Detalji drame u Opuzenu:

Rastrojeni muškarac potpuno je poludio kada mu je umrla majka

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Muškarca koji je zapalio kuću i ozlijedio policajce spustili s krova
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Muškarca koji je zapalio kuću i ozlijedio policajce spustili s krova
17.09.2018.
u 12:22
Smetalo mu je sve i svašta, mislio je da ga prate i prisluškuju, a u nedjelju mu je navodno zasmetalo veselje s dječjeg rođendana u susjedstvu
Pogledaj originalni članak

Muškarca (49), koji je u nedjelju u Opuzenu raznio kuću plinskom bocom, ozlijedio dvojicu policajaca i onda odbijao sići s terase, nakon cjelonoćne drame spustili su s krova.

Kako od mještana doznaje Novi list, bivši hrvatski branitelj bolovao je od teške psihičke bolesti, a problematičan i incidentan postao je prije dvije godine. Lani je sve eskaliralo kada mu je umrla majka.

Smetalo mu je sve i svašta, mislio je da ga prate i prisluškuju, a u nedjelju mu je navodno zasmetalo veselje s dječjeg rođendana u susjedstvu. Najviše mu je zasmetalo ispaljivanje konfeta pa je prijeteći i negodujući rekao da u njega djeca pucaju.

Prvo je pljuvao po djeci i iznio sjekiru. Nakon toga je izazvao eksploziju plina i požar, a potom i ozlijedio policajce koji su došli na intervenciju. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Muškarca koji je zapalio kuću i ozlijedio policajce spustili s krova
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Opuzen: Specijalna policija pokušava skinuti s krova muškarca koji je aktivirao plinsku bocu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Opuzen: Specijalna policija pokušava skinuti s krova muškarca koji je aktivirao plinsku bocu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Opuzen: Specijalna policija pokušava skinuti s krova muškarca koji je aktivirao plinsku bocu

Novi list doznaje i kako  je tijekom noći tražio i svećenika. No policija nije udovoljila toj molbi, jer su procijenili da će nakon razgovora s njim počiniti samoubojstvo.

Božinović: Ozlijeđeni policajci nisu ozbiljnije ugroženi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u ponedjeljak da su policajci koji su ozlijeđeni tijekom incidenta u Opuzenu zbrinuti te se ne očekuju ozbiljnije posljedice.

"Počinitelj je zadobio teže ozljede prilikom eksplozije. Što se tiče policajaca, zbrinuti su u KBC-u Split i u bolnici u Dubrovniku. Neće biti ozbiljnih posljedica i očekujem da se uskoro vrate na posao i nastave raditi profesionalno kao i do sada", rekao je Božinović novinarima tijekom godišnje vježbe interventne policije.

"Prioritet nam je opremanje policije upravo zbog ovakvih događaja. Vlastitom žrtvom policajci su učinili sve da ne bude civilnih žrtava. Obavijestili su ljude koji žive u okolici da se odmaknu zbog opasnosti od eksplozije. Hrvatski policajac je prvi koji ide tamo gdje je rizik za građane", kazao je ministar.

Dodao je da su policajci postupili profesionalno i prema počinitelju, s kojim su vodili pregovore, tako da ga nisu ozlijedili iako ih je on napao.

Medved: Ministarstvo branitelja nije primilo zahtjev za pomoć zbog muškarca iz Opuzena

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da Ministarstvo branitelja nije zbog njega ni od koga dobilo zahtjev za pomoć.

"Imamo saznanja da se radi o hrvatskom branitelju, po onom što nam je poznato riječ je o čovjeku koji se duži period liječio, imao je zdravstvenih poteškoća", rekao je Medved novinarima napominjući da Ministarstvo nije informirano o mogućem zahtjevu za pomoć.

Da su dobili tu informaciju, kazao je, pružili bi mu psihosocijalnu pomoć u suradnji sa zdravstvenim tijelima i relevantnim službama, kao što svakodnevno postupaju u čitavoj Hrvatskoj s obzirom na to da su njihove službe 24 sata dnevno dostupne braniteljima.

Upitan jesu li branitelji na bilo koji način povlaštena skupina iznad zakona, s obzirom na tvrdnje susjeda da institucije nikad prema tom muškarcu nisu reagirale kako su trebale jer je riječ o branitelju, Medved je ustvrdio kako je to "iznimno pogrešna teza".

"Mi smo u prošle dvije godine uspostavili odgovarajući odnos društva prema hrvatskim braniteljima, niz godina stavljala se stigma na njih kao na populaciju koja je privilegirana, a branitelji su zbog posljedica Domovinskog rata podložniji bolestima od opće populacije”, rekao je.

>> Pogledajte dramu u Opuzenu u kojoj je psihički bolestan muškarac ozlijedio policajce

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ZA
Zagy154
12:53 17.09.2018.

ptsp treba riješiti ko u americi,nema vozačke,nema oružja,pa bi se taj ptsp brzo izliječio.

Avatar Dr Evil
Dr Evil
15:13 17.09.2018.

Ministre o"bivšim braniteljima"... Bili su "branitelji", da, prije 23 godine, sada su "vojni veterani" svugdje u svijetu...osim u Hrvatskoj. Beneficije imaju veće nego što su imali partizani.

ST
Startrack
14:14 17.09.2018.

I sta to stoje branitelj izdize ga iznad zakona?