Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND SPASA eu

Junckerov fond hit: Članice prijavile 2000 projekata vrijednih 1300 mlrd. eura

Jean-Claude Juncker,Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
09.12.2014.
u 20:00

Tijekom dana EK će objaviti 760 projekata koji su prošli selekciju

Članice Europske unije aplicirale su čak 2000 projekata za novi plan potpore gospodarstvu, popularno nazvan Junckerov plan, po predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru koji je s idejom izašao u javnost. Ukupna je vrijednost projekata koje je poslala Hrvatska 19,2 milijarde eura, a svih dvije tisuće projekata zajedno vrijedi 1,3 bilijuna (1300 milijardi) eura. Ipak, neće svaki od njih dobiti europski novac jer se njegov potencijal procjenjuje na 315 milijardi eura.

Hrvatskih 68 projekata

– Drvo ne može rasti samo od zemlje i zraka. Ovaj je plan voda za zalijevanje – kazao je Juncker predstavljajući program prošlog tjedna. Projekte će ocijeniti stručnjaci iz Europske investicijske banke, konačna lista projekata bit će objavljena u utorak ministrima financija 28 zemalja članica Europske unije, a danas će biti poznato i kojih je 760 projekata ušlo u uži izbor, objavio je njemački Spiegel. Hrvatska je na listu aplicirala sa 68 projekata. Među njima je velik broj infrastrukturnih projekata, ali ima i onih kojima bi se mogli unaprijediti obrazovni sustav i standard građana. Na listi je i trinaest projekata koji nikad nisu pokušali dobiti sredstva EU.

LNG Terminal projekt je za koji se očekuje da će dobiti potporu, naročito u kontekstu odustajanja Rusije od Južnog toka i jake potpore američke diplomacije njegovu razvoju. U tom kontekstu za novac EU prijavljen je i hrvatski dio Jadransko-jonskog plinovoda IAP. Naime, Hrvatska mora izgraditi još oko 250 kilometara plinovoda kako bi osigurala dostavu azerbajdžanskog plina. Traži se potpora i za hrvatski dio investicije u Plomin C, hidroelektranu Senj – Kosinj te neke manje energetske projekte. Zdravstveni turizam mogao bi se razvijati uz pomoć europskog novca, a na hrvatskom su dijelu liste i širokopojasni internet i e-škola. Tu su i projekti iz transportnog sustava pa se potpora pokušava izboriti za neke željezničke pravce, proširenje morskih luka poput one u Pločama, ali i za povećanje kapaciteta splitske zračne luke Resnik.

Novac od lipnja

Cilj je investicijskog plana dati jamstva iz postojećih fondova EU koja bi potaknula privatne ulagače da daju svoj novac projektima koje bi u protivnom smatrali preriskantnima. Financirat će se razvoj infrastrukture, transport, energetika i IT te inovacije. Plan još moraju odobriti vlade zemalja EU i Europski parlament, ali u Europskoj komisiji nadaju se da će proces biti gotov do proljeća i kako će prvi projekti novac početi dobivati od lipnja 2015 godine.

>>Juncker nabrojio 10 prioriteta. Od kojih Hrvatska može imati koristi, a od kojih štete?

>>Hrvatska od Junckera traži da EK financira 'Zagreb na Savi'

Komentara 2

ZA
zanry
02:10 11.12.2014.

di nalazite ovake slike, hhaahah, izgleda ko da ce se poljubit

KO
kojesta
11:52 13.12.2014.

ovo je bajka u smislu: cudesno umnozavanje novca. tkon u eu ima tih bajnh 315 milijardi? evropska inv. banka ima garanc.fond od 21 mrd za ovu bajkicu. s tim novcem zeli se samo pokriti riziko-kredit od ca 60 mrd za investicije. snose li investori kakav riziko? ne. nula. tzv. "sigursnosni mehanizam" eu je takav da riziko odn. gubitke snose porezni obveznici evrope. dakle, zasto neki napr. hr. mediji taj program toliko hvale, nije mi jasno. a suti se o kritikama. evo napr. eu komisija je imala u vidu vise financiranja tzv. eko-energije. a sad junker odvaja taj novac za financiranje atomske energije (u v.britaniji), za financiranje aerodroma frankfurt 3, koji nije potreban i nekih autocesta po sred.eu koje nisu potrebne. sve veca nezaposlenost i siromastvo na sve strane, a poznati muljatori obecavaju neke velike investicije. u cijim ce rukama zavrsiti sve te ceste, zelje. pruge, skole, telekomunikacije i sl.? hm, a kako bi bilo, da napr. stetu od gubitka snosi sam luxemburg, to je bas iznos kojim su oni ostetili eu drzave. i tako dalje, dalo bi se jos o tome. rijec investicija iz ustiju jednog eu komesara znaci uglavnom: kasino igra, dakle pljacka. sve vec vidjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije