RASTE BROJ ZARAŽENIH

Crna Gora upozorila građane: Poštujte mjere da izbjegnemo ponovno uvođenje mjera

Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Hospitalisations of COVID-19 patients rise in Marseille
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Women wearing masks walk on a street after Prime Minister Dusko Markovic declared the country the coronavirus disease (COVID-19)-free in Podgorica
11.09.2020.
u 21:19
U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji
Pogledaj originalni članak

Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su u petak stanovnike te zemlje da poštuju epidemiološke mjere, a inspekcijskim službama naredile suda pojačano kontroliraju poštivanje mjera kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje ograničenja.

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji.  

Na sjednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni stožer konstatirao je da se mjere na snazi ne poštuju. U Crnoj Gori obvezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a također obavezno je držanje fizičke distance.

„Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i tvrtke da dosljedno poštuju mjere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera", navodi se u priopćenju. Dodaje se da "ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije"  Institut će predložiti "uvođenje restriktivnih mjera, posebno u općinama s visokim stupnjem lokalne transmisije".

Zdravstvene vlasti su rekle da unatoč rastu broja inficiranih, zdravstveni sustav Crne Gore potpuno kontrolira situaciju. Školska godina u Crnoj Gori počet će 1. listopada, a tada će početi raditi i vrtići, a do tada jedan roditelj djece mlađe od 11 godina može koristiti plaćeni dopust. 

Jedan posto crnogorske populacije bolovao od korone

Od sredine ožujka kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori do danas virusom Covid-19 u toj zemlji je zaraženo 6.385 građana, više od jedan posto populacije te zemlje sa 620 tisuća stanovnika.  

U zadnja 24 sata, svaki četvrti uzorak bio je pozitivan, pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na koronavirus.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 od početka lipnja iznosi 106, a od početka godine 115", priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutačno 1810.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.