napad prijavljen policiji

Hakiran portal Slobodne Dalmacije, ubacili im članke koji šire rusku propagandu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Sve naslovnice novina danas slave pobjedu nad Engleskom
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dnevne novine
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
hakeri
22.03.2022.
u 17:54
Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj
Pogledaj originalni članak

Tijekom današnjeg popodneva hakiran je portal Slobodne Dalmacije tako da je nekoliko starijih članaka zamjenjeno tekstovima kojima se​ promič​e ​rusk​a​ propagand​a u ratu s Ukrajinom, a kako se neslužbeno doznaje, slučaj istražuje policija.

Kako je objavljeno na stranicama Slobodne Dalmacije, u popodnevnim satima ​je ​izvršen hakerski napad​ tijekom kojega je, kako se navodi, nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u sustav​ te dnevne novine.

Hakerski napad je obavljen tako što su u ​nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamjenjeni članci koji​ma se​ promič​e ​rusk​a​ propagand​a u ratu s Ukrajinom.

- Riječ je o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima naših autora. Naše službe su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Članci se uklanjaju, a napad je prijavljen policiji​ - objavili su na stranicama Slobodne Dalmacije​.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj tek je za Hinu kratko rekla da je istraga u tijeku, da rade na tome, i da su članci izbrisani.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

ZA
zagabria8
18:47 22.03.2022.

Ovi Rusi i njihovi puleni su se stvarno otrgli sa lanca, misle ratovati protiv cijelog svijeta a ima ih samo 120 milijuna. Ruski BDP je 6% europskog, čime misle financirati sve te ratove

TA
Tackrla
18:28 22.03.2022.

Sami objavili pa se prestrasili glasa javnosti i onda " ajoooj hakirani smo"

UT
Utr22
18:25 22.03.2022.

Rade namjerno, treba istražiti tko to radi?