suđenje horvatinčiću

'Kad su pali u more, Francesco i Marinellda već su bili mrtvi'

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
'Kad su pali u more, Francesco i Marinellda već su bili mrtvi'
13.12.2012.
u 14:06
Talijanski nautičari stajali su u kokpitu jedrilice Santa Pacienca i bespomoćno gledali kako na njih punom brzinom juri jahta Santa Marina Tomislava Horvatinčića
Pogledaj originalni članak

Prema iskazu sudske vještakinje dr. Marije Definis Gojanović, koja je u četvrtak svjedočila na suđenju Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske prometne nesreće sa smrtnim ishodom, proizlazi da su 16. kolovoza 2011. oko 11 sati pokraj otočića Maslinovika ispred Primoštena talijanski nautičari stajali u kokpitu jedrilice Santa Pacienca i bespomoćno gledali kako na njih punom brzinom juri jahta Santa Marina Tomislava Horvatinčića.

– Mišljenja sam da je u trenutku udara Francesco Salpietro bio u kokpitu jedrilice. Stajao je i lijevom stranom tijela bio okrenut prema nadolazećoj jahti. Sve ozljede prouzročene su tupim predmetom, najvjerojatnije pramcem jahte, a tijelo je odbačeno u more preko lijeve strane broda. Marinellda Patella također je stajala u kokpitu, kraj lijeve klupe, okrenuta prsima prema jahti. Nakon udara, u kojem je zadobila prijelome prsnog koša i kralježnice, i njezino je tijelo odbačeno u more preko lijevog boka jedrilice. Obdukcijom nisu registrirani tragovi utapanja pa možemo zaključiti da su oboje u trenutku kontakta s morem već bili mrtvi – kazala je dr. Definis Gojanović.

Sutkinja Maja Šupe djelomično je prihvatila zahtjev obrane za nadopunu prometno-tehničkog vještačenja u kojem će se zatražiti dodatne radarske snimke jer su Horvatinčićevi branitelji Branko Baica i Velimir Došen bili nezadovoljni vještačenjem vještaka prometno-pomorske i brodograđevne struke koji su na prošlom ročištu zaključili da je Horvatinčić imao četiri minute da jahtom, kojom je jurio 25 čvorova, napravi manevar kako bi propustio jedrilicu koja je imala prednost prolaza. Sutkinja je djelomično prihvatila i zahtjev obrane za medicinskim vještačenjem Tomislava Horvatinčića te je dala nalog za neurološko vještačenje vezano uz vazovagalne sinkope (iznenadna nesvjestica) i njihov utjecaj na optuženika. Obrana, naime, tvrdi da zbog iznenadne nesvjestice Horvatinčić nije poduzeo ništa da izbjegne sudar. Na sljedeće ročište diplomatskim putem pozvat će se Klaus Fuch, njemački nautičar koji je nakon sudara pomagao Horvatinčiću i njegovoj suputnici Anici Dilber Đerđe, a koji se prvi put nije odazvao pozivu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

FI
fIok
14:49 13.12.2012.

Talijani su bokom naletjeli na pramac Horvatinčićeva čamčića,jelda?

Avatar 123456
123456
14:44 13.12.2012.

Da zaboravih - i udana "gospođa" ili tomekova "djevojka" Anica Dilber Đerđe koja zarađuje honorarno na tomekovom brodu je suubojica budući da nije ništa učinila da pokuša pomoći ljudima u moru za koje nije znala jesu li voć mrtvi ili ne. Zašto "sutkinja" ili DORH ne postavi pitanje odgovornosti i ove slobodne umjetnice, udane žene i "djevojke" ubojice tomeka?!

MA
matijazaga
14:42 13.12.2012.

jeste li sigurni da se gospoda zvala marinellda?