NOVI IZBORNIK

Zula: Za neradnike ja sam elementarna nepogoda

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dražen Anzulović
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Dražen Anzulović/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Dražen Anzulović/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Dražen Anzulović/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Dražen Anzulović/Pixsell
28.04.2018.
u 15:28
– Najteža odluka bila mi je kada sam u ruskom Ural Greatu dao otkaz i ostavio nenaplaćenih 700 tisuća dolara. Gledajući egzistencijalno, to mi je najveća pogreška.
Pogledaj originalni članak

Imao je Zula već plaćenu avionsku kartu za Poljsku i ponuđenu trostruko veću plaću. Kako se “usudio” takvo što odbiti?

– Zbog silne želje i zato što posao izbornika smatram čašću.

Nije prvi put da je ostao bez novca radi svojih životnih načela.

– Najteža odluka bila mi je kada sam u ruskom Ural Greatu dao otkaz i ostavio nenaplaćenih 700 tisuća dolara. Gledajući egzistencijalno, to mi je najveća pogreška. Tadašnji Uralov sportski direktor, legendarni Sergej Bjelov promijenio je tri igrača a da se nije sa mnom konzultirao i preko toga nisam mogao prijeći.

Izvještavao iz Maksimira

Oprostio je Zula neki novac i Ciboni, nakon drugog mandata koji je trajao samo tri mjeseca:

– Najprije su me nekoliko dana molili da preuzmem momčad, ali već nakon mjesec dana počeli su raditi protiv mene neke stvari koje nisu imale veze s parketom. I premda je to bila prljava igra, oprostio sam im zajamčenih 200 tisuća eura isključivo zbog moga oca i uzeo samo šest plaća.

A pokojni Vladimir Anzulović, poznati televizijski komentator, bio je duša “vukova” s Tuškanca, čovjek koji je svu svoju (sp)osobnost ugradio u stasanje kluba.

– Oca se najviše sjećam upravo po neizmjernoj ljubavi prema Ciboni. Doma smo mu zamjerali da mu je klub ispred obitelji. Cibona mu je bila na meniju za doručak, ručak i večeru, a s Mirkom Novoselom provodio je više vremena nego kod kuće. Otac je doista bio društven čovjek, volio se zafrkavati na tuđi račun, ali je znao i istrpjeti zezanciju.

U svojim juniorskim danima, u drugoj polovici 80-ih, današnji izbornik bio je novinski izvjestitelj.

– Otac je bio dopisnik ljubljanskog Dnevnika, no kako on uz obveze na HTV-u i Ciboni nije imao vremena, jedne godine angažirao je mene pa sam čak izvještavao i s Dinamovih i košarkaških utakmica drugih klubova. Ja bih izlazio van s igračima Dinama i tako radio najave, a tatu bih potpisao. U to vrijeme prošao sam i prijemni na novinarstvu, no kako sam bio Cibonin igrač, na završavanje studija se nisam odlučio. Godine 1992. preselio sam se na KIF i ondje završio višu trenersku.

U to vrijeme, Zula je bio član Cibonina seniorskog sastava, bio je čak i u momčadi koja je 1986. osvojila drugi naslov prvaka Europe, no igrački se nije posve realizirao jer je, kako sam kaže, bio talent bez radnih navika.

– Da sam imao bolji pristup, bio bih i sto posto bolji igrač. Nisam shvaćao ozbiljnost rada za vlastitu progresiju. Kao junior bio sam na većini natjecanja najbolji strijelac i mislio sam da mi je to dovoljno za odličnu seniorsku karijeru. No, juniorska i seniorska košarka su dva različita sporta. Zato sam danas, kao trener, elementarna nepogoda za neradnike i neznalice. Tražim od igrača puno rada jer se samo tako može opstati u vrhunskom sportu.

Neugodna epizoda u Litvi

Igračku karijeru započeo je u Ciboni, a završio u Osijeku, uz šest seniorskih godina provedenih u KK Zagreb. Odmah nakon završetka igračke karijere započeo je trenersku koja ga je vodila sve do Urala i natrag.

– Nakon što sam radio s kadetima i juniorima Cibone, 2000. godine postao sam pomoćnik Željku Poljaku u Zagrebu. Od 2001. do 2003. samostalno sam vodio Zagreb, potom četiri godine Cibonu. U Ural Greatu proveo sam osam mjeseci, a potom sezonu i pol u Charleroiu s kojim sam bio dvaput prvak Belgije te pobjednik Kupa i Superkupa. Osvojili smo sve trofeje. S njim sam se razišao jer je recesija natjerala predsjednika na smanjenje proračuna, a ja nisam vidio da s takvom momčadi možemo ponoviti iste stvari.

Uslijedila je neugodna epizoda:

– Do otkaza u Litvi ja sam bio taj koji je odlazio, a u Donjecku bio sam mjesec dana i klub se raspao. U Lietuvas Rytasu vodio sam samo jednu utakmicu. Otišao sam već 5. listopada, poslije poraza od CSKA u Moskvi. Tadašnji glavni menadžer kluba mi se zahvalio jer nisam dao da mi određuje tko će igrati. Pozvao me na razgovor i kazao mi da treba nekoga tko će ga slušati.

U braku je s odbojkašicom Marijom, s kojom ima kćer Miju (14) i sinove košarkaše Andru (26) koji igra u njemačkoj trećoj liti i Roka (22) koji igra za Osijek. Priznaje da je supruga podnijela veliku žrtvu za njegovu karijeru.

– To što je bila izvrsna majka i domaćica maksimalno ju je onemogućilo da napravi puno veću karijeru odbojkaške trenerice. Marija se žrtvovala za obitelj, ali je dosta dugo i igrala, možda i predugo.

A Dražen je dugo, možda i predugo, čekao na mjesto izbornika.

– Još 2006. godine, kada sam postao pomoćnik Jasminu Repeši, dogovoreno je da ću ga naslijediti. Na kraju to obećanje nije ostvareno, a obrazloženja tadašnjeg predsjednika HKS-a bila su neuvjerljiva. 

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković i šef Stručnog savjeta Dino Rađa izašli su jučer pred medije s novim izbornikom kojem bi trebali čuvati leđa iduće tri godine. Obrazlažući odluku vodstva Saveza, Rađa je kazao:

– Ovaj put imali smo vremena dublje zagrebati, obaviti razgovore s nekoliko kandidata i svi skupa procijenili smo da je Dražen Anzulović optimalno rješenje. Naučili smo iz pogrešaka i svjesni smo da se izbornik ne bi trebao baviti i klubom, nego samo reprezentacijom, odnosno poslom u Savezu. Zula je ušao u ozbiljne trenerske godine i ima dovoljno iskustva da bi mogao kvalitetno odraditi ono što je ispred njega. Svi mi bit ćemo mu podrška i svi zajedno moramo puno raditi da bismo se izvukli iz ove situacije.

A situacija je nemila. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo reprezentacija ima skor 1-3 i imperativ pobjede u Italiji i Rumunjskoj da bi bila sigurna u prolaz u drugi krug kvalifikacija. A to će reći da je Zula “upao u kašetu brokava”.

– Već pri prvom razgovoru s ljudima iz Saveza ja sam im rekao dvije stvari. Prva je da, ako imaju nedoumica, dalje ne trebamo ni razgovarati, a druga je da nisam čarobnjak i da ništa ne jamčim. Zapravo, jamčim im samo rad, a oni moraju biti svjesni koga su uzeli i zašto.

Svaki hrvatski izbornik strahuje od otkazivanja reprezentacije i neuvjerljivih objašnjenja igrača zašto su to učinili. Doduše, nije ni realno da se za utakmice s Italijom i Rumunjskom odazove više od četiri, od mogućih šest, NBA igrača jer neki će biti bez ugovora.

– Nastojat ću razgovarati sa svim našim vodećim igračima. Želim voditi iskrene razgovore, pune povjerenja i ja sam stava da je, ako netko nije siguran želi li doći i pomoći reprezentaciji, za takvog bolje da ni ne dođe. Onaj koji se odluči za igranje u reprezentaciji mora preuzeti i odgovornost za kvalitetu svoje prezentacije. Jer, igranje za Hrvatsku nešto je najviše, baš kao što je i posao izbornika nešto najviše što hrvatski trener može dobiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PA
pavel1001
19:37 28.04.2018.

sam si sebi korektiv znači... 👌

DU
Deleted user
16:59 28.04.2018.

nema on autoritet za milijunase...

RO
rodrigo385
19:51 28.04.2018.

Zadnji čavao na lijesu hrvatske košarke. 😥