KATALONCI U BRUXELLESU

'Budućnost Europe ovisi o Kataloniji'

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
12.11.2017.
u 17:51
Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju viorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave
Pogledaj originalni članak

Nekoliko stotina katalonskih separatističkih prosvjednika, okupljenih danas u Bruxellesu, obratili su se Europskoj uniji i tražili da "obrani demokraciju u Kataloniji u ime vrijednosti koje su utemeljile Europu". 

"Europo srami se", pisalo je na transparentima okupljenih prosvjednika u jednom parku Bruxellesa, nedaleko europskih institucija. Na natpisima su okupljeni također tražili i oslobođenje političkih zatvorenika.

Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije došao na taj prosvjed koji su organizirale autonomaške udruge Beneluxa.

"Europo, tvoja budućnost ovisi o tome što ćeš učiniti s Katalonijom", izjavio je Antoni Comin, jedna od četiri člana bivše regionalne vlade u egzilu od 30. listopada u Belgiji zajedno s Puigdemontom. "Europska unija je izgrađena kako se fašizam i totalitarizam nikada ne bi vratili", dodao je Comin, uz odobravanje okupljenih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demokracija u Španjolskoj je ne samo bolesna već je i praktično mrtva, ocijenio je eurozastupnik Josep-Maria Terricabras, dan nakon velike manifestacije u Barceloni u korist oslobođenja autonomaških čelnika koji su u španjolskim zatvorima.

"Strašno je što europske institucije ne razumiju da se nakon napada na demokraciju, ne može odobravati premijeru Marianu Rajoyu i španjolskim institucijama koje djeluju izvan zakona", optužio je katalonski parlamentarac.

Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju viorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AA
aabbcc
09:37 13.11.2017.

EU se zalaze za demokratiju izvan granica EU a ovo im je unutrasnje Spansko pitanje .

Avatar 123456
123456
18:40 12.11.2017.

Kak sam već rekel - EU - pravna stečevina na šeks-pusić naćin! Fuuuuuuj!

NO
nogogaz
18:45 12.11.2017.

Republika Dubrovnik! Referendum za republiku Istru!