Večernji TV

Je li hrvatski jezik rodno ravnopravan?

Jezik je zakon
Jezik je zakon
13.04.2018.
u 19:08
Odgovor na pitanje je li istina da se seksizam i rodna neravnopravnost očituju i u jeziku doznajte u emisiji Jezik je zakon na Večernji TV-u!
Pogledaj originalni članak

Rodna ravnopravnost u hrvatskom jeziku bila je tema današnje emisije "Jezik je zakon" na Večernji TV-u. Voditelj i izvršni urednik Večernjeg lista, Žarko Ivković, o toj temi razgovarao je s dr. sc. Lanom Hudeček, znanstvenom savjetnicom u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te dr. sc. Željkom Jozićem, ravnateljem spomenutog Instituta.

Postoji li rodna ravnopravnost u hrvatskom jeziku, odnosno podudaraju li se u hrvatskom jeziku rod i spol?

- Razložila bih to na dva dijela. Postoji rodna ravnopravnost u smislu da je hrvatski jezik opremljen svim instrumentima i mogućnostima da je ostvari. A sasvim drugo pitanje je podudaraju li se rod i spol. Trebali bismo poći od toga što znači riječ rod. Ona ima nekoliko značenja. Primjerice list ima nekoliko značenja - list kupusa, papira, također postoji riba koja se tako zove ili list na nozi. I time nismo nimalo zbunjeni. Tako je i s rodom pa se može reći on je plemenitog roda, zatim može se upotrebljavati naziv rod kao oznaka društvene kategorije, a može se govoriti o rodu i kao gramatičkoj kategoriji. U hrvatskom jeziku se rod gramatički i spol ne podudaraju nužno - kazala je Hudeček te dodala:

- Tako primjerice imamo imenicu djevojčurak koja je muškog roda, a dijete srednjeg roda. Dakle, vrlo često uopće ne postoje neke spolne razlike projicirane kroz gramatički rod.

Postoje primjeri da ženska bića imaju tri gramatička roda.

- Djevojka je imenica ženskog roda, djevojčurak muškog, a djevojče srednjeg roda. U sva tri slučaja riječ je o ženskom spolu, a različitom rodu. dakle, ne moraju se uvijek podudarati. Zanimljiv primjer je i zbirna imenica momčad. Dobila je naziv po momku, a ona je ženskog roda - rekao je Jozić.

Cijelu emisiju "Jezik je zakon" pogledajte u videu.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

DR
Draš
19:30 13.04.2018.

Ono kao nema rodne ideologije a ekipa se isti dan več bacila na dekonstrukciju jezika u letečem startu .Ludilu nema granice.

LA
lavdinamo
19:25 13.04.2018.

Sad če Zbrisel napraviti HrvatkoEngleskoSrbski jezik.Sva pravila jezika pišu kuhari iz Hiltona,u duhu ljudskih prava i ono s neke mokracije.

DU
Deleted user
19:20 13.04.2018.

Pocelo je ludilo,jos se ni tinta nije osusila.. Nikad mi necemo biti suveren,jak i moderan narod.Hrvatska nikad nece biti "europski Izrael",jer je nase drustvo sludjeno,a sluge zlih gospodara nas hrane podjelama.Stranackim,regionalnim,ideoloskim... Umjesto da pricamo o zaustavljanju odlaska mladih,o izgradnji infrastrukture,o navodnjavanju,proizvodnji hrane,zeljeznicama,solarnim i vjetro parkovima,tehnoloskim parkovima mi smo se uhvatili oko IK,i sad nas mozes j.... -sa oprosenjem.