Hladni rat 2.0

Igre velikog rata: NATO žestoko odgovorio Rusiji

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
NATO
NATO protiv Rusije
26.10.2018.
u 08:15
Atlantski savez podigao je 50 tisuća vojnika u svojoj najvećoj vježbi od 1981., samo mjesec dana nakon najveće vojne vježbe u povijesti Rusije u kojoj je, na dalekom istoku te zemlje, sudjelovalo 300 tisuća ruskih vojnika
Pogledaj originalni članak

Dvadeset i devet zemalja saveznica, plus Finska i Švedska, započele su jučer u Norveškoj terenski dio najveće NATO-ove vojne vježbe od kraja Hladnog rata. Nazvana “Trident Juncture 18”, ova vojna vježba ima zamišljeni scenarij napada agresorske države na jednu NATO saveznicu i brze mobilizacije NATO-ove kolektivne obrane.

Za one kojima poruka takvog scenarij nije jasna, samo napomena da se NATO-ova vojna vježba s oko 50 tisuća vojnika događa samo mjesec dana nakon najveće vojne vježbe u povijesti Rusije, u kojoj je, na dalekom istoku te zemlje, sudjelovalo 300 tisuća ruskih vojnika.

Impresivna logistika

– “Trident Juncture” šalje jasnu poruku i našim saveznicama i bilo kojem potencijalnom protivniku: NATO ne želi konfrontaciju, ali spremni smo braniti sve saveznike od bilo kakve prijetnje – rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO protiv Rusije

Hrvatska također sudjeluje s 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM ili engleski akronim DCM) Bojne veze Hrvatske kopnene vojske, koji pružaju komunikacijsko-informacijsku potporu u provedbi vježbe. Ostim toga, u dijelu vježbe u kojem sudjeluju i zapovjednici, Hrvatska sudjeluje i s dva stožerna časnika kao dio Združene logističke potporne skupine.

Već i sama logistika u pripremi ove vježbe bila je impresivna. Od kolovoza, na oko 180 letova te 60 brodova stigla je oprema i ljudstvo na 27 različitih lokacija diljem Norveške. Jučer su svi vojnici i oprema, “od najvećih brodova do najmanjih dronova” kako je to sročio Stoltenberg, bili na svom mjestu, spremni za početak.

NATO-u je stalo do transparentnosti pa je kroz Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju pozvao sve države da pošalju svoje promatrače, ako žele.

– Drago mi je da su Rusija, kao i Bjelorusija, prihvatile poziv – rekao je glavni tajnik NATO-a.

Norveška, domaćin ove vojne vježbe “Trident Juncture”, jedna je od pet NATO saveznica koja graniči s Rusijom. Norveške vlasti ljetos su odlučile udvostručiti broj američkih marinaca (s 330 na njih 700) koje je Norveška spremna ugostiti u bazama na svom teritoriju, i spremna ih je razmjestiti trajnije i sjevernije nego do sada (na oko 420 kilometara od ruske granice).

Osim američkih, i britanski vojnici trajnije se baziraju u Norveškoj. Rusija je, prema pisanju stranih medija, također povećala prisutnost svojih vojnika na sjeveru, blizu Europe i blizu Arktičkog oceana. Taj dio svijeta dobija na geopolitičkoj važnosti jer globalno zatopljenje otvara mogućnost ekonomske eksploatacije Arktičkog oceana, u mjeri koja ranije nije postojala.

>> Pogledajte kako je bilo na vojnoj vježbi Velebit 18

Ruska diplomacija dala je do znanja da Moskva nije sretna ni baziranjem američkih i britanskih vojnika na sjeveru, niti vojnom vježbom “Trident JUnction 18”. Nazivaju to “zveckanjem oružjem” koje će “pojačati napetosti i destabilizirati političku situaciju na sjeveru”.

Norveški vojni dužnosnici objašnjavaju da je glavnina vojne vježbe odvija tisuću kilometara od ruske granice, a zračne operacije neće se približavati ruskoj granici na udaljenosti manjoj od 500 kilometara.

– Nema razloga da se Rusi uplaše ili vide ovu vježbu kao bilo što drugo nego kao obrambenu vježbu – rekao je norveški general-pukovnik Rune Jakobsen.

Strah zbog Trumpa

Vojna vježba u praksi šalje poruku da sve NATO saveznice mogu, u slučaju napada na jednu od njih, računati na kolektivnu obranu, što je važna poruka u praksi jer je američki predsjednik Donald Trump dao nekoliko izjava koje govore da, teoretski, ne bi bio sklon priskočiti u pomoć baš svim saveznicama. Ljetos je u tom kontekstu spomenuo Crnu Goru, najnoviju članicu NATO-a. Mnoge baltičke članice NATO-a, koje su podjednake veličine ali bliže Rusiji i u većem strahu od potencijalne ruske agresije, odmah su se zabrinule zbog takvih Trumpovih teorija.

Foto: Reuters/PIXSELL
NATO

Najveća NATO-ova vojna vježba od završetka Hladnog rata koincidira s najavom američkog predsjednika Trumpa da će povući svoju zemlju iz jednog od najvažnijih hladnoratovskih sporazuma, barem za Europu: ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF). Amerikanci i čitav NATO optužuju Rusiju da svojim ponašanjem posljednjih godina krši taj sporazum, što Moskva negira. No, europski saveznici, iako podržavaju Ameriku u optužbi da je Rusija ta koja krši INF, ne misle da je najava američkog povlačenja iz tog ugovora najpametnije rješenje, pogotovo ako će dovesti do nove utrke u naoružanju koja može biti na štetu europske sigurnosti. 

>> Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana vojna vježba Velebit 18. Pogledajte kako je bilo!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

TT
TTjac
08:40 26.10.2018.

25 pripadnika HVa? Respektabilno.

RO
Rosstin
09:12 26.10.2018.

snovi su jedno a realnost drugo, zivi bili pa nikad ne vidjeli

DU
Deleted user
08:44 26.10.2018.

Moji ne idu, svi su u novotvorenom Lidlu i danima ne izlaze 😨