VRHOVNI SUD ODLUČIO O PRESUDI IZ 2017.

Bivšem hvarskom gradonačelniku potvrđen rad za opće dobro

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
06.09.2021.
u 15:41
Kako bi prikrio malverzacije, Bebić je neistinito pravdao ispostavljene fakture i potom davao naloge za njihovo plaćanje, navodi optužnica
Pogledaj originalni članak

Pjerino Bebić, bivši gradonačelnik Hvara, pravomoćno je osuđen zbog više zloporaba položaja i ovlasti, odlučio  je Vrhovni sud.

Riječ je o presudi koju je Županijski sud u Splitu donio u rujnu 2017, a o žalbama na tu presudu Vrhovni je sud raspravljao na javnoj sjednici u svibnju 2021. Djelomično su potvrdili presudu Županijskog suda u Splitu, a djelomično su obustavili kazneni postupak. Bebić je bio osuđen na godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena  radom za opće dobro.

Osim Bebića, još su bili optuženi Dušan Šego, Zdravko Omrčen, koji je bio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Pjerinov brat Domagoj, Tihomir Maras i Nikola Petrić.

Prema optužnici, Bebić se teretio da je kao gradonačelnik grada Hvara od 17. svibnja 2011. godine do 6. veljače 2012.  ostalim optuženima na njihovo traženje omogućio da njihov boravak u Hvaru i Splitu podmiri Grad Hvar. Na isti način, plaćen je i boravak drugih osoba u hvarskim hotelima iako za to nije bilo valjane osnove.

Kako bi prikrio malverzacije, Bebić je neistinito pravdao ispostavljene fakture i potom davao naloge za njihovo plaćanje, navodi optužnica. Grad Hvar je na opisani način oštećen za 38.887 kuna. Osim boravka u hotelu na teret Grada Hvara, Omrčen je optužen i da je kao županijski pročelnik na traženje Pjerina Bebića i  Nikole Petrića omogućio dobivanje posla opremanja jedne škole trgovačkom društvu u kojem je Petrić prokurist.

Omrčen je bio osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora, Šego uvjetno na četiri mjeseca, a Petrić uvjetno na tri mjeseca zatvora. Svima je rok kušnje bio godinu dana. Domagoj Bebić i Tihomir Maras su bili oslobođeni krivnje. Zanimljivo je da je Pjerino Bebić dugo bio pod tajnim mjerama, no istražitelji nisu snimili ništa inkriminirajuće za njega. Osim toga on nije uzeo novac za sebe, a iznos za koji je prema optužnici oštetio Hvar je i vratio. . 

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo kako je za Domagoja Bebića potvrđena oslobađajuća presuda. 

- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je taj optuženik tražio od svog brata, da za njega rezervira hotelski smještaj. Međutim, iz niti jednog provedenog dokaza ne proizlazi da je od brata tražio da račune za korištenje tih hotelskih smještaja plati grad. Postupak protiv Marasa koji je bio oslobođen optužbi je obustavljen jer je u međuvremenu preminuo. U preostalom, osuđujućem dijelu, Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsku presudu. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti odlučne za individualizaciju kazne i zakonitu odluku o vrsti i mjeri kazne za sva četiri optuženika. Svima je olakotnim cijenjena dosadašnja neosuđivanost, a prvom, drugom i petom optuženiku što imaju djecu. Otegotne okolnosti nisu utvrđene. Prvooptuženik je oštećenom gradu nadoknadio svu štetu - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju odluke. 

VIDEO Ustoličenje mitropolita Joanikija: Policija od jutra baca suzavce, prosvjednici zapalili gume

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
16:47 06.09.2021.

Rad za opće dobro ? To je sramotan sustav kad krivca treba osuditi , ali nemojmo puno i dugo .On je naš . Ako i nije naš tad je prijatelj nekog moćnika koji bi nam mogao trebati...

DU
Deleted user
18:36 06.09.2021.

evo ovo je prava slika sudstva rh ....moze biti predsjednik vrhovnog suda ante mate jure ili pupavac nista se ne ce promjeniti...rad za opce dobro..cije..glupost. a obicnom covjeku oderu bekinu....

GE
generacija57
18:04 06.09.2021.

A zašto ne robijica?