GOSTI NE ŽELE

Poražavajuć podatak: Vatreni 10 godina bez prijateljske utakmice u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Poražavajuć podatak: Vatreni 10 godina bez prijateljske utakmice u Zagrebu
26.03.2022.
u 08:36
Švedska je 2012. godine bila gost u Maksimiru, a iste godine Švicarska je gostovala u Splitu. Od tada nam dolaze samo momčadi niskoga rejtinga
Pogledaj originalni članak

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na turniru u Kataru čekaju 130. i 131. prijateljska utakmica od njezine samostalnosti; četvrta sa Slovenijom, treća s Bugarskom.

Izbornik Zlatko Dalić pak vodit će danas Hrvatsku u 13. prijateljskoj utakmici (Miroslav Blažević 32, Slaven Bilić 24), prvu na azijskom tlu, a izbornik je koji najviše puta nastupio u prijateljskim susretima s reprezentacijama iz svjetskoga vrha igrajući među ostalim protiv Brazila, Portugala, Španjolske, Belgije i Meksika, riskirajući pritom i poraze koji naravno utječu na Fifin ranking. Ali i na izborničku statistiku, o kojoj Dalić nikada nije pretjerano vodio računa.

Iako će izbornik Dalić od prijateljskih nastupa u Dohi imati višestruku korist, u smislu team buildinga vatrenih, isprobavanja novoga sustava igre, upoznavanja ambijenta na poprištu Svjetskog prvenstva..., možemo konstatirati i jednu činjenicu koja navijačima nacionalne momčadi ne ide u prilog.

Naime, hrvatska nogometna reprezentacija u posljednjih je deset domaćih prijateljskih utakmica igrala uglavnom protiv momčadi niskoga Fifinoga rejtinga (izuzetak je afrički prvak Senegal), protiv Armenije, Gruzije, Tunisa, Jordana, San Marina, Moldavije, Izraela, Gibraltara i Cipra. Gradovi domaćini tih utakmica bili su Velika Gorica, Pula, Rijeka, Osijek, Varaždin i Koprivnica.

Dakle, Hrvatska kao svjetski doprvak i jedna od najpopularnijih svjetskih momčadi na svoje tlo više ne dovodi ili ne privlači zvučne i respektabilne svjetske selekcije, niti organizira spektakle na svojim najvećim stadionima, oronulom i prekriženom Maksimiru, ali niti na sasvim prihvatljivom Poljudu na kojemu se sad već osjeća kao kod kuće.

Nevjerojatno zvuči kako je Hrvatska posljednju prijateljsku utakmicu u Splitu odigrala prije gotovo deset godina, protiv Švicarske u kolovozu 2012. godine pod vodstvom izbornika Igora Štimca, a posljednji gost Maksimira u prijateljskoj utakmici bila je Švedska u veljači 2012. godine kada je vatrene vodio Slaven Bilić.

Hrvatska je najviše prijateljskih utakmica izvan Europe odigrala u Aziji, nastupivši u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Hong Kongu, a igrala je i u Sjevernoj Americi (s Peruom, dvaput s Meksikom), Africi (Maroko), kao i u Australiji, još 1992. godine pod vodstvom Stanka Poklepovića.

Hrvatska je igrala prijateljske utakmice sa svim svjetskim prvacima (Italija, Brazil, Argentina, Engleska, Njemačka, Španjolska, Francuska) osim Urugvaja, kao i s europskim prvacima Danskom, Nizozemskom, Portugalom i Grčkom.

Od 55 članica Uefe, Hrvatska nikada nije igrala prijateljske utakmice s Andorom, Maltom, Islandom, Crnom Gorom, Srbijom, Finskom, Azerbajdžanom, Kazahstanom, Bjelorusijom, Albanijom, Ovčjim Otocima, Luksemburgom, Kosovom, Letonijom, Litvom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
09:42 26.03.2022.

HNS nije prijatelj Zagreba i Dinama. Neka Senf to ima na umu kada HNS bude tražio da im se pokloni Veslačka...

AS
ante_slavonac
09:15 26.03.2022.

opet Dasović kuha