Kolumna

Hoće li Juncker i njegov fond spasiti Zorana Milanovića?

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Hoće li Juncker i njegov fond spasiti Zorana Milanovića?
10.12.2014.
u 12:00
Jedna investicija poput LNG-a od 650 milijuna € povećala bi gospodarsku aktivnost 1%
Pogledaj originalni članak

Kriza nije normalna i ne prihvaćamo je kao normalno stanje, poručili su poduzetnici Vladi, koja je, čini se, odustala i od svog mandata i od prevelike borbe protiv krize. Trebalo bi malo čudo da se BDP unatoč najavi 7 godine krize i činjenici da u proračunu za 2015. nema naznaka promjene politike, ni fiskalne ni gospodarske, podigne i za jedan postotak, zaključio je dio iskusnih poduzetnika.

Rezignacija koja se izmjenjuje s pesimizmom toliko je zavladala poslovnim i društvenim svijetom da se nameće dojam da je od krize puno veći problem nesposobnost da se razmišlja izvan njezinih okvira. Vlada na taj pesimizam ne samo da nema odgovor nego ga i potiče bezidejnošću svoje gospodarske politike. Deus ex machina ili pravo čudo koje zazivaju poduzetnici mogao bi biti Junckerov fond u kojem je i 77 hrvatskih projekata. Investicija poput LNG-a koja je teška oko 650 milijuna eura već je sama po sebi dovoljna da podigne razinu gospodarskih aktivnosti za jedan posto.

Zaradili bi građevinari, povećala bi se potrošnja, zavrtio bi se novac pa i povećala zaposlenost. I u tren, odnosno u drugoj polovici 2015., Hrvatska bi mogla početi razgovarati o potencijalnom rastu gospodarstva, a političari bi možda dobili poticaj da provedu barem jednu od niza reformi koje se dugo zazivaju.

>>Nakon propasti Južnog toka, sedam država podržava LNG Terminal na Krku

>>Junckerov fond hit: Članice prijavile 2000 projekata vrijednih 1300 mlrd. eura

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MO
Moskovija
14:34 10.12.2014.

ovo je najgora vlada u povijesti hrvatske i jedina pomoć svima nama bila bi da odmah podnese neopozivu ostavku!

MI
MitsubishiTurbo
12:02 10.12.2014.

ni dragi bog nemoze spasiti ,,,milanovica niti vladu niti predsjednika ,,,ovoga puta ne..dosta je i udbasa i mafijasa i bisera

DU
Deleted user
12:31 10.12.2014.

Hm, hm, hm. Spasiti Zorana Milanovića zvuči isto kao kada bi tko ustvrdio da je oganj hladan ili željezo drveno. Najprije bi on trebao spasiti sam sebe od svoje plitke pameti, ali i za takvu "opciju" već je prekasno. Naš Zoki zreo je povijesnu ropotarnicu.