini preostali put za bijeg prema jugu. Kurdski i arapski borci kazali su da će oslobođenje Rake zadati “odlučujući udarac krvoločnom kalifatu”.

Snage sirijskih demokratskih snaga od studenog su postupno napredovale u oslobađanju grada, a 6. lipnja su započele veliku ofenzivu.

Nove prijetnje svijetu

Nema sumnje da će od poraza ISIL-a u Iraku i Siriji najviše profitirati Al-Qa’ida, čiji je vođa, Aiman Al-Zawahri, od početka bio protiv stvaranja kalifata koji, tvrdio je, nije imao budućnost. Al-Zawahri je ušao u žestok sukob nakon kojeg se i razišao s vođom ISIL-a, upravo oko stvaranja kalifata.

I dok je Al-Baghdadi tvrdio kako će kalifat opstati i proširiti se, Al-Zawahri je smatrao da je bolje borce formirati u grupe koje će neprijateljima na različitim frontama zadati teške udarce kao što su to činili u Iraku, pri čemu je ubijeno više od pet tisuća američkih vojnika.

Nakon raspada kalifata, većina boraca ISIL-a pridružit će se Al-Qa’idi, koja je ostala netaknuta i u punoj snazi. Ona danas ima uporišta u Iraku, Siriji, Libanonu, Afganistanu, Jemenu i na području palestinske samouprave kao i u Somaliji. Po svemu sudeći, novi vođa Al-Qa’ide bit će Hamza bin Laden, 28-godišnji sin osnivača te terorističke organizacije Osame bin Ladena, čija je popularnost porasla nakon što ga je SAD stavio na popis “globalnih terorista”, što za borce Al-Qa’ide znači prestiž i porast autoriteta. Nakon što je Al-Zawahri Hamzu bin Ladena primio u vodstvo organizacije, Hamza je odmah uputio nove prijetnje svijetu, u kojima je najavio i osvetu za ubojstvo svojeg oca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar anticenzura
anticenzura
18:05 01.07.2017.

Dzevad Galijasevic, strucnjak za bezbjednost i terorizam u BiH, veli na Youtubu da se sjediste Al Qaede nalazi u Bosni. Hoce li ova ekipa sada kada su ih porazili po Bliskom istoku, nasrnuti na nase prostore siriti strah i trepet?

DU
Deleted user
17:31 01.07.2017.

Svakom tko je imalo upoznat sa situacijom jasno je da su obje ove "terorističke organizacije" financirane od SADa, NATOa, EU, Izraela i sličnih.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
17:30 01.07.2017.

to dolazi zajedno, što pripada zajedno ! Mama Saudi Tata CIA