KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Jedan lokalni stožer želi uvesti žuti, zeleni i crveni stupanj stanja korone. Evo što to znači

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Jedan lokalni stožer želi uvesti žuti, zeleni i crveni stupanj stanja korone. Evo što to znači
04.09.2020.
u 12:40
Načelnik primorsko-goranskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić objašnjava da su model predložili po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.
Pogledaj originalni članak

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjem bi sastanku, među ostalim, trebao raspravljati i o prijedlogu Stožera Primorsko-goranske županije o kategoriziranju županije u tri stupnja, na temelju broja novooboljelih od COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Stožer PGŽ-a predložio je u ponedjeljak novi model prema kojem bi se svakog 1. i 15. u mjesecu određivao 14-dnevni kumulativni broj oboljelih na sto tisuća stanovnika Primorsko-goranske županije da bi se na temelju tog broja područje kategoriziralo u tri stupnja: zeleni, žuti i crveni. Nisu dobili odgovor ni nakon četiri dana.

Njemački model pravedniji

Načelnik primorsko-goranskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić objašnjava da su model predložili po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.

– Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Španjolska i neke druge zemlje imaju takav pristup, po regijama ovisno o epidemiološkoj situaciji. Recimo, mi ne možemo u Sloveniju jer su oni cijelu Hrvatsku stavili na crvenu listu, a Njemačka je sada, uz Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, na crvenu listu stavila i Zadarsku. To je pravedniji model, a uostalom, podatke i donose zavodi za javno zdravstvo za svaku županiju – kaže nam Marko Boras Mandić i dodaje da je prema broju novooboljelih na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj trenutačno većina županija u crvenom stupnju.

Oklijevanje Nacionalnog stožera može se protumačiti nesklonošću tom modelu. Pogotovo zato što je Europska komisija krenula s inicijativom ujednačavanja pravila za protuepidemiološke mjere, odnosno koordinacijom prekograničnih mjera za cijelu Europsku uniju, upravo zato što države članice djeluju neujednačeno i svaka zemlja odlučila se za vlastiti model pa Mađarska ima jedan pristup, Njemačka drugi i tako redom. Osim toga, model koji predlaže Stožer PGŽ-a nema smisla ako se ne odnosi na cijelu Hrvatsku, a prema nekim je mišljenjima 14 dana predugo i situacija se može mijenjati i za kraće vrijeme.

U svakom slučaju, ako se broj oboljelih ne bude spuštao, tada bi ovo mogla biti opcija. Do tada je najvažnije intenzivno gasiti pojedina epidemijska žarišta po sistemu detektirati, izolirati i smanjivati. A prema prijedlogu Stožera PGŽ-a, zeleni stupanj kategorizirao bi županiju u slučaju kada je, prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo, do 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Žuti stupanj bio bi na snazi dva tjedna nakon što bude od 16 do 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika, a crveni kod više od 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Zeleni bi značio provedbu svih važećih odluka Nacionalnog stožera, Vlade i nadležnih ministarstava te HZJZ-a, odnosno značio bi obvezno nošenje maski u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu uz propisana ili preporučena izuzeća.

Izbjegavati javni prijevoz

Preporučeno bi bilo da se radnim danom od 6 do 8.30 sati ne koristi javni prijevoz, osim za đake, studente, radnike i zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama. Preporuka je i poslodavcima da organiziraju rad od kuće gdje je to moguće, a obveza radnika da poslodavca izvijesti ako je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili na području RH u kojem je prisutan povećan broj novih slučajeva COVID-19 ili pak ako je bio u bliskom dugotrajnijem kontaktu bez odgovarajuće primjene zaštitnih postupaka s dokazano zaraženom osobom.

Žuti bi stupanj, uza sve to, donio zabranu javnih događanja i okupljanja s više od sto osoba, osim uz dozvolu lokalnog stožera, kao i zabranu privatnih okupljanja s više od 50 osoba.

Crveni stupanj obuhvatio bi dodatno još i nošenje maski na otvorenom, dodatne mjere za pojedine lokalne samouprave gdje su žarišta te preporuku o smanjenju putovanja u druge županije ako nije nužno. Čak 369 novih slučajeva zaraze zabilježeno je jučer i novi je to rekord kojim se broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj popeo na 2634.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:00 04.09.2020.

Ovo su zlatna vremena za sve lokalne serife... Mogu terorizirati narod do mile volje bez da ikome polazu racune, a to cuda cini za bolesni ego.

MA
matkopeic
13:22 04.09.2020.

Hajdemo ovako, svako od nas je svoj sožer, recimo u obitelji mama je Božinović (blag), baka je Alemka (uvijek progodna priča), djed je Beroš (zna mudrovati), sin je Capak (nepromišljeno lupa), kćer je Grba (uvijek dobra emocija)...pa onda zasjednemo i donesemo odluku da Sabor mora u samoizolaciju na recimo dvije godine (opasnost prenošenje smrtno zaraznih gluposti na ostatak pučanstva), ministri 5 godiina (smanjje korupcije 95 % garantirano), predsjednik vlade 10 godina (psihičko zdravlje nacije neviđeno raste), predsjednik republike 20 godina (fikus koji radi cirkus u mirovini). Imamo legitimitet, obitelj je osnova društva, zar ne? . Nacijo jel se slažeš?