Epidemiološke mjere

HZJZ izdao preporuke za izborne skupove: U zatvorenim prostorima ograničen broj ljudi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Predizborni skup Kolinde Grabar-Kitarović u Karlovcu
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Predstavljen predizborni program unutarstranačkih izbora HDZ-a
08.06.2020.
u 13:49
Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2 površine po osobi
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za održavanje izbornih skupova ususret parlamentarnih izbora koji će se održati 4. srpnja.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje izbornih skupova na otvorenom.

Preporuke prenosimo u cijelosti:

Vidljive obavijesti. Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup (bilo da je riječ o otvorenom prostoru ili zatvorenom) ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pojačana osobna higijena. Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito dezificirati.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Na ulazu u prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te prisutnim građanima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70-postotnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) od 1,5 metra.

Posuđe. Čaše, posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim za govornike i izvođače. Upute za pravilno korištenje maski za lice dostupne su na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3caB81N

Dnevno  mjerenje  tjelesne  temperature.  Sve  osobe  koje  u  bilo  kojem  svojstvu  sudjeluju  na izbornom  skupu  prije  dolaska  na  skup  trebaju  izmjeriti  tjelesnu  temperaturu.  Ako  je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba telefonski kontaktirati nadležnog liječnika obiteljske medicine i ne dolaziti na skup.

Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti o tome da osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili druge simptome i znakove bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.

Evidencija. Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

Održavanje izbornih skupova

Označavanje sjedećih i stojećih mjesta. Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje 1,5 metar. U zatvorenom se prostoru preporučuje da se omoguće isključivo sjedeća mjesta. Ako nije moguće organizirati skup na način da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od 1,5 metra u svim smjerovima od drugih, osim ako se radi o članovima istog kućanstva.

Ograničenje ukupnog broja prisutnih građana u zatvorenom prostoru. Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2 površine po osobi.

Ograničenje ukupnog broja prisutnih građana na otvorenom. Najveći broj prisutnih građana koji mogu  istovremeno  boraviti  na  otvorenom,  uz  poštovanje  preporučene  fizičke  udaljenosti  od 1,5 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno veličini prostora.

Redoslijed ulaska i izlaska. Preporučuje se da građani koji žele prisustvovati ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među osobama od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska.

Preporučuje se da se izlazak prisutnih građana organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prva izlazi osoba najbliže izlazu. Prisutne treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže fizički razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak organizatora poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po je dan, uz izbjegavanje susreta s publikom.

Promotivni materijali. Ako se tijekom izbornog skupa dijele promotivni materijali to se provodi na način da za to zadužena osoba dijeli pojedinačne artikle građanima, održavajući pritom što veću udaljenost i sa što manje kontakta te da učestalije dezinficira ruke.

Prodaja i posluživanje hrane i pića. Prodaja i posluživanje hrane i pića odvija se prema preporukama za rad ugostiteljske djelatnosti. Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima dostupne su na poveznici.

Maksimalna zaštita sudionika skupa. Prilikom interakcije s govornicima i izvođačima skupa, službene osobe trebaju koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Prozračivanje prostora. Preporučuje se da se zatvoreni prostor prozračuje najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa izbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima.

Klima uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava treba posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzine zamjene zraka u   zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati  pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Veličina prostora. Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od 1,5 metra između sudionika, prisutnih građana i službenih osoba odnosno 2 metra za eventualno prisutne puhače i za pjevače, te 4 metra između publike i govornika, odnosno izvođača na sceni.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.