Ogulinski festival bajke

Družite se s Regočem, Kosjenkom, Jagorom i drugim likovima iz Ivaninih bajki

Foto: Turistička zajednica Grada Ogulina
Ogulinski festival bajke
Foto: Turistička zajednica Grada Ogulina
Ogulinski festival bajke
Foto: Turistička zajednica Grada Ogulina
Ogulinski festival bajke
07.06.2017.
u 13:10
Važnost bajki i pripovijedanja slavi se u Ogulinu već 12. godinu za redom Ogulinskim festivalom bajki
Pogledaj originalni članak

Obično se smatra kako su bajke isključivo namijenjene djeci i razvoju njihove mašte, te kako u određenoj dobi trebamo prestati vjerovati u bajke i likove koji obitavaju u njima. Odrasli trebaju prestati čitati bajke i baviti se ozbiljnim stvarima u životu jer su „odrasli“ i nemaju više vremena za takve stvari. No, to ne bi trebalo biti tako, bajke oplemenjuju dušu i vraćaju nas u djetinjstvo, vode nas u neke druge, nama nepoznate svjetove i trebamo ih čitati i ne trebamo prestati vjerovati u njih.

One nas uče dobru i zlu, upoznaju s različitim likovima i situacijama, potiču na maštanje i zamišljanje onoga o čemu se čita. Uče nas životnim lekcijama, kako naša djela imaju posljedice, kako utječu na druge ljude, bude nadu u nama, nadahnjuju nas jer dobro uvijek pobjeđuje zlo i neprijatelj uvijek bude poražen, donose teške životne istine i grade ljubav prema životu i svijetu. Važnost bajki i pripovijedanja stoga slavimo u Ogulinu već 12. godinu za redom Ogulinskim festivalom bajki.

Naravno, poticaj za pokretanje ovakvog festivala je Ivana Brlić Mažuranić, rođena Ogulinka i najprevođenija spisateljica za djecu. Ovogodišnji festival je obučen u novo ruho, kako mu i sam naziv govori, Bajke u novom ruhu. Uz brojne predstave, radionice, izložbe i pripovijedanja poznatih hrvatskih pripovjedačica poput Jasne Held koja ima ekskluzivno pripovijedanje starih bajki iz dubrovačkog kraja, za sve ljubitelje vožnje bicklima tu je i tradicionalna Ciklobajka s čak dvije različite rute, jednom naminjenom djeci, a drugom namjenjenom odraslim ljubiteljima bajki. Na veselo festivalsko putovanje Ogulinskim krajem će nas provesti vlakić Bubi, kao i svake godine, a svi posjetitelji će moći i položiti ispit za vožnju na metli, te tako postati licencirani vozači s pravom vozačkom dozvolom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.