PAD MIG-a 21

Banožić: Ovaj incident najbolje pokazuje spremnost HV-a. Križanec: Imali su problem s motorom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
06.12.2022.
u 19:08
Na svu sreću, obojica pilota su pronađena živa, oni su sada na pregledu s liječnicima, nadam se da će biti sve u redu, kaže ministar Banožić
Pogledaj originalni članak

U vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu održava se konferencija za medije povodom pada aviona HRZ-a MiG-21. 

- Dogodio se incident prilikom redovne obuke unutar HRZ-a koja je bila dio plana za ovu godinu. Na svu sreću, obojica pilota su pronađena živa, oni su sada na pregledu s liječnicima, nadam se da će biti sve u redu. Htio bih zahvaliti svim pripadnicima HV-a, HGSS-a, vatrogasaca, policije, lovaca, svima onima koji su se uključili u potragu za drugim pilotom i na taj način doprinijeli da ga pronađemo prije mraka. On ima određene tjelesne ozljede, trenutačno je u bolnici na pregledu. Ovo je još jedan od trenutaka koji nam potvrđuju da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Incident poput ovoga najbolje pokazuje spremnost Hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme - kazao je ministar obrane Mario Banožić. 

 

- Istraga je u tijeku, sutra tijekom dana će biti nastavljena. Utvrdit ćemo točne razloge što se dogodilo - dodao je Banožić. 

- Nažalost imali smo jedan nesretan događaj danas. Sve su procedure bile odrađene prema propisima. Imamo nažalost jednog ozlijeđenog pilota. To još jednom pokazuje koliko je odluka o nabavi novih aviona bila opravdana i pravovremena - rekao je načelnik glavnog stožera OS RH Robert Hranj. 

- Vojnički poziv je poziv koji nosi određene rizike. Nadam se da nas ovaj nesretni događaj neće obeshrabriti u izvršavanju naših zadaća - rekao je Hranj. 

- U 13.44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona objavio poziv u nuždi, u 13.48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje zbog određenih problema s motorom. Ubrzo nakon toga, odletio je prvi helikopter s Lučkog, nakon toga i drugi helikopter. U 15.28 su posade helikoptera su uočile oba padobrana. U 16.25 su piloti već bili u helikopteru na putu prema Lučkom. Radi se o avionu dvosjedu koji je bio remontiran 2013./14. godine. Ovo su vrlo iskusni piloti s impozantnim naletom. Radi se o pilotu koji je nastavnik letenja i probni pilot, pilot u drugoj kabini samo ove godine ima 80 sati naleta - rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. 

Pojasnio je i kako se zbog ovog incidenta neće prizemljiti svi MiG-ovi. 

- Ovdje se radi o MIG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MIG-a jednosjeda koji su nam sad na dežurnom borbenom dvojcu. Istraga treba pokazati jesu li siguran nastavak korištenja dvosjeda za obuku - kaže Križanec.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar BanŠokčević
BanŠokčević
19:22 06.12.2022.

O cemu ti majstore , spremnost ? Ima li tko normalan u ovom hdzu

DU
Deleted user
19:42 06.12.2022.

phahahahahahahaah Banožić: Ovaj incident najbolje pokazuje spremnost HV-a hahahahahaha

DU
Deleted user
19:47 06.12.2022.

Srecom nije bilo ljudskih zrtava.Nisu ovo dobre stvari.Ljudi su za ovo predobro placeni.