Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Dohi

Dalić s mladim adutom u testiranje nove formacije: 'Samo da ga ne prebaci'

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
26.03.2022.
u 07:00

Hrvatska bar u jednoj utakmici u Kataru mora ostati neporažena kako bi bila u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba SP-a

Iako su u pitanju prijateljske utakmice, ipak su važne. Naime, kako sada stvari stoje, hrvatska nogometna reprezentacija u susretima sa Slovenijom (subota, 15 sati) i Bugarskom (utorak, 15 sati) mora u bar jednome ostati neporažena kako bi potvrdila svoj status člana druge jakosne skupine na ždrijebu Svjetskog prvenstva, koji će se u Dohi održati 1. travnja.

Nepovoljna vijest za Hrvatsku bila je pobjeda Urugvaja nad Peruom u južnoameričkim kvalifikacijama, kojom su Suarez i društvo izborili izravan plasman na Svjetsko prvenstvo te tako privremeno prestigli Hrvatsku u borbi za drugu jakosnu skupinu.

Također, i Švedska je pobjedom nad Poljskom ostala kao prijetnja ambicijama Hrvatske za drugi jakosni pot, no doista je teško očekivati da bi vatreni mogli propustiti takvu priliku u susretima sa 64. i 71. selekcijom svjetskoga poretka.

Katar u prvoj skupini

Bude li Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini, na Svjetskom prvenstvu izbjegla bi Dansku, Nizozemsku, Njemačku, Meksiko, SAD, Švicarsku i Urugvaj. Podsjetimo, iz prve jakosne skupine prijetili bi nam domaćin Katar, zatim Belgija, Brazil, Francuska, Engleska, Argentina, Španjolska i – ako se plasira – Portugal.

Izbornika Zlatka Dalića pitali su jučer na konferenciji za novinare u Dohi i o poziciji Hrvatske uoči ždrijeba, koliko se razmišlja o tome.

– Ne razmišljamo puno, ali na pameti nam je i zato moramo biti maksimalni. Naši protivnici od nas će to tražiti i ni u kojem slučaju nema opuštanja – kazao je izbornik.

Nekada je kao trener radio u S. Arabiji i UAE, a sada će prvi put svoju selekciju voditi na katarskom tlu.

– Lijepo se vratiti ovamo, u ovu regiju, iz koje imam lijepe uspomene. Želim da ovaj tjedan protekne u dobroj atmosferi, da se priviknemo na uvjete, na stadion koji je prekrasan. Možemo očekivati sjajno Svjetsko prvenstvo i, nadam se, s Hrvatskom na visokoj razini – rekao je izbornik i nastavio:

– Pogodili smo sto posto s izborom, od mjesta do protivnika, iako sam htio da igramo s Katarom, ali nije se ostvarilo. Sve je sjajno, imamo dvije utakmice da pokažemo energiju, dečki se privikavaju na ono što će nas čekati u studenome. Uvjeti su kvalitetni, uvjerili smo se u to. Lijepo je što smo se riješili kvalifikacija, da budemo opušteni, zamislite sada da prolazimo ovu nervozu.

21.03.2022., Zagreb - Hotel Sheraton. Okupljanje igraca i strucnog stozera hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak u Dohu, gdje ce Vatreni odigrati prijateljske utakmice protiv Slovenije (26. ozujka) i Bugarske (29. ozujka). Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Njegov suparnik Matjaž Kek u pripremi ove utakmice koristi termin koji je uoči dolaska u Dohu patentirao Dalić – “team building”.

– Znam da se kroz slovenske medije provukla priča da smo mi ovdje više zbog “team buildinga”, što uopće nema veze. Kek je sjajan izbornik i bit će teška utakmica. Ne želim da se krive stvari provlače po medijima, pun respekt svima, mi smo se pripremili i za Sloveniju i za Bugarsku. Bio sam taj koji je predložio da Slovenija dođe na ovaj turnir. Mislim da ćemo imati dostojnog protivnika – naglasio je Dalić, koji je izdiktirao početni sastav Hrvatske.

U njemu je napadač Osasune Ante Budimir, kojega u reprezentaciji nije bilo devet mjeseci i posljednji je put nastupio protiv Španjolske na Euru te mu Dalić daje novu šansu. Možda i posljednju, jer u igri za tu poziciju i dalje je Bruno Petković.

Samo da ga ne prebaci

Dalić je najavio i svoj adut iz obrane, 20-godišnjeg Gvardiola.

– Pokazao je velik potencijal i mislim da je za Hrvatsku sjajno da ima ovako dobrog mladog igrača koji može još napredovati i dati reprezentaciji. Ne smije se umisliti i misliti da je to to, bitno je da ga ne “prebaci” – kazao je izbornik.

Joško će u obrani zaigrati uz Pongračića i Ćaleta-Cara.

– Nije mi nepoznanica igra s trojicom u obrani, u Leipzigu to prakticiramo već pola godine. U reprezentaciji je problem što nemamo puno vremena da se prilagodimo, ali zadnja dva treninga bili smo maksimalno fokusirani i nastojat ćemo to prenijeti na utakmicu – kazao je Gvardiol i osvrnuo se na uvjete u Dohi, u kojoj je temperatura zraka još narasla, na 27 Celzijevih stupnjeva. – Sigurno će biti teško, kako i nama tako i njima. Važno je da budemo rastrčani, pogotovo po ovom vremenu. Siguran sam da će biti sve teže i teže, pokušat ćemo umoriti protivnika posjedom lopte i privesti utakmicu kraju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

SS
sokac sa drave
10:45 26.03.2022.

U obrani samoGvardijol ima kvalitetu svi ostali su spori i nijedan neigra sa glavom.sve je druga liga istok.

RA
radolizem
09:31 26.03.2022.

Što to znači - samo da ga ne "prebaci"? Naravno da će ga "prebaciti", ako se ova ekipa senatora, od Modrića, Lovrena, Vide, Perišića prema njemu budu ponašali kao da je to onaj isti Gvardiol iz lipnja 2021. Nije! Ako ga bude "prebacilo" isključivi krivac će biti Zlatko Dalić jer nije stvorio uvjete za Gvardiola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije