Slavonski Brod

'Gradska uprava vrši neprimjerenu represiju nad ugostiteljima'

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavica Lemaić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavica Lemaić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavica Lemaić
20.03.2014.
u 19:04
Sve je toplije i vrijeme je da trgove i ulice upotpune ugostiteljske terase. No, ove godine grad je ostao uskraćen za desetke terasa jer je gradonačelnik odlučio trenirati strogoću, tvrdi Slavica Lemaić
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednica Glavnog odbora Nacionalnog foruma i povjerenica za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju Slavica Lemaić sazvala je konferenciju za medije zabrinuta, kako tvrdi, neprimjerenom represijom nad ugostiteljima u Slavonskom Brodu .

– Umjesto da se u rješavanje teške gospodarske situacije uključe sve razine vlasti, svatko u sferi svojih ovlasti i mogućnosti, angažirano i svim raspoloživim mjerama i aktivnostima koje će potaknuti stvaranje uvjeta za rast gospodarstva, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta, gradonačelnik Mirko Duspara radi suprotno tome i stavlja dodatni teret na već iscrpljene i posustale gospodarske aktivnosti. Ovih dana se u Slavonskom Brodu vodi neprimjerena represija nad desetinama brodskih ugostitelja. Sve je toplije i vrijeme je da trgove i ulice upotpune ugostiteljske terase. No, ove godine grad je ostao uskraćen za desetke terasa jer je gradonačelnik odlučio trenirati strogoću. Naime, dobar dio ugostitelja od Grada nije dobio dozvolu za postavljanje svojih terasa na javnim gradskim površinama jer nisu platili kazne. Te kazne odlučio je naplatiti Grad jer su navodno pojedini ugostitelji u prošloj sezoni koristili veće površine no što su im važeće dozvole to dopuštale. Vjerojatno je takvih slučajeva i bilo, ali podosta i nije. Važnije od svega toga je način na koji je nepravilnosti Gradska uprava ustanovila, a on jasno pokazuje neozbiljnost koja vlada u pojedinim gradskim odjelima – istaknula je Slavica Lemaić i dodala da su iz Upravnog odjela za komunalni sustav i komunalno redarstvo tada, umjesto inspektora, poslali vježbenike da obave inspekcijske uviđaje korištenja javnih gradskih površina.

– Način na koji se to radilo više je sličilo na laičko, tzv." odokativno“ odmjeravanje terasa nego na ozbiljan posao. No, na osnovu rezultata tih upitnih mjerenja Grad je odredio kazne brojnim ugostiteljima pa, dok ih ne plate, za njih nema ni postavljanja terasa. Većina ugostitelja žalila se sudu i dobili su presude u svoju korist, pa je preko njih jasno naznačena sramota Grada. Naime, ustanovljeno je da su u inspekcijski nadzor poslali neovlaštene osobe i da pritom nisu postupali po propisima o komunalnom redu i nadzoru te da nisu i nemaju nijedan ovjereni zapisnik o inspekciji, pa čak ni datum kada je ona navodno izvršena. To, nažalost, nije bio dovoljan signal gradonačelniku da nisu postupili ispravno već će osporavati presude na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. S obzirom na činjenično stanje, za vjerovati je da će i taj sud stati na stranu ugostitelja, a kao posljedicu imamo to da će Gradska uprava potrošiti novce Brođana na odvjetnike i sudske tužbe koje će izgubiti. Naši ugostitelji do tada neće raditi, a neki će možda i zatvoriti objekte ili smanjiti broj zaposlenih, rekla je potpredsjednica Glavnog odbora Nacionalnog foruma i povjerenica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju Slavica Lemaić te upozorila kako odgovorni gradonačelnici i gradske uprave provode aktivnosti i mjere kojima stimuliraju zapošljavanje bez obzira o vrsti djelatnosti, a ima i onih koji zbog neznanja i nesposobnosti proračunske rupe nastoje pokrivati koristeći se represivnim mjerama, pritom ne vodeći računa o opsegu šteta koje čine.

Na kraju je pozvala gradsku vlast da se prihvati poslova planiranja, izrade i realizacije projekata koje financira Europska unija te da donesu konkretan program mjera kojima će poticati i stvarati uvjete za nove gospodarske aktivnosti i nova radna mjesta jer smatra da je broj mladih koji napuštaju grad već postao alarmantan.

>>Brodski laburisti uputili otvoreno pismo gradonačelniku Duspari

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar tajar
tajar
19:18 20.03.2014.

U Zagrebu su terase lijep prihod Gradu, pa taj isti Grad dozvoljava postavljanje ugostiteljskih terasa čak i na prometnicama!

Avatar mlijeko
mlijeko
18:42 21.03.2014.

Gradonačelnik i njegova ekipa ponašaju se u svim sredinama jednako. Maze samo svoje a za ostale nema prolaza. Na ovaj način grad Slavonski Brod se odriče prihoda a ugostitelji gube goste. Valjda imaju u Gradu viška novca...