NAPETOSTI NA SJEVERU EUROPE

Finski predsjednik nazvao Putina zbog pristupanja NATO-u: 'Iznenadila me njegova reakcija'

Foto: REUTERS/PIXSELL/SPUTNIK
Finski predsjednik nazvao Putina zbog pristupanja NATO-u: 'Iznenadila me njegova reakcija'
16.05.2022.
u 13:52
Istaknuo je da Putin nije bio iznenađen onime što mu je rekao te da je razgovor, kao što je ranije to naveo, bio miran i cool
Pogledaj originalni članak

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je brojne reakcije diljem svijeta, a jedna od najupečatljivijih koja bi mogla promijeniti sve jest i odluka Finske da podnese zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantski savez. Očekuje se da će to isto učiniti i Švedska.

Rusija je u više navrata jasno iskazala svoj stav o tome da širenje NATO-a blizu njezinih granica smatra direktnom prijetnjom. Ruski predsjednik Vladimir Putin sam je kazao prije nekoliko godina kako, kad gleda Finsku, vidi u njoj prijatelje, no ako se oni priključe NATO-u, onda će biti neprijatelji.

Finski predsjednik Sauli Niinistö u razgovoru za CNN prepričao je razgovor koji je jučer vodio s Putinom nakon što je Finska objavila svoje namjere da podnese zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

"Nazvao sam ga kako bih mu potvrdio da se situacija promijenila i da ćemo se kandidirati za NATO. Na isti način on mi je kazao da mi griješimo i da nam oni ne prijete. Sve u svemu, razgovor je bio miran. On je bio ''cool''. Nije ponovio prijetnje koje je izbio prije ni one koje su dolazile od njegovih suradnika da će poduzeti nekakve vojne protuakcije, što god to značilo", opisao je Niinistö za CNN i ponovio kako Putin nije ponovio svoje prijetnje.

VIDEO: Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Istaknuo je da Putin nije bio iznenađen onime što mu je rekao te da je razgovor, kao što je ranije to naveo, bio miran i cool.

Na pitanje novinarke je li Putin rekao nešto što ga je iznenadilo, Niinistö je kazao: "Iznenađenje je bilo u tome što je prihvatio to tako mirno. Morate imati na umu da ono što je kazao ne znači da ne trebate cijelo vrijeme biti oprezni oko onoga što se uistinu događa. No, čini se da za sada nema problema", kazao je.

Iako u tom razgovoru Putin nije ponovio izrečene prijetnje, ruski dužnosnici u ponedjeljak nisu sakrivali svoje nezadovoljstvo s odlukom Finske i Švedske.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

BO
borkov
14:03 16.05.2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sam je kazao prije nekoliko godina kako kad gleda Finsku vidi prijatelje, no ukoliko se on priključe NATO-u onda će biti prijatelji. ???? WTF, ponekad se pitam pročitaju li novinari uopće tekst kojeg napišu

Avatar majkuvam
majkuvam
14:53 16.05.2022.

Tiha voda brege dere,reakcija će stići kad tad.On je prije rekao svoje i smatra da nije potrebno sve ponavljati...

IB
iva.begovic
14:42 16.05.2022.

Jedan od uvjeta za pristupanje u NATO je da nema referenduma o tome tj. da ne smije biti ispitivanja mišljenja građana po tome. Stoga nema niti jedne države članice NATO-a čijem je pristupanju prethodilo isptivanje javnog mnijenja. Što o tako važnom sigurnosnom pitanju, militarizaciji i preuzeltim financijskim obvezama misle građani, porezni obveznici tih država. EU navodno u Ukrajini brani svoje demokratske i liberalne tekovine. Baš.