OTKRIVENI DEEPFAKEOVI

Europski gradonačelnici mislili da razgovaraju s Kličkom, radilo se o prevari: 'Nije bilo nikakvih znakova'

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
FILE PHOTO: Mayor of Kyiv Vitali Klitschko visits a checkpoint of the Ukrainian Territorial Defence Forces in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Opening of the first Ukrainian Territorial Defence Forces recruitment centre in Kyiv
25.06.2022.
u 18:33
Nažalost, realnost je da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine - kazala je Griffey
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnici nekoliko europskih gradova održali su sastanke putem video-veze s osobom za koju su mislili da je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, da bi se uspostavilo da se radilo o prevari. 

Jedna od njih je i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey koja je jučer održala razgovor s osobom za koju je mislila da je Kličko. 

- Nije bilo nikakvih znakova koji bi upućivali na to da se ne radi o stvarnoj osobi - piše u priopćenju, prenosi The Guardian

Tek nakon 15 minuta razgovora gradonačelnica je postala sumnjičava nakon što je navodni ''Kličko'' počeo pričati o tome kako ukrajinske izbjeglice pokušavaju prevariti njemački sustav socijalne skrbi. Za vrijeme kratke pauze, gradonačelnica je kontaktirala ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj koji joj je potvrdio da osoba na sastanku nije pravi Kličko. 

- Izgleda da se radilo o deepfakeu - piše u priopćenju. 

Deepfakes koriste oblik umjetne inteligencije koji se zove duboko učenje kako bi se stvorile slike lažnih događaja ili za stvaranje animacija političara koji drže lažne govore.

- Nažalost, realnost je da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine - kazala je Griffey.

Ured gradonačelnika Madrida također je podnio prijavu policiji zbog nekoga tko se lažno predstavlja kao Kličko u videopozivu s Joséom Luisom Martínezom-Almeidom.

Prema riječima njegovog glasnogovornika Daniela Bardavía Colebrooka, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo razgovor.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig objavio je u srijedu na Twitteru da je video pozivom razgovarao s Kličkom, bivšim boksačem teške kategorije. Tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, službeni račun austrijske prijestolnice objavio je izjavu da se činilo da je Ludwig bio žrtva “ozbiljnog slučaja kibernetičkog kriminala”.

>> VIDEO Ruski špijun pokušao se infiltrirati na sud u Haagu: Desetljećima je radio na lažnom identitetu

susret na pantovčaku

Ured predsjednika: Netočna je i zlonamjerna informacija da je Milanović kasnio na sastanak s premijerkom Finske

Jedina odstupanja od protokola danas bila su: prvo, kašnjenje predsjednice finske Vlade koja je u Ured predsjednika Republike stigla gotovo pola sata kasnije nego što je bilo dogovoreno (a što je doista rijedak slučaj, ali se događa); i drugo, jedini put do sada dogodilo se da gost (finska premijerka danas) Predsjednika Republike nije pričekao na za to predviđenoj poziciji, ispred zastava, kao što su to učinili baš svi dosadašnji gosti u Uredu predsjednika Republike, poručili su

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RE
realisticki
05:04 26.06.2022.

Gradonačelni se osjećaju prevareno i razočarani su da promašili razgovor sa "pravim" Klićkom. Ja osobno smatram sa nisu bolje niti zavrijedili, jer političari na nivou gradonačelnika nemeju što raditi u mrđunarodnoj politici, nego se brinuti o svom gradi u njegovim građanima.